Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
17 comentarii

Numărul locurilor noi de parcare din municipiul Galați a crescut în ultimii ani. Acest lucru a fost posibil după ce Primăria a aplicat un plan susținut care a vizat în primul rând înlocuirea vechilor baterii de garaje cu parcări noi. În plus, a fost construită prima parcare supraetajată din oraș, iar astfel de proiecte vor continua și în anii următori.

Parcări în locul garajelor demolate

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă orașele în zilele noastre este lipsa locurilor de parcare. În municipiul Galați, numărul tot mai mare de mașini și vechea sistematizare a infrastructurii, la care se adaugă garajele amplasate pe spațiile publice, au complicat lucrurile și mai mult. Din acest motiv, autoritățile locale s-au confruntat cu o adevărată provocare: găsirea de soluții pentru creșterea numărului de locuri de parcare în cartiere. Cea mai eficientă măsură a fost demolarea vechilor garaje și amenajarea de parcări în locul acestora. „În ultimii patru ani, în municipiul Galați au fost amenajate peste 10.700 de noi locuri de parcare. Este mult, în comparație cu ceea ce se întâmplase în orașul nostru până acum câțiva ani, însă prea puțin dacă ne gândim la numărul mare de mașini și la nevoile pe care gălățenii le au. Dar lucrurile nu se vor opri aici, am demarat deja procedurile pentru elaborarea de proiecte pentru construirea de noi parcări moderne în mai multe zone ale orașului”, susține primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. Primăria intenționează să continue demersurile pentru eliminarea garajelor în tot orașul, pentru a face loc noilor parcări.

Prima parcare multietajată

Eliminarea garajelor nu este însă singurul plan urmat de Primărie. În municipiul Galați au fost deja implementate soluții alternative. Este vorba despre construirea de parcări subterane și supraterane. Un astfel de proiect este aproape încheiat. Prima parcare multietajată din municipiul Galați a fost construită deja în cartierul Mazepa. Aici se fac acum ultimele amenajări și au fost demarate procedurile de atribuire a locurilor de parcare și a spațiilor de depozitare pentru cei care locuiesc în zonă. Acesta este însă doar un prim pas într-un un proiect amplu inițiat de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Trei parcări subterane

„Soluția pe care am găsit-o este construirea de parcări noi, moderne, fie că vorbim despre cele subterane, de cele supraetajate sau la nivel, așa încât să utilizăm cât mai eficient spațiul pe care îl avem la dispoziție în cartiere. Nu este vorba doar despre o intenție, ci despre acțiuni concrete pe care le-am demarat deja împreună cu echipa din Primărie”, declară primarul Ionuț Pucheanu, făcând referire la începerea procedurilor pentru realizarea a trei parcări subterane la Casa de Cultură a Sindicatelor, în apropierea Spitalului pentru Copii „Sfântul Ioan” și în cartierul Țiglina I, în zona fostului cinematograf.

Noile construcții sunt gândite cu locuri de parcare și boxe pentru depozitare în subteran, căi de acces racordate la sistemul rutier, stații de încărcare pentru vehiculele electrice și sisteme de taxare automată. În toate cele trei puncte, la nivel, vor fi amenajate parcuri moderne.

Parcări supraterane în cartiere

Cel mai amplu plan pentru amenajarea de noi parcări vizează cartierele orașului. Au fost deja identificate și sunt studii de prefezabilitate pentru nu mai puțin de 12 puncte în diverse zone în care Primăria își propune să construiască parcări supraterane, la nivelul solului sau supraetajate, pe modelul celei din cartierul Mazepa.

