Bucătăria algeriană/ Mâncarea omului bogat şi a omului sărac

Bucătăria algeriană/ Mâncarea omului bogat şi a omului sărac
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La algerieni, bucătăria poate varia în funcţie de regiune, statutul socio-economic, precum şi mediul urban sau rural. Creşterea economică la nivel naţional în ultimele decenii a dus la o apariţia unei clase de mijloc în creştere. Cu toate acestea, societatea algeriană tinde încă să fie din punct de vedere economic stratificată în două grupe: bogaţi şi săraci.
Clasa de mijloc a algerienilor mănâncă de patru ori pe zi: trei mese uşoare de mic dejun, masa de prânz, precum şi o gustare după-amiaza târziu, cu ceai, urmată de o masă principală la cină. Algerienii săraci, în special în zonele rurale, subzistă cu diverse boabe şi cereale grosiere completate cu porţii mici de legume şi curmale.

Couscous - emblema culinară

Couscous este adesea menţionat pur şi simplu ca ta'am ("produse alimentare" în arabă). El este masa tradiţională după Salaat-ul-jumu'ah, o rugăciune congregaţională care are loc la moschee în fiecare vineri, imediat după prânz. Nu există nici o ocazie specială sau de vacanţă fără couscous.
În mod tradiţional, algerienii stau pe pardoseală pentru mese, uneori pe un covor sau perne. Cele mai multe feluri de mâncare sunt servite la temperatura camerei: tajine, supe, preparate din carne servite calde. O mică selecţie de mezze sau aperitive sunt servite pentru oaspeţi sau la ocazii speciale. Mâncarea este consumată doar cu mâna dreaptă, în conformitate cu tradiţia islamică. Couscous-ul este mâncat cu primele trei degete de la mâna dreaptă sau cu o lingură, nu cu furculiţa.

În nord

Produsele alimentare din Setif, în munţii din nord-estul Algeriei sunt simple şi rustice. Condimentele sunt folosite cu moderaţie sau aproape deloc. Dieta se bazează pe cereale integrale, cum ar fi orzul, bulgurul şi meiul, care sunt toate fierte la vapori ca pentru couscous. Mielul şi puiul tind să fie mai abundente aici decât în ​​multe alte regiuni.
Familiile de agricultori se trezesc în zori pentru un mic dejun de kesra (pâine berberă plată, făcută cu făină de griş) şi lapte bătut. Fructele proaspete sau uscate sunt ambalate pentru gustări pe care le iau la câmp. Masa de prânz este formată din couscous cu zară sau kesra cu o mică bucată de carne la grătar şi o salată de ierburi proaspete. Ceaiul de mentă este servit târziu, după-amiaza, cu prăjituri de griş cu unt sau biscuiţi. Masa principală, cina, este servită la apus de soare. Cina constă din couscous de grâu. Bulgurul aburit este servit pe un platou mare, înconjurat de carne şi legume din tajine, iar sosul tajine este strecurat şi servit într-un castron mare, separat. Alte feluri de mâncare sunt supa cu năut şi orz, carnea de miel la grătar, legume şi alte preparate. Ca desert - fructe proaspete, urmate de o selecţie de dulciuri prăjite şi înmuiate în sirop.

La Mediterana

În apropiere de graniţa tunisiană, alimentele sunt calde şi picante; harissa şi ardeii iuţi sunt omniprezente. Micul dejun este cu ouă fierte într-un sos de roşii picant cu năut. Influenţa culinară a coloniştilor italieni care au venit odată cu ocupaţia franceză din Algeria este foarte evidentă în Annaba. Masa de prânz este pizza acoperită cu carne de miel condimentată sau paste într-un sos de roşii cu fructe de mare. Cina, de obicei servită la 7,00 p.m., este cea mai importantă masă a zilei. Couscous-ul este servit cu fructe de mare, în bulion de roşii. Fructe la desert, urmate de tort de griş stropit cu sirop de miere.

Influenţe spaniole în Oran

Oraşul a oferit un refugiu pentru mauri după recucerirea creştină a Andaluziei. În 1509, spaniolii au capturat portul Oran. Pentru următorii 300 de ani, Oran va trece succesiv prin mâinile spaniolilor, piraţilor berberi, otomanilor şi ale coloniştilor spanioli care au venit odată cu invazia franceză din Algeria. Ei au adus feluri de mâncare pe bază de orez, cum ar fi arroz con pollo (pui şi orez cu şofran) şi paella (orez cu fructe de mare, legume, şi/sau carne). Oran este renumit în Algeria pentru excepţionalele preparate pe bază de orez. Micul dejun în Oran este un fel de omletă numit shakshuka, un fel de mâncare de influenţă otomană cu ouă bătute şi sote de ardei gras şi ceapă. Masa de prânz este formată din produse de patiserie cu influenţă spaniolă cu legume sote sau frita, un fel de mâncare asemănător cu pizza, coaptă şi acoperită cu măsline, ardei şi roşii. Cina este servită la ora 8,00 p.m., iar felul principal este arroz con pollo realizat cu orez cu bobul lung sau orez basmati (care este un nou ingredient "străin" vândut în supermarket-uri). Ca desert - baklava stropită cu sirop de portocale de Sevilla, servită la o cafea cu adaos de nucşoară infuzată.

Citit 6411 ori Ultima modificare Vineri, 14 Martie 2014 13:57

1 comentariu

 • postat de Mâncare Sahariană pe când?
  Sâmbătă, 15 Martie 2014 12:10
  109.98.99.***
  Pe când și mâncare sahariană......la scumpetea noastră bei mai multă apă, dar nu aia de la robinet, că și aia costă, costă și canalizarea și la WC tragi apa la a treia ''înfățișare''.....deci faci pe afară și bei apă de ploaie, cam așa se trăiește în România, supraviețuire ca-n război sau mai rău. Gata, mă duc la bucătărie să-mi trag mie și familiei o ciorbă de cartoafe cam pălite.
  2
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.