Gigacaloria ne arde la buzunar

Gigacaloria ne arde la buzunar

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii

De la 1 ianuarie 2018, căldura furnizată în sistem centralizat va mai scumpă cu 2,88 lei/Gcal. Prin votul aleşilor locali, preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 203,57 lei/Gcal inclusiv TVA, faţă de 200,69 lei/Gcal inclusiv TVA, cât fusese stabilit, tot prin hotărâre de Consiliu Local, de la 1 noiembrie. Subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ va rămâne tot de 270,24 lei/Gcal inclusiv TVA.
În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre adoptat se arată că, printr-o adresă, SC Calorgal a solicitat recalcularea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare al energiei termice destinată populaţiei ca urmare a deciziei emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Mai grav este că, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, pierderea suportată de la bugetul local pentru prima lună de livrare a agentului termic se ridică la 2,5 milioane de lei. „Bugetul local nu este un sac fără fund şi nu se poate, în permanenţă, să ceri să ţi se acopere datoriile sau nevoile atâta timp cât nu pui altceva în loc. Vrem investiţii, vrem un trai decent, vrem spaţii verzi, vrem salubrizare la alt nivel, dar evident că toate necesită bani. Din păcate, tiparniţă la Primăria Galaţi nu avem, singurul lucru pe care putem să-l facem este să chivernisim şi mai bine puţinii bani pe care îi avem, să tăiem din acele găuri negre care, în permanenţă, consumă bani de la bugetul local", a declarat edilul şef al urbei.

Citit 2914 ori Ultima modificare Marți, 19 Decembrie 2017 19:49

3 comentarii

 • postat de pai da Joi, 21 Decembrie 2017 11:01 193.194.132.*** Link la comentariu
  1
  4

  O lege care va intra în vigoare în luna aprilie a anului viitor poate bloca sistemul actual de subvenţionare de către primării a preţului energiei termice livrate populaţiei. Avertismentul a fost făcut de Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE. Dacă legea va fi respectată în condiţiile de acum, preţul gigacaloriei în Bucureşti s-ar putea dubla, de exemplu.
  În luna aprilie a anului viitor va intra în vigoare legea 196/2006, privind venitul minim de incluziune. Un articol al acestei legi arată că subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, fiecărui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie să aibă contract cu furnizorul de energie termică. Lucru care acum nu se întâmplă în general, contractele fiind încheiate între furnizorul de energie termică (RADET, în cazul Bucureştiului), şi asociaţiile de proprietari/locatari. Iar existenţa unui contract direct cu consumatorul presupune şi contorizarea individuală a consumului de energie termică. Adică o raritate, în momentul de faţă, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat de încălzire.


  Dar nu zicea primarul ca nu mai da caldura si la anu', adica ca se desfiinteaza acest sistem? Cred ca stia el ceva...

  Raportează
 • postat de costel Miercuri, 20 Decembrie 2017 18:55 109.166.138.*** Link la comentariu
  3
  6

  Anuntati populatia ca din aprilie 2018 statul nu mai suporta o parte din c/v gigacaloriei decit numai pentru persoanele foarte sarace.DECI STATUL NU MAI SUBVENTIONEAZA PRETUL LA CALDURA!!!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 20 Decembrie 2017 08:26 194.105.20.*** Link la comentariu
  5
  10

  Observ ca pretul platit efectiv de consumatori este 40% din pretul real al serviciului - deci caldura in sistem centralizat este doar pentru asistatii sociali sau handicapati !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.