Este vorba despre cartierele Micro 39 A, în zona blocurilor N21, Y15 și C5; cartierul Micro 39 C, în zona talciocului, la blocurile B5-B6-Supeco; cartierul Țiglina 1, în apropierea Colegiului „Emil Racoviță”; cartierul Micro 20, pe strada Furnaliștilor, în zona Școlii Nr. 43, la bl. J8 și bl. G4-G5-J5; cartierul Țiglina 3, la Complexul Siret, în zona blocurilor E6-E7-E8-B13; strada Feroviarilor, în apropierea blocurilor ANL C4-C8-C9; cartierul IC Frimu, în zona blocului N3A; strada Nucului, în apropierea Școlii 31, la blocurile N14-Z16-Z17-Y25-U2-K5; cartierul Micro 38, pe strada Camil Ressu; cartierul Mazepa 1, la blocurile Dafin, Gorun, G3; cartierul Micro 19, în zona Lisboa; cartierul Micro 21, în apropierea blocurilor L6-D7-D8. În acest caz au început deja demersurile pentru studiile de prefezabilitate ale fiecărui proiect în parte.

„Am toată încrederea că proiecte pe care le-am început vor continua cu succes. Este nevoie de o viziune unitară pentru ca problema parcărilor să fie rezolvată, iar garajele să nu își mai aibă locul în cartiere. Pentru că un oraș modern înseamnă cartiere moderne”, a conchis primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Citit 5971 ori Ultima modificare Duminică, 16 August 2020 23:57

17 comentarii

 • postat de C.FULGER ! Vineri, 21 August 2020 21:34 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  3

  Aveti deja 4 ani decand ocupati fotolil de primar ,LA CATE N ATI FACUT IN ACEST TIMP,CREDETI CA MAI MERITATI SA FITI VOTAT ???

  Raportează
 • postat de DAN Vineri, 21 August 2020 07:53 5.13.182.*** Link la comentariu
  2
  8

  Mie mi-a fost demolat garajul de lângă bloc- o construcție trainica, din beton armat, care m-a costat o grămadă de bani!
  EU NU VOI VOTA NICIODATĂ ACEST PRIMAR ȘI PSD pentru ca mi-a distrus proprietatea muncita și construita legal pe baza de proiect, autorizație de construcție, impozite plătite legal!
  Iar cei care au funcții în PSD au rămas cu garajele...
  FAMILIA MEA NU VA VOTA PSD ÎN VECI, PENTRU CA MI-A DISTRUS PROPRIETATEA!

  Raportează
 • postat de De luni pana vineri!!!! Joi, 20 August 2020 23:19 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cumsa fie locuri de parcare daca pe alesi i-a dus capul sa faca platoul din fata salii sporturilor cu plata? Nimeni nu parcheaza acolo si cauta alte locuri. Nu ca unii nu ar avea bani dar e atat de deranjant si dureaza mult incat mai bine nu mai parchezi acolo. Si parcarile astea cu sms fara alternativa de a plati cash e o prostie si chestie ilegala. Ofera si alternativa cash ca poate s-a stricat telefonul sau nu mai am bani pe telefon.
  Cea mai marsava chestie facuta de primarie este ca au pus parcare cu plata de luni pana sambata. In toate oraeele de bun simt este de luni pana vineri nu si sambata. Sambata si Duminica nu ar trebui sa existe parcare cu plata in oras. Asa e peste tot dar la galati e lacomie si rautate.

  Raportează
 • postat de Cristian Marți, 18 August 2020 16:43 213.233.85.*** Link la comentariu
  4
  2

  Țiglina 1 zonă centrală toate parcările și aleile la sud de Colegiul LMK sunt un dezastru ( în afară de zona nouă paralelă cu str. Brăilei la nord de colegiu ) . Toată zona din Țiglina 1 înconjurată de str. Regimentul 11 Siret trebuie resistematizată , acum arată mai prost decât înainte de 1989.

  Raportează
 • postat de ro Marți, 18 August 2020 09:22 91.216.52.*** Link la comentariu
  3
  10

  Parcarea din Micro 19, de la Neacșu, de lânga Aleea Comerțului (mai nou în spate la patiseria Luca) face parte din str. Textiliștilor care are sens unic ! Toate masinile din zona sunt obligate sa treaca pe aici.
  Acum 2 ani a fost peticita str. Textilistilor. Dar restul drumului nu l-a vazut nimeni cum arata? Din nou o treaba inceputa si neterminata de catre primarie. Nimeni nu verifica lucrarile? Se semneaza si se plateste cu ochii inchisi? Dar vreti semnaturi pt un nou mandat chiar in fata la Luca. Pentru ce? Pentru incompetenta?

