Galaţiul - mai tare ca Sibiul la turism

Galaţiul - mai tare ca Sibiul la turism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a estimat surprinzător de bine numărul „turiştilor” care au votat la Galaţi pe 22 noiembrie * Dacă la alegerile europarlamentare din iunie 15.073 musafiri au votat în judeţul Galaţi, prezidenţialele din 22 noiembrie au stabilit un nou record: 17.919 votanţi la secţiile speciale! * Datorită vizitatorilor, prezenţa la vot în judeţul Galaţi a crescut cu şase procente *

Sibiul ar trebui să ia lecţii de turism de la Galaţi. Nu glumim deloc! În vreme ce la Sibiu 11.699 alegători au votat pentru preşedintele României la secţiile speciale, la Galaţi numărul votanţilor la secţiile speciale a fost de 17.919.

Deşi n-avem nici pârtii, nici teleschi, până şi cu Braşovul ne-am putea compara. În oraşul de la poalele Tâmpei au votat, pentru preşedinte, 19.319 de persoane la secţiile speciale. Deci, cu doar o mie şi ceva mai mulţi turişti decât la noi.

Recordul „musafirilor” judeţului nostru, înregistrat pe 7 iunie 2007, la alegerile europarlamentare - 15.073 de alegători – a fost doborât la primul tur al prezidenţialelor din acest an. A fost chiar umilit, dacă ne gândim că aproape 3.000 de votanţi au călătorit în plus către Galaţi în 22 noiembrie 2009.

Concluzia ar fi că judeţul Galaţi este mult mai atractiv turistic toamna, decât vara! Ce se compară luna iunie cu noiembrie? Agenţi de turism, ce mai aşteptaţi?!

Estimare corectă

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a estimat că pentru cele 66 de secţii speciale organizate pentru alegătorii care nu se aflau în localitatea de domiciliu în ziua votului trebuie tipărite 18.600 de buletine de vot. Ce a stat la baza acestui raţionament?

„Până acum la fiecare tur de scrutin au fost distruse peste 65-70 la sută din buletinele de vot. Am considerat că 18.600 sunt suficiente, dat fiind prognoza pentru prezenţa la vot”, ne-a declarat la acea vreme Păun.

Şi nu a fost deloc departe de adevăr. Aproape 18.000 de persoane din afara Galaţiului au votat la secţiile speciale pentru preşedintele României. Votanţii referendumului au fost ceva mai puţini - 15.934.

Comune de top

Unele secţii speciale au strigat disperate după ajutor în ziua votului pentru că nu mai aveau „muniţie” pentru alegători şi s-au împrumutat de la secţiile din jur.

Care au fost cele mai „vizitate” zone ale judeţului Galaţi? Conform prezenţei la urne, raportate de Biroul Electoral Central, în ziua scrutinului, până la ora 21, la cele două secţii de votare din municipiul Galaţi votaseră 1.715 de alegători.

La Tecuci, secţia specială primise 329 de alegători, Bereştiul 83, iar Târgu Bujor 170.

Prima secţie specială care a anunţat epuizarea stocului de buletine de vot a fost Brăhăşeştiul. Până la ora 21, la secţia specială votaseră 267 de musafiri electorali. Probabil că, până la final, numărul a mai crescut.

La Vânători, 240 de musafiri au votat pentru preşedinte, iar la Schela 220. Să zicem că aici şi-au exprimat opţiunea pentru preşedinte gălăţenii care şi-au făcut casă de vacanţă la aer curat.

Dar vin din urmă puternic musafirii din Folteşti – 217 şi Nicoreşti – 216. Cavadineşti, cea mai izolată şi mai săracă din comunele judeşului, a avut şi ea musafiri pe 22 noiembrie – 217.

Concret, nu a existat localitate a judeţului în care să nu fi votat câteva zeci, dacă nu sute de alegători aflaţi în tranzit.

Poliţia nu a depistat, însă, niciun turist electoral, deci nu putem spune că cele aproape 18.000 de persoane care au vizitat secţiile speciale au făcut turism electoral.

Dar cu un asemenea număr de musafiri într-o zi de toamnă, ar trebui să ne revizuim atitudinea faţă de turismul local. Cel puţin în ziua de alegeri!

Explicaţie foto: Oamenii au stat la o coadă serioasă ca să voteze la Gara CFR

Citit 1251 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.