A patra strategie de ÎNCĂLZIRE, în dezbatere publică. Părerile gălăţenilor, aşteptate până pe 19 iulie

A patra strategie de ÎNCĂLZIRE, în dezbatere publică. Părerile gălăţenilor, aşteptate până pe 19 iulie
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

„Aprobarea strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi pentru perioada 2018 – 2025”, este proiectul de hotărâre lansat ieri, în dezbatere publică, pe portalul propriu al administraţiei locale www.primariagalati.ro. Este cea de-a patra strategie privind încălzirea, realizată în ultimii cinci ani de către autorităţile locale, iar gălăţenii pot trimite până pe 19 iulie propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare.

Pe documentul de peste 80 de pagini, supus dezbaterii publice scrie că autorul ei este Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, iar responsabili de lucrare sunt prof. dr. ing. Marian Bordei, prof. dr. ing. Ion Ion şi ing. Liviu Enacache.

Potrivit Biroului de presă, strategia aceasta nu a costat nimic (spre deosebire de primele două lucrări similare anterioare, la care costul se ridicase la peste 50.000 de euro) şi a fost realizată de Calorgal şi de Primăria municipiului Galaţi, pe baza studiului realizat în 2016 de către Facultatea de Inginerie. „Obiectivul general este revizuirea strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, până la nivelul anului 2030, pentru menţinerea sustenabilităţii sistemului de termoficare”, se arată în documentul care cuprinde date cu privire la consumurile de agent termic şi debranşări din perioada 2015-2016, dar care precizează că în martie 2018 numărul de apartamente racordate la reţeaua de termoficare a ajuns la 18.366.

Opţiunile

Strategia propune patru variante de viitor. În cazul primei variante - alimentarea centralizată cu menţinerea actualului sistem centralizat, retehnologizat, reabilitat şi modernizat – „costurile necesare eficientizării sistemului de termoficare depăşesc cu mult posibilităţile municipalităţii”: „peste 70 de milioane de euro şi menţinerea unor pierderi greu de suportat şi gestionat”.

Cea de-a doua variantă propune alimentarea descentralizată, caz în care sursa existentă se închide şi se realizează mai multe centrale termice de zonă, costurile estimate fiind de circa 1,5 milioane euro, dar numai pentru acoperirea a 6.000 de apartamente.

Cea de-a treia variantă marşează pe alimentare individuală a populaţiei care îşi va monta centrale. O soluţie pentru care Primăria a plătit deja aproximativ 5 milioane de euro. „Pentru asigurarea restului de 18.366 abonaţi ar fi necesar 12 milioane euro”, se arată în document, cu precizarea că în anumite zone nu se pot monta surse individuale de producere a energiei termice: blocuri fără gaze naturale, blocuri cu instalaţiile electrice îmbătrânite şi subdimensionate pentru surse electrice.

Cea de-a patra variantă este şi cea recomandată de autorii strategiei: alimentarea individuală a populaţiei şi alimentare descentralizata cu centrale de cartier, adică o combinaţie a celor două scenarii anterioare. Costurile estimate pentru această variantă sunt de circa 6 milioane de euro pentru sistemele alternative individuale (plata celor 3.000 de lei ca ajutor montarea unei centrale) şi de circa 1,5 milioane de euro pentru transformarea a 20 de puncte termice în centrale de cartier.

Strategii am mai avut

Aceasta este a patra strategie supusă dezbaterii publice. Primul a fost „Studiu strategie pentru alimentare cu căldură a municipiului Galaţi”, realizat (prin încredinţare directă) de SC Chimenerg Invest SRL, contra sumei de 74.400 de lei, bani publici. Documentul ar fi trebuit aprobat octombrie 2013, dar a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi amânat pe termen nelimitat.

„Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi”, realizată de SC ATH Energ SRL Bucureşti, a costat Primăria 160.102 lei, bani publici, şi a fost aprobată în ianuarie 2015, dar nu a fost aplicată niciodată.

În decembrie 2016 a fost supusă dezbaterii publice "Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi 2017 - 2030", realizată de Facultatea de Inginerie, dar în februarie 2017 a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local pe motiv că era „o formă fără fond”.

Rămâne de văzut care va fi soarta acestei noi strategii...

