Pasaj futurist în centrul oraşului (FOTO)
Foto: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi

Pasaj futurist în centrul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Dintr-un loc insalubru care ameninţa să se prăbuşească peste cei care se încumetau să-l străbată, Pasajul "Dunărea" se va transforma, în următoarele opt luni, într-un obiect urban cu aspect futurist, demn să găzduiască mici evenimente publice. "Lucrarea va întregi conceptul pentru viitorul centru al oraşului Galaţi, un centru despre care îmi doresc să se vorbească în cei mai elogioşi termeni cu putinţă", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ionuţ Pucheanu.

Pasajul "Dunărea" a fost deja predat asocierii Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL, care a câştigat, în urma licitaţiei, contractul în valoare de 2.350.000 de lei cu TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare. Oficial, lucrările vor începe luni, 5 august, şi, conform contractului, vor dura opt luni, dar primarul Ionuţ Pucheanu şi-ar dori să scurteze acest termen, până la finele anului.
Reprezentanţii asocierii care se va ocupa de pasaj au fost prezenţi ieri, alături de primar, într-o conferinţă de presă. Arhitectul Cristian Ghiţău, al cărui tată este născut în Galaţi, a ţinut să spună că lucrarea va fi dificilă, presupune o consolidare masivă, deoarece toată structura pasajului, nu numai scările, este praf şi nu mai corespunde niciunei norme: "Era mai simplu să-l scoatem şi să-l refacem din nou. A fost muncă foarte grea să găsim soluţia tehnică răspunzând unor probleme tehnice majore şi influenţând cât mai puţin traficul".
De asemenea, pentru că spaţiile comerciale din interiorul pasajului aparţin altor proprietari decât Primăria, suprafeţele respective au fost scoase din proiect.

Ce lucrări se vor executa

Detalii despre lucrările care vor fi executate a oferit Cristian Badiu, director tehnic Tancrad: "La Pasaj se va schimba granitul pe treptele de acces în interior, se va pune marmură pe pereţi, partea electrică se va înlocui total, se va face o rigolă de evacuare a apelor într-o canalizare adiacentă. În exterior, se va face o săpătură pe tot carosabilul din strada Brăilei, se va face hidroizolaţie nouă, pentru evitarea infiltraţiilor apelor, o protecţie cu cărămidă şi se va astupa şi asfalta".

Copertine din sticlă şi metal

Pasajul va căpăta un aspect futurist, datorită copertinelor care vor acoperi intrările, vor proteja scările de intemperii, dar vor avea şi rol decorativ. "Copertinele reprezintă un nivel tehnic foarte-foarte avansat. Ele au pornit de la o formă de scoică şi de valuri - fiind normal să se lege de Dunăre - şi ar trebui să devină ceva emblematic pentru municipiul Galaţi", a explicat arhitectul Cristian Ghiţău.
Potrivit acestuia nu a fost deloc uşor să fie găsită soluţia tehnică şi un constructor care să realizeze aceste structuri din ţeavă roluită şi sticlă specială.
Rămâne de văzut cum va arăta totul la finalul celor opt luni contractuale de lucrări.

Foto: Bogdan Codrescu şi Biroul de Presă al Primăriei Galaţi

Citit 11687 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:09

13 comentarii

 • postat de comisia
  Miercuri, 31 Iulie 2019 23:07
  89.136.231.***
  Strada General Ioan Dragalina e praf, dar praf. Chiar nu vede primaria acea strada? Nici cu bicicleta nu se poate circula pe acolo. E numai gropi, beton iesit mult in afara, santuri, denivelari, dezastru. Sa fie urgent asfaltata pana la alegeri ca sa stiu cu cine votez. Chiar va rog!
  3
  2
  Raportează
 • postat de 000
  Miercuri, 31 Iulie 2019 19:34
  185.53.196.***
  Ce bine ar fi dacă tot ce este presentat în proiectul 3D va deveni realitate....
  Arătați stâlpi subțiri și eleganți când la Potcoava au rămas vechii stâlpi inestetici din beton al lui Transurb cu un led agățat și alimentat de o rețea aeriană...
  Să numai vorbim de materialele de proastă calitate plătite la preț de aur cu bani publici pentru a da un venit cât mai corpos firmelor de "încredere" a primăriei!
  Acele dale de granit au de lune buni, început sa se desprindă de parcă au fost lipite cu Super Atack chinezesc!
  Iluminatul între dale nu funcționează și cele mai norocoase fâlfâie...
  Este de văzut care va vi rezultatul final și ce alte surprize ne vor aștepta după aceste 8 luni care mi se par foarte multe puntru reabilitarea și modernizarea unui pasaj subteran.
  Voi face un video în care voi pune la confruntare proiectul propus și realitatea unde voi demonstra că asta esta nici prima și nici ultima bătaie de joc al PSDiștilor
  8
  9
  Raportează
 • postat de Caţavencu
  Miercuri, 31 Iulie 2019 16:39
  81.12.149.***
  Peste 2 milioane de lei pentru o panaramă de pasaj de 10-15 metri? (Amintiţi-vă că iniţial reparaţiile pasajului erau de câteva sute de mii de lei!)
  Nici în Bucureşti la intrările în Metrou nu şi-au permis să facă atâta uz de zel ca Pucheanul nostru.
  Pun pariu ca acele "paraşute" frumoase de sticlă costă peste jumatate din valoarea lucrărilor ce o vor încasa tot firmele de casă ale Ciumei Roşii!
  DNA-ul se poate sesiza pentru astfel de cheltuieli aberante? Sau au pus botul aici şi cei mai slabi Consilieri Locali din toate timpurile?
  Dacă tot vor decoperta carosabilul din zona intersecţiei pentru izolaţie, de ce nu s-a mai creat şi o ieşire din pasaj pe partea Hotelului Galaţi? În felul acesta ar fi fost mai util acest pasaj, mai ales dacă ar fi avut şi suficient spaţiu pentru nişte magazine subterane.
  6
  7
  Raportează
 • postat de Monica Ileana Pintilie
  Miercuri, 31 Iulie 2019 14:02
  89.137.30.***
  Opt luni se incheie la... 1 APRILIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
  3
  11
  Raportează
 • postat de costel
  Miercuri, 31 Iulie 2019 09:26
  93.122.249.***
  Pe hartie toate arata frumos ! Dar eu as fi vrut ca Galatiul sa fie citat ca fruntas la transportul local cu mijloace de transport ultramoderne,sa fie primul in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de canalizare a orasului,pentru ca atunci cand treci pe langa o gura de canal iti muta nasul din loc,as fi vrut ca din Galati sa ajung DIRECT in Delta Dunarii,nu sa fac halta in Tulcea . Parcurile si panselutele sunt frumoase SI ATAT !!
  5
  20
  Raportează
 • postat de Angi
  Miercuri, 31 Iulie 2019 09:16
  5.2.205.***
  Ce frumos arata toate pe calculator.
  3
  18
  Raportează
 • postat de OBIECTIV....
  Miercuri, 31 Iulie 2019 08:37
  109.103.173.***
  Mai lipsesc FARFURIILE ZBURATOARE SI, EXTRATERESTRII........
  10
  16
  Raportează
 • postat de Cata
  Miercuri, 31 Iulie 2019 08:17
  188.24.194.***
  La Potcoava ati dat cu muci in fasole(scuze ptr expresie) , capace de canalizare din fier, stiti ce ati facut ?, ati pus carpala la un costum nou !
  6
  15
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Miercuri, 31 Iulie 2019 07:42
  94.177.47.***
  Prea multa sticla si metal, mai bine facem ceva frumos din beton, gri si trist...

