"Averea" din bucătărie - ŞOFRANUL, cel mai SCUMP CONDIMENT din lume

"Averea" din bucătărie - ŞOFRANUL, cel mai SCUMP CONDIMENT din lume
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Şofranul provine dintr-o plantă extrem de frumoasă, din familia irisului, de culoare mov deschis. Condimentul se extrage din pistilul florii şi sunt necesare peste 150.000 de flori pentru un kilogram de şofran, relatează culinar.ro. Şofranul este colorat în roşu-portocaliu, are gust de miere, însă uşor amărui şi foarte parfumat.

La condimentarea mâncării se recomandă folosirea unei cantităţi foarte mici de şofran, care poate fi pus aşa cum îl cumpărăm sau strivit în mojar alături de alte condimente. La fel de bine, putem să punem puţin şofran în apa caldă, pe care apoi să o adăugăm mâncării noastre.

Şofranul a fost descoperit iniţial în Grecia, însă, treptat, a devenit obiect de negoţ şi îmbogăţire pentru toată Europa, Asia şi Africa, preţul său fiind extrem de mare. Există şi o variantă indiană a şofranului, numită Kashmir, însă costurile aducerii sale în Europa sunt mult prea mari!

Se spune că şofranul are o aromă hipnotică şi un gust desăvârşit, astfel ajungând să fie cel mai scump condiment din lume, care se vinde cu peste patru euro gramul.

În general, în Europa şofranul se foloseşte în mâncărurile mediteraneene, alături de peşte sau fructe de mare, în Spania, la paella, iar în Italia, la unele prăjituri. În Asia şi India, se foloseşte exclusiv la preparatele din orez şi se combină cu alte condimente ca foi de dafin, scorţişoară, cuişoare, cardamon verde, anason şi nucşoară.

Nu este recomandată folosirea şofranului în stare pură, pentru că acesta îşi eliberează aroma prea lent. Puteţi lăsa puţin şofran în apă sau în lapte rece (în stil indian), iar aceste lichide le puteţi pune direct în preparatele de pe foc.

Folosit în cantităţi foarte mari (cinci - zece grame), şofranul este toxic si poate chiar provoca avortul.

Vă prezentăm câteva reţete cu şofran:

Orez cu şofran

Ingrediente: 125 grame orez, 1 lingură boabe muştar, şofran (câteva fire), 1/2 linguriţe vegeta, 1 ceapă mijlocie, 2 linguri ulei.

Mod de preparare: Orezul se fierbe astfel încât să nu fie prea moale. În alt vas se "aureşte" ceapa tăiată mărunt, se scoate pe o farfurioară şi se pun în uleiul încins boabele de muştar care se lasă până când încep să pocnească (un minut); atunci se acoperă cu un capac şi se dau deoparte; când este gata orezul, se scurge de apă şi se amestecă cu ceapa, boabele de muştar, vegeta şi firele de şofran. Se mai lasă zece minute acoperit pe foc mic sau la cuptor. Se serveşte cu piept de pui.

Omletă indiană

Ingrediente: 6 oua, 6 linguri ulei, 1 ceaşcă supă, 2 cepe, 2 linguriţe şofran, 2 linguriţe coriandru, sare, piper, 1 lămâie, 3 linguriţe iaurt.

Mod de preparare: Se taie roşiile în cubuleţe mai mari şi cepele în rondele apoi se pun la fiert în supa clocotită. Se adaugă sare, piper, şofran, coriandru. Se lasă să fiarbă circa zece minute, apoi se strecoară supa. Roşiile şi rondelele de ceapă se vor aşeza pe o omletă care a fost pregătită între timp şi ţinută la cald. În restul de supă se toarnă iaurtul şi sucul de lămâie. Cu acest sos se serveşte omleta.

Risotto cu ciuperci

Ingrediente: 1 ceapă, un căţel de usturoi, 4 linguri ulei, 400 g orez cu bobul rotund, un vârf de cuţit de şofran, 125 ml vin alb sec, 1,25 l zeamă fierbinte de legume (delikat+apă), 400 g ciuperci, 150 g salată verde (creaţă), sare, piper, 1-2 linguri oţet aromat, 20 g unt, 30 g cascaval.

Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi usturoiul, se taie mărunt şi se călesc în două linguri de ulei încins. Se adaugă orezul şi şofranul şi se lasă puţin. Se sting cu vin, după care se toarnă puţin câte puţin din zeama fierbinte de legume, amestecând întruna, şi se lasă 30 de minute ca să se umfle orezul. Se spală ciupercile, se zvântă cu un ştergar şi se taie în patru. Salata spălată se rupe fâşii. Se prăjesc ciupercile circa trei minute în restul de ulei (încins), se sărează, se piperează, se sting cu oţetul aromat. Se încorporează fîşiile de salată. Caşcavalul ras şi untul se amestecă bine cu orezul, după care se serveşte, fierbinte, împreună cu garnitura de ciuperci.

Alte reţete cu şofran sunt paella de iarnă, friptură împletită, salată de cuşcuş, risotto milanez, tajina marocană cu gutui caramelizate, kabab-a Barg - friptură iraniană cu miel, ceai Kashmir, churros de Pescado, pe care le puteţi găsi pe culinar.ro. Pentru DETALII, CLICK AICI.

CITEŞTE ŞI: Pastele - cel mai popular fel de mâncare

Citit 3201 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.