Lucrări începute, abandonate, reluate şi tot neterminate | 11 ani pentru modernizarea unei străzi de 745 de metri (FOTO)

Lucrări începute, abandonate, reluate şi tot neterminate | 11 ani pentru modernizarea unei străzi de 745 de metri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În urmă cu 11 ani, pe 31 ianuarie 2008, aleşii locali ai Galaţiului au hotărât că strada Pictor Isser trebuie să fie modernizată, pentru că locuitorii ei merită să aibă canalizare, carosabil asfaltat şi trotuare. Lucrările au început în 2015, dar au fost abandonate în 2016, când ar fi trebuit să fie gata. Reluate în 2017, cu un nou constructor, investiţiile au ajuns, în 2019, la impresionantul progres de 20 la sută, în condiţiile în care strada măsoară doar 745 de metri liniari. Partea proastă este că lucrările nu se pot finaliza. Trebuie actualizat întregul proiect, aprobat de aleşi, după care reluate procedurile de achiziţie pentru lucrări. De ce? Pentru că proiectul, făcut în 2007, nu mai corespunde realităţilor şi tehnologiilor actuale…

Lucrările de modernizare a străzii Pictor Iosif Isser au fost începute, prima dată, în aprilie 2015, de către Romlotus Instalaţii SRL, şi ar fi trebuit să se încheie în aprilie 2016. În iunie 2017, Primăria municipiului Galaţi a dat ordin de începere a lucrărilor noului constructor, Romsit Construct SRL, care ar fi trebuit să finalizeze investiţia în februarie 2018. Suntem în martie 2019 şi, conform Primăriei, modernizarea străduţei a ajuns la impresionantul progres de 20 la sută, şi s-a solicitat suspendarea contractului, pentru că întregul proiect trebuie refăcut. Iată cum s-a ajuns la această situaţie halucinantă.

Decizia

Modernizarea străzii Pictor Isser a fost decisă pe 31 ianuarie 2008, când, la iniţiativa primarului Dumitru Nicolae, a fost votată Hotărârea Consiliului Local nr. 14 privind „aprobarea documentaţiilor tehnico–economice ale obiectivelor noi de investiţii pentru anul 2008”. Pe listă, cu numărul 16, figura „Modernizare strada Pictor Isser". Hotărârea preciza că strada este amplasată în zona de vest a municipiului, traversează strada Tecuci şi strada 9 Mai, face legătura cu prelungirea străzii Basarabiei (Magistrala Sidex) şi are o lungime de 745 de metri liniari.

„Pentru aducerea ei la condiţii normale de exploatare se impune: refacerea străzii, înlocuirea conductelor de apă cu o conductă nouă, înlocuirea branşamentelor din plumb cu unele noi din polietilenă, realizarea unui sistem de canalizare unitar, racorduri de canalizare pentru 160 de abonaţi, amenajarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, sistem rutier corespunzător unui trafic mediu”, prevedea hotărârea. Valoarea totală a investiţiei era estimată la 5.827.860 de lei, bani de la bugetul local, iar durata de realizare prevăzută era de 14 luni.

Din 2008 şi până în 2014, când a fost scoasă la licitaţie, modernizarea străzii se regăseşte în toate bugetele de investiţii votate de aleşi.

Licitaţia

Potrivit datelor din Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, prima licitaţie pentru „Modernizare strada Pictor Isser” a fost lansată de Primăria Galaţi în noiembrie 2014 şi adjudecată, în martie 2015, de firma Romlotus Instalaţii SRL, cu o ofertă de 3.175.568 de lei fără TVA. Conform panoului de şantier, lucrările au început pe 15 aprilie 2015 şi ar fi trebuit să se încheie pe 15 aprilie 2016.

Viral

În ianuarie 2016, devenea viral pe reţelele de socializate un filmuleţ în care un gălăţean îl invita pe primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, la o partidă de pescuit pe balta uriaşă care acoperea strada Pictor Isser, explicând, glumeţ, că întinderea de apă „e dată în folosinţă în 2014”.

Primăria Galaţi reacţiona prompt anunţând că strada se află în proces de modernizare şi că, potrivit contractului, lucrările sunt programate să se încheie pe 15 aprilie 2016. Ba mai mult, ţinea să spună că strada Isser „nu a avut niciodată canalizare, aşadar este o premieră pentru locatarii din zonă introducerea acestei utilităţi publice, iar reţeaua de alimentare cu apă era veche din 1925 şi se înlocuieşte integral”.

