UPDATE Gala cu bal de Centenar de la Galaţi a ajuns în presa naţională (VIDEO)
Foto: Sonia Baciu

UPDATE Gala cu bal de Centenar de la Galaţi a ajuns în presa naţională (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

"Mâncăm, ne-mbătăm şi râgâim după şampanie în cinstea Centenarului! La Galaţi, şmecherii oraşului s-au adunat la Gala Centenarului: primarul, afaceriştii, lumea bună… Asta a însemnat, dragi compatrioţi, Centenarul: să spargem bani pe nişte haleală! Dar nu ne amestecăm cu populimea! Ne adunăm noi, gulerele albe cu mâinile murdare!", aşa a comentat Dragoş Pătraru, la "Starea Naţiei". Pe scurt, Gala dedicată centenarului, finanţată de Ministerul Culturii, comasată cu Balul municipiului Galaţi, evenimente care au avut loc pe 2 decembrie, de la ora 18,30, în holul Universităţii "Dunărea de Jos", au ajuns subiect de presă şi de băşcălie naţională. Un motiv în plus ca autorităţile să dea explicaţii, mai ales că noi am solicitat în scris aceste informaţii.

VEZI VIDEO AICI

"Cancanuri", aşa a catalogat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, întrebările ziariştilor cu privire la cele două evenimente private, dar finanţate din bani publici, în care Primăria a fost implicată. "Din punctul meu de vedere a fost o gală frumoasă, o gală ce ar trebui repetată şi în anii ce urmează! Atâta timp cât finanţarea nu a fost primită de către Primărie şi nu Primăria a fost organizator, cred că întrebarea nu e adresată cui trebuie", a mai spus Pucheanu, dând de înţeles că atât balul, cât şi gala au fost organizate de Fundaţia "Andreiana Juventus".


Balul municipiului, comasat cu Gala Centenarului. Ce-are de ascuns Primăria Galaţi? (DOCUMENTE)

Primăria a organizat "Balul Municipiului Galaţi" şi a "sprijinit" realizarea "Galei Centenarului, Galaţi - 2018", două evenimente care au avut loc în acelaşi timp - pe 2 decembrie 2018, de la ora 18,30, în acelaşi loc - în holul Universităţii "Dunărea de Jos". Două evenimente private, dar plătite din bani publici, pe care le-a păstrat sub strictă tăcere! Singurii care au aflat sunt puţinii care au primit invitaţii şi care erau rugaţi să confirme participarea la aceeaşi adresă - Fundaţia "Andreiana Juventus", finanţată de la bugetul local. Cum a fost posibil ca Gala Centenarului - eveniment finanţat de Ministerul Culturii - să se transforme în "bal" - ca nunta cu botez, prilej de mâncare, băutură, distracţie şi voie bună - ştie numai Primăria municipiului Galaţi, dar, în ciuda solicitărilor noastre de informaţii, refuză deocamdată să spună!

Pare cel puţin ciudat ca un Bal al Primăriei şi o Gală Centenară, organizată, ce-i drept, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi, să aibă loc în acelaşi timp şi acelaşi loc, ca şamponul cu balsam, doi în unu! Dar totul este posibil când e vorba de bani publici cheltuiţi în deplină secretomanie.

Balul Primăriei

Două invitaţii în acelaşi plic, asta au primit liderii politici ai oraşului, parlamentarii, aleşii locali şi judeţeni, directorii, amploiaţi de stat şi de partid.

"Primăria municipiului Galaţi are deosebita bucurie de a vă invita să onoraţi cu prezenţa Dumneavoastră la Balul Municipiului Galaţi - 2018 ce se va desfăşura în data de 2 decembrie 2018, începând cu ora 18,30, la Universitatea "Dunărea de Jos", strada Domnească nr. 47. Vă aşteptăm alături de noi pentru a celebra împreună împlinirea unui veac de când naţiunea noastră vieţuieşte unită în fruntariile ei fireşti şi veşnice. În aşteptarea onorantei, pentru noi, confirmări scrise a prezenţei Domniilor Voastre vă asigurăm de expresia distinsei noastre consideraţii. Ionuţ Pucheanu, Primarul Municipiului Galaţi", scrie negru pe alb în invitaţia care poartă antetul şi ştampila Primăriei. Evenimentul impune "dress code obligatoriu: black tie".