Citit 7125 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 00:08

16 comentarii

 • postat de dgi
  Marți, 10 Iulie 2018 21:54
  82.208.137.***
  La o problema tehnica cu componenta partial sociala cauta solutii politicienii. Daca politicienii ar fi alesi si pe criterii profesionale poate deciziile lor ar avea o oarecare valoare. In cazul de fata, incalzire si apa calda, este evident ca politicienii si opiniile superficiale si personale ale celor care nu inteleg cum trebuie sa functioneze sistemele corect ne-au condus la situatia de astazi. Maine poimaine nu va mai exista nici urma de ceea ce ar fi putut fi, cu bani europeni si conducere cinstita, un sistem corect si functional de furnizare energie termica. In alte orase se poate si este si mai ieftin decat alternativele. Este adevarat ca sunt orase civilizate fata de noi si cu politicieni cu frica/preocupare fata de reactia cetatenilor. Daca vi se pare scumpa energia in sistem centralizat intrebati-va ce s-a facut cu sumele care nu s-au cheltuit pentru aceasta. Vorbim de multe zeci de milioane care s-au transformat in refugii de 6000 euro/bucata, wc-uri publice la pret de apartament etc. Cel mai probabil in curand se va desfiinta si Transurb (care costa si mai mult) si se vor inmulti "modernizarile" cu sume inzecite fata de normal. Mai ales ca aceasta infractiune nu se mai pedepseste canform Codului Penal. Pacat este ca nu discutam serios pe aceste teme ca sa putem evolua in adevaratul sens al cuvantului. Respect cititorilor
  2
  9
  Raportează
 • postat de leo08
  Marți, 10 Iulie 2018 16:33
  89.121.126.***
  In 2009 am platit 500 de lei pentru debransare de la sistemul centralizat cu proiect (numai prostii au venit si au montat dopuri) si plateam 50-60 de lei lunar pe timp de iarna ca trec tevile prin casa si ma incalzesc. .Am montat centrala termica cu bani imprumutati si altii primesc POMANA.
  4
  9
  Raportează
 • postat de Au trecut 29 de ani, greu la deal cu boii mici !
  Marți, 10 Iulie 2018 16:25
  213.233.101.***
  Dacă 47 de asociații de proprietari gălățeni, nu au apă rece, deci mii de gălățeni, este logic că nu pot avea centrale termice de apartament, deci, la Iarnă vor murii de frig ? Orientativ, care va fi prețul unei gigacalorii, pe centralele termice de cartier ? Sper să aibă un preț abordabil, altfel.....vai de noi.
  1
  7
  Raportează
 • postat de viper
  Marți, 10 Iulie 2018 15:02
  5.13.191.***
  ca de obicei cei mai saraci vor fi ca si pina acum fara apa calda,fara caldura.ei nu pot nici sa isi puna centrale de apartament si in consecinta marea majoritate fiind batrini si bolnavi vor suferi cel mai mult desi ei sint buni platnici fara restante.tare imi e teama ca se pune de un genocid mascat ca tot unii ii vor iesiti din sistem pe cai naturale.de aici a pornit distrugerea apaterm
  10
  12
  Raportează
 • postat de pacificatorul
  Marți, 10 Iulie 2018 13:29
  78.96.80.***
  Terminați odată cu posibilități de furt ( pierderi ) . Banii dați (pomeni ) pentru centrale se puteau investi in alte lucrări pentru oraș . Cei care au făcut economie de și-au pus centrale, nu i-au ajutat numeni . Eu de ce să particip la ,,pomeni ,, pentru alții ? Cu ce drept sunt obligat să patricip ?la (pomeni ) Ar fi trebuit să fie consultați locuitorii Galațiului pentru folosirea acelor bani , care s-au dat pentru centrale .
  9
  26
  Raportează
 • postat de mizer-ii
  Marți, 10 Iulie 2018 12:52
  89.136.231.***
  Vreau sa dau cu energie sus spre etajele superioare . Am schema aprobata de psddrtel , certificat nr 1 , oferte serioase in special de la ii.
  8
  3
  Raportează
 • postat de MM
  Marți, 10 Iulie 2018 11:33
  5.13.246.***
  Mai administratie gălățeana, daca sunteti asa de grijulii fața de această comunitate si dacă sunteți români precum va declarați, i-a uitați ce a realizat acest român medaliat cu AUR la saloanele de inventica si inovetie, unde țări preum Germania, Elvetia, Austria l-au contactat pt a realiza centrale ECOHORNEȚ

