Ploaia a transformat străzile în canale veneţiene. Canalizări depășite, pentru care vom plăti mai mult
Foto: Dinu Gându - Facebook

Ploaia a transformat străzile în canale veneţiene. Canalizări depășite, pentru care vom plăti mai mult
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O ploaie torenţială, cum a fost şi cea de joi după-amiază, a confirmat încă o dată incapacitea sistemului de canalizare din oraş de a face faţă căderilor abundente de precipitaţii.

Reamintim că este vorba despre același sistem de canalizare pentru care, din iulie, vom plăti cu 3 la sută mai mult decât în prezent.

În câteva minute, străzile şi parcările s-au transformat în bălţi uriaşe, făcând dificilă deplasarea maşinilor, dar mai ales a pietonilor puşi în situaţia de a se feri nu doar de ploaie, ci şi de lacurile prin care au fost nevoiţi să păşească. Ca de obicei, cele mai afectate au fost parcările, de departe o situaţie extrem de neplăcută fiind cea a parcării cu plată de la intrarea în Piaţa din Micro 19. Delimitată cu o barieră de care nu poţi trece decât plătind în prealabil, zona a fost realmente inundată, apa ajungând până la jumătatea roţilor maşinilor. O cantitate apreciabilă de mizerie, probabil din canalizările care nu au mai făcut faţă căderii abundente de apă, a ieşit la suprafaţă, făcând imposibil accesul în parcare. Din fericire, odată cu oprirea ploii, canalul ad-hoc a dispărut şi el, lăsând posibil accesul în zona comercială atât pentru pietoni, cât şi pentru autoturisme.

Citit 6259 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Iunie 2019 01:24

4 comentarii

 • postat de Nedumerit
  Sâmbătă, 22 Iunie 2019 21:48
  89.136.7.***
  La vremea respectiva am scris ca este o aberatie construirea Epurarii la Barbosi.....cand totul curge la vale tu consumi energie sa pompezi toata mizeria in deal, e ca si cum te-ai pisha contra vantului! Nu se putea gasi alta locatie care sa fie in valea orasului dar desupra nivelului Dunarii?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Miruna
  Vineri, 21 Iunie 2019 13:05
  86.120.120.***
  Iata si punctul de vedere al APA CANAL (e pe site):

  În municipiul Galați sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia și transportă apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale și conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorică) este “curățată” înainte de a fi deversată în emisar.
  Sistemele unitare de canalizare au fost proiectate și construite în orașele mari la începutul dezvoltării lor. Normativele tehnice prevăd că la dimensionarea rețelelor de canalizare se ia în calcul debitul uzat orar maxim provenit din utilizarea apei, pe tipuri de consum (casnic, public, ag.ec). În ultimii ani însă, expansiunea urbană – creșterea suprafețelor betonate în detrimentul spațiilor verzi – corelată cu modificările climatice (debite foarte mari de apă într-un interval scurt de timp) conduce uneori la depășiri ale capacității proiectate a sistemului de canalizare. La ploile abundente, torențiale, conductele de canalizare sunt deseori suprasolicitate, le este depașită capacitatea de preluare, prin urmare este posibil ca pe alocuri să refuleze. La aceasta contribuie de cele mai multe ori colmatarea lor cu deșeurile, materialele, aluviunile, vegetația etc., antrenate de la suprafață de debitul mare de apă. APA CANAL Galați intervine atât în cadrul programului de mentenanță rețele, cât și după fiecare ploaie, pentru decolmatarea racordurilor gurilor de scurgere și descongestionarea grătarelor, în scopul menținerii funcționalității elementelor de preluare a apelor pluviale, pentru evitarea punerii în pericol a domeniului public.

  În ceea ce privește ajustarea tarifului la canalizare-epurare, aceasta este fundamentată în Strategia de tarifare pentru perioada 2017-2023, aprobată prin Actul adițional nr.36/2017 la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, aprobat de fiecare autoritate a administrației publice locale componentă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apa Galați”. Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri rambursabile. Planul de tarifare a fost realizat în cadrul Analizei Cost-Beneficiu, parte a Studiului de Fezabilitate pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”, întocmită în baza reglementărilor Comisiei Europene (Ghidul pentru analiza cost-beneficiu a proiectelor de investiții) și a dispozițiilor H.G.nr.677/2017.
  La fundamentarea prețurilor/tarifelor s-a avut în vedere asigurarea sustenabilității în activitatea Operatorului și în rambursarea creditelor contractate, în sumă de cca. 92.990.000lei, respectiv:
  împrumutul contractat pentru cofinantarea Proiectului regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” (POS Mediu 2007-2013), proiect în valoare de 507.718.645 lei (fără TVA), ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi;
  împrumutul contractat pentru cofinantarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”, în cadrul Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), proiect în valoare de 822.694.181 lei (cu TVA inclus), ce vizează extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 22 localităţi din judeţul Galaţi.
  4
  5
  Raportează
 • postat de Mihai
  Vineri, 21 Iunie 2019 06:43
  213.233.103.***
  Apa de ploaie trebuie colectata separat.Sistemul de canalizare este gandit prost,statia de epurare este la Barbosi,apa este pompata spre statia de epurare. La cresterea debitului cu apa de ploaie sistemul de pompare nu face fata. Braila de ce nu are probleme (sistemul este bine facut,statia este amplasata spre galati)
  1
  18
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 21 Iunie 2019 06:18
  188.24.228.***
  Atata timp cat strazile nu sant maturate ,gunoaiele vor astupa gurile de canalizare , mai trebuie si curatate in interior de aluviuni depuse dar cine sa o faca ? Ca vad ca cer mariri de la Primarie dar Primarul si vicele nu-i iintreaba daca au curatat canalizarile de moloz, si strazile maturate de mizerie de pe strazi celor de la Ecosal .
  0
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.