UPDATE Gala cu bal de Centenar de la Galaţi a ajuns în presa naţională (VIDEO)
Foto: Sonia Baciu

UPDATE Gala cu bal de Centenar de la Galaţi a ajuns în presa naţională (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

"Mâncăm, ne-mbătăm şi râgâim după şampanie în cinstea Centenarului! La Galaţi, şmecherii oraşului s-au adunat la Gala Centenarului: primarul, afaceriştii, lumea bună… Asta a însemnat, dragi compatrioţi, Centenarul: să spargem bani pe nişte haleală! Dar nu ne amestecăm cu populimea! Ne adunăm noi, gulerele albe cu mâinile murdare!", aşa a comentat Dragoş Pătraru, la "Starea Naţiei". Pe scurt, Gala dedicată centenarului, finanţată de Ministerul Culturii, comasată cu Balul municipiului Galaţi, evenimente care au avut loc pe 2 decembrie, de la ora 18,30, în holul Universităţii "Dunărea de Jos", au ajuns subiect de presă şi de băşcălie naţională. Un motiv în plus ca autorităţile să dea explicaţii, mai ales că noi am solicitat în scris aceste informaţii.

VEZI VIDEO AICI

"Cancanuri", aşa a catalogat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, întrebările ziariştilor cu privire la cele două evenimente private, dar finanţate din bani publici, în care Primăria a fost implicată. "Din punctul meu de vedere a fost o gală frumoasă, o gală ce ar trebui repetată şi în anii ce urmează! Atâta timp cât finanţarea nu a fost primită de către Primărie şi nu Primăria a fost organizator, cred că întrebarea nu e adresată cui trebuie", a mai spus Pucheanu, dând de înţeles că atât balul, cât şi gala au fost organizate de Fundaţia "Andreiana Juventus".


Balul municipiului, comasat cu Gala Centenarului. Ce-are de ascuns Primăria Galaţi? (DOCUMENTE)

Primăria a organizat "Balul Municipiului Galaţi" şi a "sprijinit" realizarea "Galei Centenarului, Galaţi - 2018", două evenimente care au avut loc în acelaşi timp - pe 2 decembrie 2018, de la ora 18,30, în acelaşi loc - în holul Universităţii "Dunărea de Jos". Două evenimente private, dar plătite din bani publici, pe care le-a păstrat sub strictă tăcere! Singurii care au aflat sunt puţinii care au primit invitaţii şi care erau rugaţi să confirme participarea la aceeaşi adresă - Fundaţia "Andreiana Juventus", finanţată de la bugetul local. Cum a fost posibil ca Gala Centenarului - eveniment finanţat de Ministerul Culturii - să se transforme în "bal" - ca nunta cu botez, prilej de mâncare, băutură, distracţie şi voie bună - ştie numai Primăria municipiului Galaţi, dar, în ciuda solicitărilor noastre de informaţii, refuză deocamdată să spună!

Pare cel puţin ciudat ca un Bal al Primăriei şi o Gală Centenară, organizată, ce-i drept, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi, să aibă loc în acelaşi timp şi acelaşi loc, ca şamponul cu balsam, doi în unu! Dar totul este posibil când e vorba de bani publici cheltuiţi în deplină secretomanie.

Balul Primăriei

Două invitaţii în acelaşi plic, asta au primit liderii politici ai oraşului, parlamentarii, aleşii locali şi judeţeni, directorii, amploiaţi de stat şi de partid.
"Primăria municipiului Galaţi are deosebita bucurie de a vă invita să onoraţi cu prezenţa Dumneavoastră la Balul Municipiului Galaţi - 2018 ce se va desfăşura în data de 2 decembrie 2018, începând cu ora 18,30, la Universitatea "Dunărea de Jos", strada Domnească nr. 47. Vă aşteptăm alături de noi pentru a celebra împreună împlinirea unui veac de când naţiunea noastră vieţuieşte unită în fruntariile ei fireşti şi veşnice. În aşteptarea onorantei, pentru noi, confirmări scrise a prezenţei Domniilor Voastre vă asigurăm de expresia distinsei noastre consideraţii. Ionuţ Pucheanu, Primarul Municipiului Galaţi", scrie negru pe alb în invitaţia care poartă antetul şi ştampila Primăriei. Evenimentul impune "dress code obligatoriu: black tie".

