Cât de periculoase sunt aparatele de aer condiţionat. Vezi aici cum îţi pot afecta sănătatea!

Cât de periculoase sunt aparatele de aer condiţionat. Vezi aici cum îţi pot afecta sănătatea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În zilele toride de vară, atunci când simţim că ne sufocăm de căldură, aerul condiţionat este singurul care ne ajută să trecem prin orele de foc. Deşi au beneficiile lor, aparatele de aer condiţionat pot avea şi efecte nedorite asupra sănătăţii organismului. În camerele în care sunt montate aparatele, de obicei aerul este foarte uscat, ceea ce duce la uscarea pielii, dar şi a mucoaselor, crescând riscul de răceală sau gripă.

Aceste boli infecţioase se transmit uşor în încăperile cu aer condiţionat din cauza curenţilor. De asemenea, dacă aparatul nu este întreţinut şi dezinfectat corespunzător, foarte mulţi agenţi patogeni se pot adăposti în interiorul acestuia. Cel mai cunoscut şi periculos este Legionella, o bacterie care se găseşte foarte des în aparate şi poate provoca pneumonie. Agenţii patogeni şi aerul uscat provoacă, de asemenea, sinuzită, rinită, faringită şi a alte afecţiuni uşoare ale sistemului respirator.

Ne pierdem rezistenţa la căldură

Aerul condiţionat este periculos pe termen lung. Persoanele care petrec mult timp în camerele răcite îşi pierd rezistenţa la căldură, iar în cazul în care trebuie să o suporte, pot trece prin clipe grele. Aşa se explică faptul că valul de căldură face, în prezent, mai multe victime decât în trecut.

Problemele pot fi prevenite

Pentru a evita problemele cauzate de aparatele de aer condiţionat, trebuie să luăm o serie de măsuri. Aparatul trebuie întreţinut şi igienizat periodic de către persoanele specializate, pentru a evita pătrunderea bacteriilor în interiorul lui. Chiar dacă vom fi tentaţi să ne răcorim camera cât mai mult, trebuie menţinută temperatura de minimum 21 de grade. Între 21 şi 25 de grade Celsius este cea ideală. De asemenea, trebuie să avem şi o valoare medie a umidităţii, de 60 sau 70 la sută, care se poate realiza cu ajutorul unui umidificator.

Citit 3141 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.