Gala Centenarului

Aceeaşi ţinută obligatorie, "black tie", este impusă de cea de-a doua invitaţie care poartă antetul Fundaţiei Andreiana Juventus Galaţi - România", sigla centenarului şi precizarea că e vorba despre un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale: "Avem deosebita plăcere să vă invităm luni 2 decembrie 2018 (sic!), începând cu ora 18,30, la Gala Centenarului, Galaţi - 2018, eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul va avea loc în Sala Paşilor Pierduţi din sediul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, strada Domnească, nr. 47. Vă aşteptăm cu drag! Director, Valentin Munteanu, Fundaţia Andreiana Juventus". În josul invitaţiei, sub ştampila aurită a fundaţiei şi semnătura directorului, se află o precizare "Concertează Filarmonica Naţională din Chişinău".

Interesant este că atât prima, cât şi cea de-a doua invitaţie au în comun nu doar ziua, ora şi locul desfăşurării evenimentelor, ci şi adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi numărul de telefon 0746.523.737, la care invitaţii sunt rugaţi să confirme participarea!

Scandal şi secretomanie

Duminică seara, pe reţelele de socializare, au apărut imagini video revoltătoare, în care un gălăţean care a încercat să intre la Gala Centenarului, nu la Bal, a fost azvârlit afară de agenţii de pază, legitimat de poliţie şi îndrumat să meargă la petrecerea publică în aer liber de pe Faleză, şi aceea plătită tot de Primăria municipiului Galaţi.

Pentru a ne lămuri cum au putut avea loc un bal şi o gală în acelaşi timp şi loc, luni, 3 decembrie, am transmis Biroului de Presă al Primăriei Galaţi şi Fundaţiei "Andreiana Juventus" cereri de informaţii întemeiate pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Am cerut să ni se spună care au fost costurile totale, cu TVA, ale organizării celor două evenimente, cine şi din ce sursă de finanţare le-a suportat. De asemenea, am solicitat să precizeze dacă evenimentele au fost publice sau private, care a fost motivul pentru care accesul nu a fost liber şi pe ce criterii au fost alese persoanele invitate. Desigur am vrut să ştim şi ce activităţi au avut loc în cadrul Galei, că despre bal era clar că e pe bază de mâncare, băutură şi distracţie!

Până marţi, 4 decembrie, ora 16,30, nu am primit niciun răspuns, nici de la Primărie, nici de la Fundaţia "Andreiana Juventus".

Ce-i drept, cea din urmă nu este obligată să răspundă la solicitările bazate pe Legea 544, pentru că nu este instituţie publică. În schimb, este finanţată anual, de la bugetul local.

De pildă, pe 22 martie 2018, aleşii locali au aprobat "majorarea contribuţiei Consiliului Local Galaţi, ca membru fondator al Fundaţiei "Andreiana Juventus", de la 831.000 lei la 951.000 lei, pentru anul 2018".

"Site în construcţie"

Conform datelor oficiale disponibile, Fundaţia "Andreiana Juventus" a fost constituită în 2001, membrii ei fondatori fiind, la acel moment, Episcopia "Dunării de Jos", Consiliul Local Galaţi, Transurb, Ecosal Prest, Construcţii şi Reparaţii, Apaterm şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare. Multe dintre aceste instituţii nu mai există în prezent! Din păcate, fundaţia are site-ul "în construcţie", motiv pentru care nu vă putem spune cine îi sunt membrii actuali şi ce activităţi desfăşoară acest ONG.

Aşteptăm, însă, un răspuns de la Primăria municipiului Galaţi, care a fost organizatoarea Balului şi a sprijinit Gala Centenarului!

Citit 8747 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 12:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.