IDEI ŞI VINURI/ C.A.P.-ul care face Amarone

IDEI ŞI VINURI/ C.A.P.-ul care face Amarone
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cantina di Soave este un colos italian, fondat în 1930, informal chiar din 1898. Exploatează peste 6.000 de hectare. Faptul interesant este că aceasta nu este o afacere de familie, ci o afacere de… familii. În 1930 erau 51, iar în 2011 - peste 2.200 de familii! Aţi ghicit, avem de-a face cu o cooperativă. În acest caz avem un mega-C.A.P., care deţine nu mai puţin de 6.000 de hectare cu viţă de vie şi şase centre moderne de vinificaţie.

Cantina di Soave are nenumărate game conţinând vinuri din mai multe părţi ale Italiei. Astăzi vorbim despre unul dintre cele scumpe, deşi 25-30 de euro nu este o sumă mare în absolut, cu atât mai mult pentru un Amarone della Valpolicella.

Vă recomand aerarea prelungită. În pahar, culoarea este roşie-rubinie intensă, cu tente granat. Vinul lasă pe interiorul paharului picioare subţiri şi dese, de miriapod. Nasul aduce note intense de pielărie, foaie de tutun (chiar un uşor iz de… scrumieră), alcoolul iese niţel la înaintare (e vorba de 14,5 procente de alcool), capucino şi o unică notă de fruct, în varianta uscată şi afumată - prună.

Gustul este de amarone, dens, greu, corpolent, cu o predominantă faţetă minerală propulsată de alcool şi aciditate, atipic de mare pentru metoda de producţie folosită (uscarea concentrează conţinutul de zaharuri şi intensifică aroma, dar aciditatea nativă se reduce mult), amintind de pietriş şi nisip ud, iar fructul străbate papilele sub forma coacăzelor şi vişinelor. Finalul aduce ceva vinozitate, dar şi efecte tonice, dulci amărui, de smochină, prună uscată, cireşe amare şi ierburi aromatice.

O clasică friptură de vită, cu sos de vin roşu pare alegerea ideală - 88 de puncte.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 1204 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 11:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.