  http://ecohornet.ro/centrale-termice/

  Deci cu proiectul asta puteti sa asigurati si locuri de munca celor disponibilizati de la DEFUNCTUL CALORGAL si cel putin al ASISTATILOR SOCIALI, adunand materia primă si procesândo pt acei peleti.
  11
  9
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Marți, 10 Iulie 2018 11:21
  81.12.149.***
  Sunt inginer energetic şi, în urma discuţiilor cu mai mulţi colegi, dar şi cu unii arhitecţi, am tot discutat despre soarta Sistemului de încălzire din Galaţi şi concluzia a fost una singură:
  - Varianta optimă de încălzire este cea de-a II-a (ÎNCĂLZIREA DESCENTRALIZATĂ), dar cu unele observaţii: Centralele Termice zonale şă fie proiectate cu o putere necesară pentru a prelua în viitor toate locuinţele din zonă, punerea în funcţiune fiind acum doar cu o treaptă sau două (în funcţie de numărul de apartamente neîncălzite momentan), iar aceste CT zonale să poată fi alimentate cu gaz, dar şi cu biogaz sau alte surse (în zonele unde se pot construi astfel de instalaţii moderne). Construcţia CT zonale trebuie realizate etapizat, începând cu cartierele cele mai îndepărtate de Combinat, iar în cartierele limitrofe unde se pot instala incineratoare de deşeuri, construcţia CT vor depinde de acestea.
  Cerinţa pentru viitorul locuitorilor din mediul urban (de la bloc) trebuie să fie eliminarea gazului metan pentru încălzirea din apartamente, aşa cum se procedează în ţările civilizate!
  13
  18
  Raportează
 • postat de Intrebare justificata
  Marți, 10 Iulie 2018 11:09
  5.13.235.***
  De ce s-au dat pomeni pt centrale de apartament din bugetul local fara a se consulta, ca acum, populatia?!
  Cumva a fost si este ilegal sa se dea acei bani pt achizitionarea de centrale, fara a cere parerea populatiei iar acum chipurile se baga si alte variante, la pachet, pt a justifica insinuarea acestei " consultari" a galatenilor? Nu se autosesizeaza nimeni, cineva care sa ia niste masuri de bun simt, privind retroactiv ce s-a intamplat in orasul asta?! Poate eu optam pt centrale de cartier...de ce ma intrebi acum, dupa ce mi-a instalat centrala, ce varianta mi-as dori?!
  6
  38
  Raportează
 • postat de Ady
  Marți, 10 Iulie 2018 10:30
  5.13.190.***
  Galatenii trebuiau consultati inainte de inceperea proiectului cu 3000 ajutor si hai sa distrugem sistemul centralizat. Acum ce facem nu cumva pierdem banul public aiurea ? Mai dai si ajutor si modernizezi si sistemul vechi ?
  6
  33
  Raportează
 • postat de Gigel...
  Marți, 10 Iulie 2018 10:13
  89.137.225.***
  este vorba doar de incalzire , sau si de furnizarea apei calde ???
  1
  17
  Raportează
 • postat de Remus
  Marți, 10 Iulie 2018 09:59
  82.137.15.***
  DECEMBRIE este o lună periculoasă pentru români din Galați Atunci primesc cadouri gen SE MĂREȘTE PREȚURILE LA CURENTUL ELECTRIC LA GAZE LA GIGACALORIE CĂLDURA SE OPREȘTE APA POTABILA ESTE DESFIINȚATĂ PORCUL ARE TRICHINELOZA SI PESTĂ AFRICANA. Toți au cu noi ceva care este Explicabil ; DORINȚA DE ÎMBOGĂȚIRE RAPIDĂ Cum prind cu ne. .... Și ne dau drumul prin curte Acum este vara și băieții deștepți sau mai deștepți decât noi se gândesc cum sa ne jumulească din Decembrie până la Paști. Tovarășii au uitat că la Anul care vine vor bate Mătănii că să le dăm VOTUL ADIO MA. (ne-a venit mintea la cap)
  6
  20
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 10 Iulie 2018 09:40
  194.105.20.***
  Din strategie in strategie pana la inghetul final !!!! URRRRRAAAAA !!!!! TRAIASCA SI INFLOREASCA PARTIDUL MULT IUBIT (sau hulit - dupa caz) !!!!
  9
  20
  Raportează
 • postat de Chiriță marin
  Marți, 10 Iulie 2018 07:44
  188.24.239.***
  Cea mai bună soluție ar fi Centralele de cartier făcute cu simț de răspundere verificarea drumului pierderilor siingrijirea circuitului pe unde vine agentul termic. De când nu sa mai făcut cerificarea circuitului in afara locuințelor.
  8
  28
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 10 Iulie 2018 07:40
  5.13.174.***
  Citez:".....în anumite zone nu se pot monta surse individuale de producere a energiei termice: blocuri fără gaze naturale, blocuri cu instalaţiile electrice îmbătrânite şi subdimensionate pentru surse electrice.".Cum adica ,la nici 20-25 de ani de cand au fost cumparate ,le-au imbatranit instalatiile ? Abia acum incep sa se dezmeticeasca galatenii si toti romanii care ,in anii guvernelor FSN si PDSR , s-au bucurat ca au fost facuti propietari pe sume modice . Modice pe dracul , majoritatea blocurilor erau construite cu 25-30 de ani in urma si erau taman numai bune ,potrivit normativelor in vigoare la data construirii ,pentru reparatii capitale ,in mod deosebit la instalatii ,reparatii ce trebuiau suportate din amortismentele defalcate din chiriile incasate ( oare cine a manarit acele amortismente ?)Si asa a scapat statul de povara blocurilor de locuinte.Asa ca dragii mei concetateni ,bagati bani in reabilitarea blocurilor ,ca doar sunteti propietari.NU mai comentez si aspectul necunoscut de multi romani ,al normativelor de proiectare a blocurilor modificate ca urmare a indicatiilor "geniului Carpatilor " ,acolo se incadreaza ,in afara structurilor de rezistenta ,a finisajelor ,dotari etc si sudimensionarea instalatiilor despre care se scrie in articol......ce ar iesi ,la iveala ,Dumnezeule , la o expertizare serioasa a tuturor blocurilor....Si daca tot este sa-mi spun opinia ,centralele de apartament sunt cele mai bune ,elimina total rai platnicii si paguba din banii publici.
  20
  15
  Raportează
 • postat de CALORgol GREU DE UCIS IV
  Marți, 10 Iulie 2018 04:59
  95.77.196.***
  Desfiintati odata struto-camila asta pesedista denumita INCALZIRE CENTRALIZATA, scurtati-i suferinta !
  22
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.