Preţul gigacaloriei creşte din nou

Preţul gigacaloriei creşte din nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin votul de aseară al aleşilor locali, începând cu 1 februarie, preţul  local al energiei termice facturate populaţiei creşte la 160,69 de lei pe gigacalorie.

Majorarea de preţ, a doua oară în decurs de numai două luni, a fost cel mai fierbinte subiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local.

În schimb, bugetele societăţilor de interes local, reducerea numărului total de posturi, de la 865 la 786, la Transurb şi creşterea simbolică a organigramei la Zona Liberă au trecut ca unse prin votul aleşilor.

Primarul Dumitru Nicolae a explicat, că, pe 23 decembrie anul trecut, la o zi după ce Consiliul Local tocmai majorase tariful gigacaloriei, Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a aprobat majorarea cu 13,25 lei/Gcal a preţului practicat de SC Electrocentrale Galaţi SA pentru producerea şi transportul energiei termice destinată populaţiei, de la 158,31 la 171,56 lei/Gcal, inclusiv TVA.

Numai că, bugetul local nu poate susţine integral noul preţ. Raportul de specialitate al hotărârii de majorare a preţului gigacaloriei propune ca scumpirea să fie suportată în luna ianuarie integral de la bugetul local, iar începând cu luna februarie contribuţia de la bugetul local să fie de 10 la sută din această majorare, diferenţa fiind acoperită de populaţie. 

Consilierii conservatori Avram Răzvan şi Eugen Găvan au insistat ca noul preţ la gigacalorie să fie aplicat de la 1 aprilie, motivând că au fost deja destule scumpiri de la începutul anului şi populaţia n-ar mai putea suporta încă una.

Viceprimarul Mircea Cristea a catalogat propunerea lor ca fiind populistă, argumentând că un milion de euro pe lună este doar diferenţa de subvenţie la energia termică.

Cristea le-a transmis colegilor că este necesară o limită a populismului, „altfel ne schimbăm denumirea din Consiliul Local în consiliul de neveste Galaţi”.

În final, după trei numărători consecutive ale votului, majorarea de preţ a fost votată cu 18 voturi „pentru”, trei împotrivă, şi două abţineri. Vom reveni cu amănunte despre necesitatea creşterii preţului la gigacalorie şi despre celelalte hotărâri votate de aleşi.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.