  Asta pentru ca noul pasaj futurist din sticla nu o sa se integreze prea bine in marea de beton care a devenit centrul Galatiului.
  8
  22
  Raportează
 • postat de Vrajitorul din oz ...
  Miercuri, 31 Iulie 2019 05:07
  108.245.201.***
  Vrabia ...malai viseaza si calicul praznic ...
  11
  28
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 31 Iulie 2019 04:41
  82.137.13.***
  Parcă este o aripă de muscă... Foarte urât...


  În poze o grămada de copaci puşi prin soft, în realitate însă...
  14
  36
  Raportează
 • postat de Valentin
  Miercuri, 31 Iulie 2019 03:16
  213.233.85.***
  Aceeași asociere face şi tronsonul Gara de Nord - Otopeni. Şi deranjul din anumite comune din județ. Să vedem când le termină. Înainte de Prezidențiale nu. Mai lasă acolo ceva de făcut. Toți vrem să avem de muncă.
  8
  17
  Raportează
 • Miercuri, 31 Iulie 2019 02:06
  95.76.3.***
  Felicitări domnului primar și administrației pe care o conduce! Vorba vine - să vă ajute Dumnezeu să realizați toate proiectele la fel de bine, atât pe hârtie, cât și în realitate!

  „lucrările [...] vor dura opt luni, dar primarul Ionuț Pucheanu și-ar dori să scurteze acest termen, până la finele anului” - domn primar, ca de la PSD-ist la PSD-ist, vă rog imperios să NU grăbiți lucrările! Da, vin alegerile și vine și iarna, dar, vă rog, haideți să NU mergem pe principiul „repede și prost”! Ați avut atâta timp la dispoziție să realizați documentația și întreg planul de reabilitare într-un mod impecabil. Dacă au apărut impedimente (neașteptate), asta este, dar, din nou, vă rog imperios să NU grăbiți lucrările! ~5 luni vs 8 luni este o DIFERENȚĂ! Și vă mai spun ceva. Orice gălățean de BUNĂ CREDINȚĂ, PSD-ist sau anti-PSD-ist (dar care face critică constructivă), vă va acorda votul pentru munca pe care ați depus-o până acum, așa cum a fost ea, bună sau mai puțin bună pe alocuri. De ce să dați apă la moară ălora cu „vin alegerile, deci pe repede înainte ca să re-prostim prostimea”?!?! Cine va vota cu PSD, bine, cine nu, asta este, "life goes on"! Iar legat de proiect, până vine iarna la pachet cu frig, ger, crivăț etc. ocupați-vă de tot ce înseamnă aspect exterior (inclusiv "scoicile"). Odată cu venirea intemperiilor, astupați gurile de acces cu niște prelate, pentru ca muncitorii să poată finisa interiorul pasajului! Toată lumea este mulțumită, calitatea va tinde spre (foarte) bună și, foarte important, ÎNCHIDEȚI gura oricărui anti-PSD-ist cu „tipic, administrație incompetentă a la pesedeu”! Vă rog... GÂNDIȚI!!!

  „Viața liberă”, cu tot respectul... Dacă se poate, fără termeni ca „futurist”. Acum învățăm și neologisme?? Mai că m-am înecat cu micul... Suna mai bine și mai pe românește: mișto / marfă / beton! Ups, vocabula „beton”... "Here we go again, guys"! Domn primar, pentru interiorul pasajului, o alee lată de juma de metru și pe centru, iar de-a stânga și de-a dreapta, cât mai mulți arbori!!! XDD

  #fărăBetoane #doarCopaci #caÎnPădureaEcuatorială #șÎÎeU #josCiumaRoșie #imediatÎnseamnăImediat
  52
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.