Realitatea avea să contrazică Primăria. În august 2016, strada Pictor Isser zăcea în stadiul de şantier abandonat, pe care crescuseră bălării. Noul primar al Galaţiului la acea vreme, Ionuţ Pucheanu, declara că va fi nevoie de o licitaţie pentru găsirea unui nou constructor care să finalizeze investiţia, deoarece firma care lucra a denunţat unilateral contractul.

Rezilierea

„SC Romlotus Instalaţii a solicitat încetarea contractului de lucrări încheiat cu Primăria Galaţi datorită intrării în insolvenţă a firmei. Contractul a fost reziliat în data de 30 martie 2016, pentru întârzieri în execuţie s-au aplicat penalităţi conform clauzelor contractuale în valoare de 2.518 lei”, ne explica, ulterior Primăria Galaţi. Nu putem să nu remarcăm faptul că rezilierea contractului s-a făcut cu două săptămâni înainte de data la care, conform panoului de şantier, lucrarea trebuia să fie gata!

Progresul lucrărilor era de 12 la sută, potrivit municipalităţii, firma realizând următoarele operaţiuni: desfacere carosabil - 240 ml, colector canalizare - 228 ml, conductă apă - 240 ml. „Pentru lucrările executate de SC Romlotus Instalaţii a fost decontată suma de 469.600 de lei. Valoarea lucrărilor rămase de executat pentru modernizare este de 3.468.104 lei”, ne comunica, la solicitarea noastră, Primăria Galaţi.

Dezastrul

În martie 2017, strada, pe tronsonul 9 Mai - Tecuci, era demnă de un peisaj suprarealist: o râpă scufundată în noroi! Iar locatarii străzii, care nu-şi doriseră decât să aibă şi ei canalizare, ajunseseră să regrete că strada n-a rămas cum era înainte de începerea „modernizării”: „Nici măcar un drum în câmp, pe care merg tractoarele, nu arată aşa!”, ne declarau.

La acel moment era în derulare o nouă licitaţie pentru modernizarea străzii, lansată în noiembrie 2016, şi intrată în prelungiri din cauza contestaţiilor.

Un nou start

Pe 21 iunie 2017, Primăria Galaţi anunţa, printr-un comunicat de presă, că „s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul «Modernizare strada Pictor Isser». Constructorul care a câştigat licitaţia este SC Romsit Construct SRL. Valoarea contractului este de 2.911.469 lei cu TVA. Termenul de finalizare: 19.02.2018”.

Municipalitatea preciza că primul tronson pe care se vor relua lucrările era cel cuprins între străzile 9 Mai şi Tecuci.

Optimism

La finele lunii octombrie 2017, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu afirma că, pe tronsonul cuprins între 9 Mai şi Tecuci al străzii Pictor Isser a fost finalizată etapa de intervenţii pentru partea de infrastructură: conducta de apă şi branşamentele necesare, canalizarea şi racordurile aferente, dar şi infrastructura de drum, că se lucrează la trotuare, iar constructorul „face tot posibilul să ducă la bun sfârşit lucrările de pe acest segment.

20 la sută

Nu mică ne-a fost mirarea când, pe lista investiţiilor finalizate de Primăria municipiului Galaţi în 2018, pe care am solicitat-o autorităţilor, nu am găsit modernizarea străzii Pictor Isser.

La insistenţa noastră, autorităţile ne-au răspuns că stadiul lucrărilor, la 1 februarie 2019, este de 20 la sută. Un procent care, credem noi, cuprinde şi cei 12 la sută realizaţi de fostul constructor! Iar pentru cei 20 la sută, valoarea plătită de la bugetul local este de 901.734 de lei cu TVA.

Explicaţii

Am revenit la Primărie cu o nouă solicitare de informaţii încercând să aflăm care este motivul pentru care investiţia nu s-a finalizat.

„Termenul stabilit prin contact pentru finalizarea lucrărilor, 31 octombrie 2018, nu a avut în vedere şi lucrările suplimentare solicitate de Apă Canal printr-o adresă transmisă în 2018, şi anume înlocuirea conductei de alimentare cu apă pe tronsonul strada 9 Mai – strada Magistrala CSG, din acest motiv nu a putut fi respectat.

SC Apă Canal a emis această solicitare după încheierea contractului şi începerea lucrărilor, motivat de timpul lung scurs între data elaborării proiectului tehnic (2007) şi anul curent 2019”, ne-a transmis administraţia locală.

