Bani de salarii la Apă Canal şi Apaterm

Bani de salarii la Apă Canal şi Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Porcul nu se îngraşă în ajun, şi nici datoriile acumulate la Apă Canal şi Apaterm nu se recuperează într-o lună, dar 5 dintre consilierii locali PD-L ar fi vrut asta. Riscul era să rămână oraşul fără apă! De sărbători, asta ar fi fost tot ce şi-ar mai fi putut dori gălăţenii... *

Fără apă de sărbători?

Pe ordinea de zi a recentei şedinţe a Consiliului Local, din 19 noiembrie, au figurat două proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor specifici de fundamentare a fondului de salarii pe trimestrul al IV-lea la Apă Canal şi Apaterm şi un proiect de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli la Apă Canal.

În numele grupului PD-L, Mihai Alin a cerut, pentru ambele societăţi, creşterea nivelului de colectare la 1 la sută, astfel încât per total să se ajungă la 12 la sută pe an.

Prezent în sală, directorul Apă Canal, Gelu Stan, i-a explicat de ce nu se poate. „Apă Canal are de recuperat de la populaţie circa 350 de miliarde de lei, motiv pentru care în această vară am făcut gestul nepopular de oprire a apei către consumatori. Dacă ar fi să mergem pe ce propuneţi dumneavoastră, va trebui să opresc apa în municipiul Galaţi ca să pot să realizez acest indicator. Asta presupune o măsură nepopulară”.

Stan a mai precizat şi că fondul de salarii este acelaşi cu cel aprobat la începutul anului.

Potrivit unui document al Apă Canal, gradul de încasare a facturilor emise către populaţie în perioada ianuarie- august 2009 a fost de 59,3 la sută. De la agenţii economici, gradul de încasare a fost, în aceeaşi perioadă, de 66,2 la sută, iar de la unităţile bugetare s-a încasat 55,6 la sută.

În comparaţie cu anul 2008, când gradul de încasare pe ansamblu a fost de 62,8 la sută, în primele opt luni ale acestui an s-au încasat, per total, 60,2 la sută din facturile emise.

La anul, încasări mai bune

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a promis că o creştere a nivelului de colectare la ambele societăţi va fi luată în calcul anul viitor.

Celălalt viceprimar, liberalul Mircea Cristea, a criticat măsura propusă de PD-L: „Iniţiativa colegului Alin în esenţă este bună. Dar fiind vorba de rectificarea pentru trimestrul IV, la sfârşitul lui noiembrie, cum putem să introducem un asemenea amendament, numai pentru decembrie? E târziu şi complet aiurea! Le-aţi luat banii oamenilor, vreţi şi creştere a gradului de încasare”.

În final, proiectele au fost votate de toţi aleşii, şi doar 5 din cei 6 consilieri PD-L s-a abţinut.

Bugetul Apă Canal a fost rectificat: veniturile au crescut de la 62.837.927    la 63.345.524 lei, cheltuielile s-au ridicat de la de la 62.676.496 la 63.184.093 lei, doar profitul brut rămâne tot 161.431 lei.

Citit 1023 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.