Ce-au avut şi ce-au pierdut?

Ce-au avut şi ce-au pierdut?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acum cinci ani, Adrian Năstase a fost mai puternic în preferinţele gălăţenilor decât Mircea Geoană cu aproape 10 procente * Traian Băsescu al Alianţei PNL-PD l-a învins pe Traian Băsescu de azi cu aproape 3 la sută * Crin Antonescu, imaginea liberalilor la alegerile europarlamentare, a crescut în 5 luni cu 2 procente * Gigi Becali şi Vadim Tudor au obţinut împreună mult mai mult decât au adunat, în 2004, fiecare pe cont propriu * Unde-s vremurile de altădată? * La europarlamentare, acum 5 luni, PD-L era depăşit de PSD cu peste 15 procente *

În cinci ani de zile, se schimbă şi oamenii şi preferinţele lor politice. Cine-a crescut în ochii electoratului şi cine a pierdut la nivelul judeţului Galaţi?

Asta am încercat să aflăm comparându-i pe candidaţii de azi cu cei de acum cinci ani de la turul I al alegerilor prezidenţiale din 2004, sau de acum cinci luni, de la alegerile europarlamentare.

Mircea Geoană, mai jos decât Năstase

În noiembrie 2004, la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Adrian Năstase, candidatul Uniunii Naţionale PSD+PUR, a fost votat de 45,47 la sută dintre alegătorii din judeţ.

Mircea Geoană, candidatul de azi al Alianţei PSD+PC a obţinut doar 35,90 procente, cu 9,57 la sută mai puţin decât Năstase.

Mircea Geoană s-a plasat mai jos în preferinţele electoratului şi comparativ cu rezultatul obţinut de Alianţa PSD+PC la alegerile europarlamentare.

Pe 7 iunie anul acesta, PSD şi-a adjudecat 42,44 la sută din voturile judeţului. Deci şi în raport cu candidaţii social-democraţi la PE, Geoană e mai modest cu aproape 7 procente.

Traian Băsescu, mai mic decât în 2004

Pe vreme când era prezidenţiabilul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Băsescu a convins, în turul I, nu mai puţin de 33,24 la sută dintre alegătorii gălăţeni că merită să fie preşedinte.

Ar mai trebui spus că în mai 2007, când fotoliul prezidenţial îi era ameninţat de referendumul pentru demitere, Traian Băsescu a fost susţinut de 77,42 la sută dintre gălăţenii care s-au prezentat la urne.

Duminică, 22 noiembrie, 30,96 din alegători au înclinat talgerul balanţei către Traian Băsescu. Procentul este net superior celui obţinut de PD-L la europarlamentare, 26,95 la sută.

Crin a ţintit mai sus

Oficial sau nu, liberalul Crin Antonescu a fost imaginea PNL la alegerile europarlamentare din 2009, fiind prezent - e drept, fără a candida - pe fiecare afiş electoral, alături de candidaţi. Prezenţa Crin-ului a făcut ca procentul obţinut de liberali la Galaţi să fie de 17,39 la sută.

Pe 22 noiembrie, Crin a fost dorit ca preşedinte de către 19,40 la sută dintre votanţi. În doar câteva luni, liberalul a urcat cu două procente.

Vadim şi Becali, mai bine împreună decât separat

Împreună, umăr la umăr şi gleznă lângă gleznă pe lista electorală a PRM la alegerile europarlamentare din iunie 2007, Gigi Becali şi Vadim Tudor au agonisit 6,99  la sută din voturile gălăţenilor.

Pe cont propriu, ca aspiranţi la şefia statului nu s-au descurcat prea bine. Cele 5,60 de procente ale lui Corneliu Vadim Tudor sunt totuşi net superioare scorului de 2,07 obţinut de Gigi acum.

Concluziile le trageţi dumneavoastră. Sau partidele.

Citit 1235 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.