Din cauza încălzirii globale, gheţarii Groenlandei s-au desprins

Din cauza încălzirii globale, gheţarii Groenlandei s-au desprins
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultima porţiune stabilă din calota glaciară a Groenlandei, după ce a rezistat multă vreme asalturilor încălzirii globale, a început la rândul ei să se diminueze, mărind contribuţia acestei regiuni a globului la creşterea nivelului mărilor, potrivit unui studiu publicat duminică.

Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, creşterea importantă a temperaturilor din 2013 a accelerat topirea calotei ce provine dintr-un lung "râu de gheaţă" din nord-estul Groenlandei.

Nord-estul calotei glaciare a pierdut astfel 10 miliarde de tone de gheaţă pe an, între aprilie 2003 şi aprilie 2012, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Topirea gheţurilor din Groenlanda a fost unul dintre factorii care au contribuit cel mai mult la creşterea nivelului mărilor observat în ultimii 20 de ani, reprezentând 0,5 milimetri pe an dintr-o creştere medie globală de 3,2 milimetri pe an.

O parte importantă din această contribuţie este asociată cu accelerarea retragerii gheţurilor în părţile de sud-est şi nord-vest ale regiunii.

Partea de nord-est, la rândul ei, era considerată o regiune "stabilă" de peste un sfert de secol, în virtutea unor importante deşeuri de gheaţă care împiedică curgerea "râului de gheaţă". Dar o încălzire regională importantă din 2003 a ridicat acest blocaj şi a accelerat scurgerea gheţurilor până la mare.

Această regiune era "considerată ca fiind ultima parte stabilă din calota Groenlandei", a confirmat într-un comunicat unul dintre cercetători, Michael Bevis, profesor de Ştiinţe ale Pământului la Universitatea Ohio din Statele Unite. "Se pare că, de acum înainte, toate marginile calotei glaciare sunt instabile", a adăugat el.

Citit 1231 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2014 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.