IDEI ŞI VINURI/ Notorius 2009 Rotenberg şi Fetească Regală 2013 Gramma

IDEI ŞI VINURI/ Notorius 2009 Rotenberg şi Fetească Regală 2013 Gramma
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Merlotul 2009 e un vin bun. Are ce te aştepţi de la un merlot rotenberg: vişine în mai multe variante, în funcţie de moment şi de imaginaţia degustătorului. Dar vişina din vişinată nu lipseşte sigur. Şi aş zice că e singurul indiciu al celor 13,5 procente de alcool. Gustul continuă lucrarea aromatică cu un sentiment puternic de cafea şi trufă de ciocolată plus condimente pe final, din care nu lipseşte piperul. Pentru un vin baricat 18 luni e surprinzător de viu şi suculent. E un vin pe care l-aş putea bea oricând (dacă aş avea 50-60 de lei), dar e pe un prag mai jos din punct de vedere al rafinamentului în comparaţie cu vinurile Rotenberg poziţionate acolo sus, la limita celor 100 de lei – 85 de puncte. 

De nume şi etichetă, ce să zic, părerile sunt împărţite. Mai toată lumea se gândeşte la Notorious BIG, rapperul mort, iar când vede ilustraţia... Un coleg a pus poza pe #winelover, care e un grup format în mare parte din străini şi nicio reacţie n-a fost pozitivă. Mă tem că ideea e prea contorsionată ca să se regăseasca lumea cu uşurinţă în ea.  

Dar cumva imaginea aceasta de contorsionist, de ilustraţie de codex medieval migălos ilustrat, m-a dus cu gândul la cărţile înflorate, de poveşti, care-mi populează rafturile de mai bine de cinci ani. Iar impactul de la graniţa dintre interesant şi şocant mi-a amintit de viziunea fotografei israeliene Dina Goldstein, intitulată “Fallen princesses”. Cam dau de gândit aceste puneri în scenă, nu-i aşa?

O romanţă lentă

Olfactiv ne întâmpină o atmosferă pastorală, de baloţi de lucernă, zarzăre şi pară, un iz floral, câmpenesc, frumos parfumat.  În gust regăsim o textură bună,  densă dar delicată, cu accent pe aciditate, cu note de măr şi cireşe albe. E un vin cu lungime bună.

O fetească regală autentică, uşoară (11,4 procente alcool), diferită de anii anteriori, pentru că şi anul a fost diferit. Nu a existat o concentraţie mare a zaharurilor ca în anii precedenţi, dar cu toate acestea vinurile Gramma din 2013 oferă o concentraţie aromatică foarte bună. Bravo! – 85 de puncte.

Mi-a amintit de estetica plină de culoare şi infuzată în melancolie a regizorului chinez Kar Wai Wong, din pelicula “Fa yeung nin wa” (în traducere engleză “In the Mood for Love”). Ritm lent, apăsător, delicat, cu multe scene acompaniate de o muzică melancolică, hipnotică. Până la urmă, filmul apărut în anul 2000 a ajuns aproape clasic, aşa că mă îndoiesc că sunt mulţi dintre voi care nu l-au văzut, dar dacă cumva v-a scăpat, vă rog să luaţi grabnic măsuri reparatorii! Pentru mine, chiar dacă mi-au plăcut foarte mult şi celelalte filme ale regizorului chinez (“2046”, “My Blueberry Nights”, “The Grandmaster”), acest “In the Mood for Love” mi l-a fixat pe Kar Wai Wong în panoplia regizorilor care se regăsesc pe lista scurtă a atenţiei mele cinematografice.

Sper să nu se supere artistul plastic Horaţiu Mălăele, cel care a semnat ilustraţia etichetei, că somelierul cultural de serviciu nu a asociat vinul cu “Nunta Mută”, filmul regizorului... Horaţiu Mălăele. 

George Mitea este blogger la http://lucruribune.blogspot.ro/

Citit 1278 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2015 11:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.