Realizările

Administraţia locală susţine că, până la data de 1 ianuarie 2019 au fost executate lucrările proiectate pe tronsonul cuprins între strada 9 Mai şi strada Tecuci, ceea ce reprezintă 20 la sută din totalul contractului. Conform sursei citate, pe acest tronson, SC Romlotus Instalaţii a executat reţeaua de canalizare şi a montat conducta de apă, iar SC Romsit Construct a realizat: punerea în funcţiune a reţelei de canalizare şi a racordurilor de canalizare, branşamente de apă şi inelările conductei de apă cu reţelele existente, reţeaua de hidranţi, infrastructura şi suprastructura carosabilului şi a trotuarelor.

Lucrări rămase în aşteptare

Municipalitatea afirmă că, la 1 ianuarie 2019, mai rămăseseră de executat, conform proiectului şi contractului, lucrările pe trei tronsoane.

Pe tronson strada Tecuci – strada Aleea Cămine CSG – strada Emil Racoviţă – strada Aleea Pictor Isser, se impune înlocuirea conductelor de apă existente cu o conductă de apă, branşamente de apă către consumatori, infrastructura şi suprastructura carosabilului şi a trotuarelor.

Pe tronsonul Aleea Pictor Isser – Magistrala CSG, lucrările vizează execuţia unui colector de canalizare, a conductei de apă, a racordurilor de canalizare la consumatori, a branşamentelor de apă, dar şi infrastructura şi suprastructura carosabilului şi a trotuarelor.

Pe tronsonul Magistrala CSG – cămin existent, sunt prevăzute execuţia conductei de canalizare din strada Pictor Isser cu descărcare în căminul existent din strada Magistrala CSG şi execuţia conductei de apă din strada Pictor Isser până la inelarea cu conducta existentă din Magistrala CSG.

Realitatea, la faţa locului

Antagonică, aşa este realitatea la faţa locului. Între arterele 9 Mai şi Tecuci, Pictor Isser arată ca o stradă decentă de oraş, cu carosabil şi trotuare noi, pe care stau parcate autoturismele localnicilor. Bucăţica modernizată are doar 237 de metri liniari.

Dacă traversezi artera Tecuci şi îndrăzneşti să urci scările împiedicate către cel de-al doilea segment al străzii, nimereşti într-un peisaj rural de care s-ar simţi jenate comunele modernizate. Câini tolăniţi în praful unui drumeag de ţară, gropi în care se mâleşte apa bălţilor scursă de prin curţile oamenilor, pietre dislocate de autoturismele care s-au încumetat să treacă pe-acolo. La fel este şi pe Aleea Pictor Isser!

Infrastructura rutieră şi pietonală, dacă poate fi numită astfel, contrastează cu casele cochete, din ale căror curţi îngrijite se înalţă câte un drapel naţional.

Punct şi de la capăt

Revenind de la realitatea din teren la cea din hârtii, am fost curioşi să aflăm când se va realiza modernizarea străzii Pictor Isser, hotărâtă acum 11 ani. Şi am aflat că drumul e lung.

„În perioada de timp cuprinsă între elaborarea proiectului tehnic (2007) şi data actuală, au apărut lucrări suplimentare, care condiţionează finalizarea contractului iniţial, lucrări care nu au putut fi anticipate la elaborarea proiectului, care conduc la costuri suplimentare importante, dar şi la refacerea întregului proiect, reluarea procedurilor de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, a procedeelor de achiziţie etc”, se arată în răspunsul administraţiei locale.

„Ca urmare, Primăria municipiului Galaţi a solicitat suspendarea contractului, urmând să fie încheiate documente în acest sens.

În anul 2019, vom propune Consiliului Local alocarea fondurilor de la bugetul local pentru actualizarea proiectului în concordanţă cu necesarul actual şi cu noile tehnologii”, conchide administraţia locală.

Deci punct şi de la capăt! Să sperăm, doar, că viitorul proiect nu va dura tot 11 ani… Ce-ar mai fi de spus? Doar că strada pe care Primăria municipiului Galaţi se tot străduieşte să o modernizeze poartă de fapt numele celebrului pictor şi grafician român Iosif Iser (21 mai 1881 - 25 aprilie 1958) care, în variantă „culturnică” gălăţeană, a mai primit un „s”. 

Foto: Anca Melinte şi arhiva ziarului "Viaţa liberă"

Citit 4389 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2019 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.