Concurs studenţesc de mâncăruri inedite

Concurs studenţesc de mâncăruri inedite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Studenţii s-au întrecut în creaţii alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfăţuri pentru papilele gustative ale celor prezenţi în sală

 

Ieri a avut loc, pentru prima dată în România, concursul Ecotrophelia 2012, prima competiţie naţională care încurajează dezvoltarea de produse alimentare noi de către studenţii în ingineria alimentelor. Ţinta tuturor participanţilor a fost crearea unui produs bio, ce ar putea avea succes pe orice piaţă. Şi, cum desertul este cea mai mare ispită pentru toţi cei care ţin la silueta lor, studenţii au încercat promovarea unor produse cât mai naturale pentru cei înnebuniţi după dulciuri. Astfel, concurenţii din partea Universităţii din Oradea au venit cu ideea unui croissant cu propolis, un produs organic conservat natural, dar şi cu un desert de vară mai puţin obişnuit: îngheţată cu lăptişor de matcă.

Concurenţii din Timişoara şi-au ales ca grup ţintă bolnavii de diabet, şi au prezentat un cozonac hipoglucidic cu fructe de pădure, un produs cu indice glicemic scăzut, care a încântat juriul.

Câştigători gălăţeni

Studenţii universităţii Ştefan cel Mare din Suceava au venit cu o idee pentru iubitori de lactate: un caşcaval bio cu un conţinut ridicat de fibre, produs care ajută la eliminarea toxinelor din corp, reduce osteoporoza şi previne cancerul. „Caşcavalul cu gălbiori, migdale şi seminţe” este o delicatesă la prepararea căreia studenţii au folosit migdale naturale lăsate la macerat în miere aproximativ trei zile. „În reţeta iniţială am hotărât să folosim dulceaţă de nuci verzi, însă din cauza contrastului prea mare dintre gustul dulce al nucilor din dulceaţă şi gustul sărat al caşcavalului, am hotărât să folosim migdale. În felul asta e mult mai sănătos şi are un gust echilibrat”, a explicat Raluca Zimbru, cea care, alături de Sergiu Pădureţ, a „creat” acest produs.

Câştigătorii concursului au fost însă doi gălăţeni, care au prezentat un salam dietetic, menit să schimbe concepţia populaţiei referitoare la preparatele din carne, care sunt prezentate în mass-media ca nesănătoase. Astfel, Bolocan Andrei şi Dima Cristian, studenţi în cadrul universităţii Dunărea de Jos, au hotărât să „prepare” un salam bio la care au folosit carne din porc, vită şi peşte, cu un conţinut de grăsimi de maxim 3 la sută. Produsul, la care s-au folosit condimente încapsulate pentru a creşte activitatea antimicrobiană, a fost fiert şi afumat, însă din cauza lipsei conservanţilor, are un termen de valabilitate de doar 14 zile.

Cei doi tineri vor reprezenta România la Ecotrophelia Europe Competition, competiţie care va avea loc în Paris, în luna octombrie 2012, cu ocazia expoziţiei internaţionale pentru industrie alimentară.

Marian Miron

Citit 2395 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2012 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.