Gala Centenarului

Aceeaşi ţinută obligatorie, "black tie", este impusă de cea de-a doua invitaţie care poartă antetul Fundaţiei Andreiana Juventus Galaţi - România", sigla centenarului şi precizarea că e vorba despre un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale: "Avem deosebita plăcere să vă invităm luni 2 decembrie 2018 (sic!), începând cu ora 18,30, la Gala Centenarului, Galaţi - 2018, eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul va avea loc în Sala Paşilor Pierduţi din sediul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, strada Domnească, nr. 47. Vă aşteptăm cu drag! Director, Valentin Munteanu, Fundaţia Andreiana Juventus". În josul invitaţiei, sub ştampila aurită a fundaţiei şi semnătura directorului, se află o precizare "Concertează Filarmonica Naţională din Chişinău".
Interesant este că atât prima, cât şi cea de-a doua invitaţie au în comun nu doar ziua, ora şi locul desfăşurării evenimentelor, ci şi adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi numărul de telefon 0746.523.737, la care invitaţii sunt rugaţi să confirme participarea!

Scandal şi secretomanie

Duminică seara, pe reţelele de socializare, au apărut imagini video revoltătoare, în care un gălăţean care a încercat să intre la Gala Centenarului, nu la Bal, a fost azvârlit afară de agenţii de pază, legitimat de poliţie şi îndrumat să meargă la petrecerea publică în aer liber de pe Faleză, şi aceea plătită tot de Primăria municipiului Galaţi.
Pentru a ne lămuri cum au putut avea loc un bal şi o gală în acelaşi timp şi loc, luni, 3 decembrie, am transmis Biroului de Presă al Primăriei Galaţi şi Fundaţiei "Andreiana Juventus" cereri de informaţii întemeiate pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Am cerut să ni se spună care au fost costurile totale, cu TVA, ale organizării celor două evenimente, cine şi din ce sursă de finanţare le-a suportat. De asemenea, am solicitat să precizeze dacă evenimentele au fost publice sau private, care a fost motivul pentru care accesul nu a fost liber şi pe ce criterii au fost alese persoanele invitate. Desigur am vrut să ştim şi ce activităţi au avut loc în cadrul Galei, că despre bal era clar că e pe bază de mâncare, băutură şi distracţie!
Până marţi, 4 decembrie, ora 16,30, nu am primit niciun răspuns, nici de la Primărie, nici de la Fundaţia "Andreiana Juventus".
Ce-i drept, cea din urmă nu este obligată să răspundă la solicitările bazate pe Legea 544, pentru că nu este instituţie publică. În schimb, este finanţată anual, de la bugetul local.
De pildă, pe 22 martie 2018, aleşii locali au aprobat "majorarea contribuţiei Consiliului Local Galaţi, ca membru fondator al Fundaţiei "Andreiana Juventus", de la 831.000 lei la 951.000 lei, pentru anul 2018".

"Site în construcţie"

Conform datelor oficiale disponibile, Fundaţia "Andreiana Juventus" a fost constituită în 2001, membrii ei fondatori fiind, la acel moment, Episcopia "Dunării de Jos", Consiliul Local Galaţi, Transurb, Ecosal Prest, Construcţii şi Reparaţii, Apaterm şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare. Multe dintre aceste instituţii nu mai există în prezent! Din păcate, fundaţia are site-ul "în construcţie", motiv pentru care nu vă putem spune cine îi sunt membrii actuali şi ce activităţi desfăşoară acest ONG.
Aşteptăm, însă, un răspuns de la Primăria municipiului Galaţi, care a fost organizatoarea Balului şi a sprijinit Gala Centenarului!

Citit 7934 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 12:03

11 comentarii

 • postat de Eu
  Vineri, 07 Decembrie 2018 13:14
  109.166.129.***
  Penibil... Aceceste persoane nu au o zi de muncă în privat, dar se lăfăie pe bani publici

  Uite-l și pe domnul Baltă care "e cel tânăr prorector"

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/46747959_10156357407343962_6889210246674251776_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=3e181a42034c97e1ad06f7e4b9a6fe48&oe=5C67D25A