  Raportează
 • postat de Georgel Marți, 18 August 2020 00:21 185.100.87.*** Link la comentariu
  6
  16

  Ideea Primăriei Galați de, citez, ”eliminare a garajelor în tot orașul” se va aplica și la imobilele gălățene tip case cu curte, proprietate personală?

  Ideea primarului Pucheanu ca, citez, ”garajele să nu își mai aibă locul în cartiere” e valabilă și pentru orașele din România cu blocuri care au garaje la parter și apartamente la etaj (v. cartierul Drumul Taberei din capitală)?

  Raportează
 • postat de Gala Luni, 17 August 2020 22:27 79.116.111.*** Link la comentariu
  3
  11

  Parcarea din Micro 19, de la Neacșu, de lânga Aleea Comerțului (mai nou în spate la patiseria Luca, Str. Textiliștilor), când o veți repara?

  E plina de hârtoape....îți rupi picioarele când treci pe acolo dacă nu ești atent....

  N-a fost asfaltată de ani de zile....

  Poate îi vine și ei rândul odată.....

  Raportează
 • postat de sor Luni, 17 August 2020 18:47 5.13.158.*** Link la comentariu
  8
  8

  Parcari subterane se pot face peste tot in cartiere la suprafata (pe acoperiul parcarii ) sa se faca parc

  Raportează
 • postat de Nicu Luni, 17 August 2020 16:15 86.124.201.*** Link la comentariu
  11
  11

  Pe cand se vor demola garajele din Micro 20 in spatele statiei peco BKO ? Tot in aceasta locatie sunt amplasate garaje anapoda (cu spatii libere pentru EVENTUALE alte garaje). Si tot in Micro 20 in spatele blocului H3, domeniul public cuprins intre garaje si blocul H3 a fost ingradit si transformat in CURTI PRIVATE de catre unii locatari cu “initiativa” si “TRECERE” in Primaria Galati. Pentru ca altfel nu se explica cum de rezista de cel putin 25 de ani. Daca cineva isi construieste un balcon fara autorizatie de constructie, imediat este amendat de Inspectia in Constructii suplimentar primeste si instiintare din partea Primariei Galati sa intre in legalitate, altfel este sanctionat si are obligatia sa readuca amplasamentul la starea initiala. Sau sunt vizate numai parcari cu suprafata mai mare de teren ? Vezi Tiglina 2 in zona "blocul" B2 si "zona Colegiului National Costache Negri", in Tiglina 1 zona "Colegiului National Mihail Kogalniceanu", in Micro 18 zona "Lidl", Mazepa 2 vezi zona "Stirex", etc,etc.

  Raportează
 • postat de Nicu Luni, 17 August 2020 16:14 86.124.201.*** Link la comentariu
  9
  9

  DE CE NU se demoleaza si sa se amenajeze parcare subterana in Tiglina II intre blocurile M1, F1, B3, C13, C14, C15, E6 unde sunt aprox. 110 garaje ? NU MAI aveti loc de parcarea de la Casa de Cultura a Sindicatelor ? Sau interesele sunt prea MARI ? NU mai sunt locuri in Galati pentru parcari la nivelul solului, asa cum sunt cele din M19 (Lic. Economic), Mazapa (Complex Ancora), Tiglina 1 (CNMK), ETC, ETC ? La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" şi cartierul Ţiglina I, zona VIP vreti sa radeti ce este acum pe respectivele amplasamente si apoi sa le reconstruiti cu lucrari cu dedicatie ?

  Raportează
 • postat de pentru Propaganda Luni, 17 August 2020 15:06 79.116.106.*** Link la comentariu
  5
  13

  nu mai inventariaza nimic...inventarierea se facea in ideea inchirierii locurilor de parcare. cum si-au dat seama (se putea vedea si cu ochiul liber) ca sunt mult mai putine locuri de parcare decat masini si iesea scandal, s-au oprit

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 17 August 2020 15:02 81.196.55.*** Link la comentariu
  11
  11

  Dacă se face, tot nu e bine!

