Pasaj futurist în centrul oraşului (FOTO)
Foto: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi

Pasaj futurist în centrul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Dintr-un loc insalubru care ameninţa să se prăbuşească peste cei care se încumetau să-l străbată, Pasajul "Dunărea" se va transforma, în următoarele opt luni, într-un obiect urban cu aspect futurist, demn să găzduiască mici evenimente publice. "Lucrarea va întregi conceptul pentru viitorul centru al oraşului Galaţi, un centru despre care îmi doresc să se vorbească în cei mai elogioşi termeni cu putinţă", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ionuţ Pucheanu.

Pasajul "Dunărea" a fost deja predat asocierii Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL, care a câştigat, în urma licitaţiei, contractul în valoare de 2.350.000 de lei cu TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare. Oficial, lucrările vor începe luni, 5 august, şi, conform contractului, vor dura opt luni, dar primarul Ionuţ Pucheanu şi-ar dori să scurteze acest termen, până la finele anului.

Reprezentanţii asocierii care se va ocupa de pasaj au fost prezenţi ieri, alături de primar, într-o conferinţă de presă. Arhitectul Cristian Ghiţău, al cărui tată este născut în Galaţi, a ţinut să spună că lucrarea va fi dificilă, presupune o consolidare masivă, deoarece toată structura pasajului, nu numai scările, este praf şi nu mai corespunde niciunei norme: "Era mai simplu să-l scoatem şi să-l refacem din nou. A fost muncă foarte grea să găsim soluţia tehnică răspunzând unor probleme tehnice majore şi influenţând cât mai puţin traficul".

De asemenea, pentru că spaţiile comerciale din interiorul pasajului aparţin altor proprietari decât Primăria, suprafeţele respective au fost scoase din proiect.

Ce lucrări se vor executa

Detalii despre lucrările care vor fi executate a oferit Cristian Badiu, director tehnic Tancrad: "La Pasaj se va schimba granitul pe treptele de acces în interior, se va pune marmură pe pereţi, partea electrică se va înlocui total, se va face o rigolă de evacuare a apelor într-o canalizare adiacentă. În exterior, se va face o săpătură pe tot carosabilul din strada Brăilei, se va face hidroizolaţie nouă, pentru evitarea infiltraţiilor apelor, o protecţie cu cărămidă şi se va astupa şi asfalta".

Copertine din sticlă şi metal

Pasajul va căpăta un aspect futurist, datorită copertinelor care vor acoperi intrările, vor proteja scările de intemperii, dar vor avea şi rol decorativ. "Copertinele reprezintă un nivel tehnic foarte-foarte avansat. Ele au pornit de la o formă de scoică şi de valuri - fiind normal să se lege de Dunăre - şi ar trebui să devină ceva emblematic pentru municipiul Galaţi", a explicat arhitectul Cristian Ghiţău.

Potrivit acestuia nu a fost deloc uşor să fie găsită soluţia tehnică şi un constructor care să realizeze aceste structuri din ţeavă roluită şi sticlă specială.

Rămâne de văzut cum va arăta totul la finalul celor opt luni contractuale de lucrări.

Foto: Bogdan Codrescu şi Biroul de Presă al Primăriei Galaţi

Citit 12632 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.