Gălăţenii, aşteptaţi la urne să-şi aleagă preşedintele. Ultimul tur de scrutin
Foto: Teodora Miron

Gălăţenii, aşteptaţi la urne să-şi aleagă preşedintele. Ultimul tur de scrutin
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Conform datelor oficiale, nu mai puţin de 522.382 de cetăţeni din judeţul Galaţi, cu 158 mai mulţi decât erau înscrişi în listele permanente pe 10 noiembrie, sunt aşteptaţi duminică, 24 noiembrie, la alegerile care vor decide cine va fi preşedintele României până în 2025.

Duminică, 24 noiembrie, gălăţenii, alături de toţi ceilalţi români cu drept de vot, sunt chemaţi la urne. Este cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin care va decide cine va conduce România în următorii cinci ani.

Votul va începe la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00, dar se poate prelungi până la ora 23,59 pentru alegătorii care, la ora 21,00, aşteaptă la rând la secţia de votare pentru a-şi exercita opţiunea electorală.

Pentru a vota, nu vă trebuie decât un act de identitate valabil şi o conştiinţă care să vă spună că ştampila pe care o aplicaţi nu este doar un drept, ci şi o uriaşă responsabilitate!

Pentru că este important să fiţi corect informaţi, vom încerca să vă prezentăm tot ce trebuie să ştiţi despre scrutinul de duminică.

Cine votează

La alegerile prezidenţiale au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până pe 24 noiembrie inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde se votează

Cele 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci, organizate în cadrul primului tur de alegeri, vor fi din nou deschise. Conform legii, în cazul în care vă aflaţi în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, puteţi vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondat conform adresei.

Cel mai simplu este să accesaţi Registrul electoral - https://www.registrulelectoral.ro/ şi introduceţi datele personale cerute pentru a afla secţia la care sunteţi arondat şi adresa ei. În cazul în care în ziua votului vă aflaţi în altă localitate decât în cea de domiciliu sau reşedinţă, puteţi vota la orice secţie de votare. Cetăţenii care nu se pot deplasa la secţia de vot pot solicita urna mobilă în cursul zilei de sâmbătă, 23 noiembrie, în intervalul orar 18,00 - 20,00.

Actele de care aveţi nevoie

Pentru a vota nu vă trebuie decât un act de identitate valabil în ziua votului, emis de statul român. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar.

Atenţie, cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie nu pot vota decât cetăţenii români care se prezintă la secţiile de votare din străinătate şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România!

Cum se votează

Ca şi la primul tur, în secţia de votare veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator care îl va prelua şi va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul va semnala dacă nu aveţi drept de vot, dacă sunteţi sau nu arondat la secţia respectivă sau dacă aţi votat deja. Atenţie, în primul tur, doi gălăţeni s-au ales cu dosare penale pentru că au votat fără a avea acest drept!

Dacă totul este în regulă, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT", pe care, odată intrat în cabina de votare, o veţi aplica înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat. Conform legii, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor! După ce aţi votat, veţi introduce buletinul de vot în urnă, veţi restitui ştampila şi vi se va aplica pe actul de identitate ştampila sau autocolantul care dovedesc participarea dumneavoastră la scrutin.

Citit 2558 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2019 07:06

4 comentarii

 • postat de GOGU FIROSCOSUL
  Duminică, 24 Noiembrie 2019 11:14
  5.13.135.***
  SUNT CONVINS CA PRESEDINTELE CE VA FI ALES ESTE UN FOARTE BUN VORBITOR DE LIMBA ENGLEZA ...GHICITI CINE ESTE?
  1
  2
  Raportează
 • postat de Luminita
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 08:41
  82.137.9.***
  De ce la Galati urnele sunt transparente? E legal? Chiar o sa verific asta.
  4
  2
  Raportează
 • postat de in-CERC-alb-astru
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:07
  5.13.209.***
  Daca nu iesiti la vot duminica !
  Sa nu va plangeti dupa aceea
  Caci dragilor VA meritati soarta !
  Daca totusi iesiti, bravo voua !
  Macar veti incerca sa schimbati culoarea sau veti incerca sa o pastrati !
  0
  19
  Raportează
 • postat de comunismul
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 00:07
  188.24.202.***
  da! si o sa vedeti! ca klaus johannis va castiga! si ce e rau in asta! e mai bine decat aia viorica dancila!
  13
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.