Fostul cinema ”Dacia”, o rană deschisă pe faţa cartierului Micro 21

Fostul cinema ”Dacia”, o rană deschisă pe faţa cartierului Micro 21

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
3 comentarii

Parcă nimic nu vorbeşte mai mult de delăsarea şi lipsa de interes a autorităţilor pentru cartierul Micro 21 ca sediul fostului cinematograf "Dacia". Spaţiul atât de cunoscut celor care au copilărit în zonă e acum o ruină, care vorbeşte de la sine despre faptul că aleşii noştri nu se grăbesc să rezolve chestiunile arzătoare.

O uşă din fier, înecată de un rând de magazinaşe, atât a rămas din intrarea fostului cinema. De pe geamuri se cojesc literele care anunţau odinioară că aici rulau filme. Ciment crăpat, cu  gropi în care să-ţi scrânteşti picioarele, bolovani căzuţi din tencuială. Deasupra uşii, o grămadă de moloz stă gata să cadă în capul celui care s-ar încumeta să o deschidă. Noroc că nimeni nu mai trece pragul fostului cinema, nici măcar cei care ar trebui să vadă de rostul acestuia. În spate, imaginea e şi mai dezolantă. Miroase a urină şi fecale, de-ţi mută nasul din loc, aici fiind înfiinţat un soi de WC public pentru cei care-şi fac veacul prin zonă. Zidurile se scorojesc, parcă topindu-se de inutilitate, bolovani stau gata să cadă în capul trecătorilor şi nu există niciun avertisment, nicio restricţie impusă celor care s-ar putea accidenta trecând pe acolo. Uşi sparte, înăuntru ghenă de gunoi şi loc de ascunziş pentru oamenii străzii. În  jur, o mulţime de blocuri, o mulţime de oameni nevoiţi să înghită maldărul dizgraţios de mizerie. Ruinele sunt principala nemulţumire a oamenilor de aici.

Cu restul neajunsurilor, s-ar mai putea trăi, dar acesta e necazul lor cel  mai mare: "Nu înţeleg de ce nu-l dărâmă odată. Şi garajele din partea stângă. Vă daţi seama câte locuri de parcare sau ce parc s-ar putea face aici? Dar politicienii vin la cerşit voturi, nu să facă şi un capăt de treabă", ne spune Cornel Sandu. E greu de descris în cuvinte situaţia dezastruoasă în care se află clădirea, iar oamenii şi-au pierdut speranţa că va mai  putea reveni la ce a fost odată, în condiţiile în care procesul dintre autorităţile care doresc să preia acest obiectiv şi RADEF România Film nu s-a terminat, iar degradarea continuă.

REPORTAJ în Micro 21 [vezi mai multe detalii și foto]

Citit 3253 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2018 00:44

3 comentarii

 • postat de ceatean Luni, 30 Iulie 2018 15:39 5.2.209.*** Link la comentariu
  3
  9

  dar mai este vre-un cinema vechi care să aminteasca de cultura de alta dată??/ ce intrese ar fi sa se destepte prostimea???/ i-ar intrece pe cei dela guvernare si nu i-ar mai vota Praf suntem cu cultura toti alegatorii PSD nu sunt in stare sa citeasc O REVISTA DE COPII, SAU DE DESENE ANIMATE DAR SA MAI EVALUEZE CRESTEREA ECONOMICA ??/ MINCIUNI SERVITE LA FIECARE ORA

  Raportează
 • postat de Suzi Quatro Luni, 30 Iulie 2018 08:01 82.137.14.*** Link la comentariu
  4
  10

  Când cucerești o țară îi distrugi întâi locașele de Cultură Teatrele Cinematografele Presa TV Radio și apoi INDUSTRIA și Agricultura Învățământul La noi FERICIRE toate acestea s-au făcut praf Odată Că să nu ne mai Chinuim am primit și indicații prețioase de la Bruxelles prin Comisarii Europeni care ne bântuiau prin anii 90 Toate Cinematografele din România și republica Galați au fost distruse Erau in orașul Galați dar Proprietari era Statul sau Comunitatea Grecească din Galați Așa că am rămas cu gura căscată fără Cinematografe și filme Românești care oricând pot fi și PATRIOTICE și ne Stricăm la Burtă cu Bruxelles

  Raportează
 • postat de Marcel Luni, 30 Iulie 2018 00:31 5.13.132.*** Link la comentariu
  2
  18

  Daca cel care a fotografiat mergea in spatele blocului putea pune foto cu ce dezastru este in interior!A fost distrus tot pt a fi furat!De ce nu sunt trasi la raspundere conducerea RADEF - proprietarul pt distrugerea unui bun al statului roman? Cine are interesul pt ai proteja?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.