  Dar mergem la baluri scumpe pe bani publici... "Rusinica"
  0
  7
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 07 Decembrie 2018 09:04
  194.105.20.***
  Iar POpulimii , spor la munca ! Ca mai sunt si alte ocazii de BAIRAM pentru alesi !
  0
  7
  Raportează
 • postat de Cata rusine
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 20:59
  86.125.1.***
  Acest mare si rusinos eveniment, a fost comentat si de Dragos Patraru la Starea Natiei,si tratat ca o rusine ordinara,dar se pare ca, cu alde Puki si Picu,,cam asta ne e .soarta.Rusine,rusine si iar rusine.
  1
  25
  Raportează
 • postat de Din Centenar, am tras o chermeză, că tot sunt bani de la Centru., de azvârlit.
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 15:45
  213.233.101.***
  Dacă-i tot Centenar și sunt bani, hai să facem un ''baiaram''. Atât îi duc capul.
  1
  24
  Raportează
 • postat de adi
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 07:52
  5.2.208.***
  Da' D.N.A.-UL nu citeste presa online?: pana la urma, s-au smenuit niste bani, nu?
  1
  33
  Raportează
 • postat de Nicu Burcu
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 07:44
  89.137.229.***
  Cu cine trebuie sa vorbim? Aven de organizat o cumetrie in februarie si dorim sa facem frumos in holul Universitatii.
  2
  30
  Raportează
 • postat de Paula
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 07:28
  5.13.177.***
  Galatenii stau in frig si ei se distreaza din banii acelorasi galateni. Macar din bun simt ar fi trebuit sa se abtina . RUSINE SA VA FIE!!!Dar sigur au obrazul prea gros.
  0
  31
  Raportează
 • postat de wow
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 07:25
  194.105.20.***
  rusinos domnilor! plus invitatia premarului, suna aiurea..Romania nu mai este astazi ce era in 1918, din cauza inaintasilor comunisti. Vai de capul galatenilor..putea-i fi mai discret puchene, banii publici sunt la mana unor pierdevara.
  1
  28
  Raportează
 • postat de Romeo
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 06:57
  51.37.124.***
  Situatia nu este surprinzatoare. Se inscrie in trendul acesta general,venit de la Bucuresti. Dezbinarea oamenilor amestecata cu pomeni din banii publici si un nationalism din acela desantat cam acesta este rezultatul. Cum avem un primar tanar,el acum invata.Prinde gustul.Dar lucrurile cred eu ca trebuiesc un pic gandite mai in profunzime.Anul acesta este un an in care am reusit CU TOTII sa ajungem cel mai jos la multe capitole.Fie ca facem referire la investitii,invatamant,sanatate sau moral.Si acest aspect moral nu trebuie privit ca ultimul cel fara de importanta.Dezastrul acesta moral nu este intamplator ci realizat si cu ajutorul nostru,o lucrare la care am participat cu totii prin indiferenta,pasivitate,o lucrare care astazi in zilele noastre se implineste ,arata roadele.Care sunt aceste roade? Uite, la centru politicieni care au o singura grija sa inlature orice institutie care poate cat de cat sa opuna o minima rezistenta vis -a-vis de modficarea legislatiei pentru infractori iar la noi in Galati "roadele"o pun de un chef si danseaza.Orasul acesta o duce bine ,de fapt daca stai bine si te gandesti toate sunt in ton cu centenarul, bine cu mici exagerari. Transport public apropiat de acele timpuri,strazile la fel, cartierele cu mici diferente caci unele nu le regasesti in secolul acesta,spitalul ,scolile,parcurile,locurile de joaca pentru copii,zona libera fara investitori,excrementele lasate de sutele de caini liberi prin oras ,gunoaiele la tot pasul,toate acestea arata ca timpul trece pe langa noi fara de folos. Un cuvant ar exprima totul.Dispret.
  3
  27
  Raportează
 • postat de Am vazut ca nu va pasa
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 05:53
  5.13.242.***
  Cum se fura din banul public in frunte cu sefii , Nu mai platesc taxe si impozite deoarece am tot dreptul sa refuz , banul meu si al tuturor e tocat la discretia unora si nu in interesul comunitatii.
  0
  28
  Raportează
 • postat de NuntAșii și valeții
  Miercuri, 05 Decembrie 2018 00:32
  89.136.4.***
  Ce-a ajuns și Universitatea asta de stat, o sală numai bună de ținut mese festive, chiolhanuri, paranghelii. Fiți amabil, domnu' rector, cât costă holul mare (sala Pașilor Pierduți prin sediul PSD sau cum îi mai spune) dacă vrem să ținem și noi un bairam de nuntă, divorț, pomană, parastas, botez sau avort?
  3
  67
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.