  Raportează
 • postat de Propagandă electorală! Luni, 17 August 2020 13:13 81.12.149.*** Link la comentariu
  7
  14

  Foarte bine d-le Primar, dar inventarierea locurilor de parcare din municipiul Galaţi s-a terminat?
  De când aţi început mandatul vă chinuiţi cu această problemă şi procedură! Cred că trei oameni dacă ar lua la pas într-o lună acest oraş ar termina de numărat, inventariat şi marcat aceste locuri disponibile! Dar se pare că nu se vrea ştiut adevărul..
  Pentru transparenţă şi analiză cred că cetăţenii ar trebui să ştie câte şi care sunt locurile de parcare şi câte autoturisme sunt la ora actuală în oraş!

  Raportează
 • postat de Golanie ca la Primarie : Luni, 17 August 2020 12:58 185.144.80.*** Link la comentariu
  9
  16

  De ani si ani de zile , pe Domneasca intre Basarabiei si Gradina Publica ,pe sute de metri , pe strada principala a Galatiului , pe trotuar , doi pietoni nu pot trece normal unul pe langa altul , DATORITA MASINILOR PARCATE PARTIAL PE TROTUAR sau pe asa-zisul spatiu verde.
  Pentru Primarie aceasta zona a Galatiului, nu exista.

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 17 August 2020 11:28 81.12.239.*** Link la comentariu
  13
  14

  Demolati garajele si in centru in zona scolii 26, blocurile „P”, bloc Pescarus? ... ca sunt imperios necesare locuri de parcare. Sau aici proprietarii garajelor sunt membrii politici importanti cu functii in institutiile publice locale si nu puteti sa va atingeti de ei?
  In locul a catorva garaje 4-5 la numar, in care nu-si tin masinile pentru ca e complicat sa deschizi zilnic usile ca sa scoti masina, iar iarna trebuie sa dezapezesti ca sa iesi din garaj, pot fi parcate minim 12 masini (luand in calcul si spatiul necesar pentru garaje de a deschide usile si de a iesi cu masina!!

  Raportează
 • postat de Tudor V Luni, 17 August 2020 10:16 89.136.0.*** Link la comentariu
  15
  20

  Vorbe si promisiuni inainte de vot. Daca exista vointa, daramarea tuturor garajelor era un fapt implinit, iar locurile de parcare atat cele rezidentiale, cat si cele administrate de haiducii Gospodariei urbane, erau deja in mare parte asfaltate si amenajate. Altfel nu se explica de ce daramarea garajelor au inceput in urma cu un an si nu cu patru, la intrarea in mandat. Deci interesele politruco-mafiote au intaietate. Sa vindem ce putem, dar numai cui trebuie! Sa daramam unde nu deranjam consilieri, interlopi, militieni sau rude de politruci. Deci trei ani s-a ”frecat luleaua”, dupa care si-au amintit ca mai vor un mandat! Poate galatenii (chiar si pensionarii care au scapat de pandemie), vor casca ochii la vot, nu gura la mici si promisiuni vechi de 30 de ani! Desi sunt un adept al respectarii optiunilor fiecaruia, ma mira totusi varsta unora care continua sa se declare psd-isti (hai unii si-au obtinut posturi si locuri de munca pentru ei si toate rudele, unde incaseaza doar bani din salarii si prime, fara sa presteze vreo activitate), dar cum spunea cineva ”pacat ca nu doare ....”!

  Raportează
 • postat de MIHAITA Luni, 17 August 2020 10:07 136.255.153.*** Link la comentariu
  13
  17

  DOMNULE PRIMAR IN CARTIERU DIN TIGLINA 3 IN SPATELE BL F6, SE AFLĂ O BATERIE DE GARAJE DIN CARE 80% SUNT GOALE, MASINILE TOT AFARĂ LE TIN .IAR IN FAŢA BLOCULUI ESTE AGLUMERATĂ DE MASINI, UN SPATIU VERDE NU AVEM DIN MOTIV CA NU ESTE UN GARD SI LUMEA CALCĂ PE SPATIU VERDE DIN CAUZĂ CĂ NU AU LOC DE MASINILE PARCATE PE TROTUAR.,COPACII DIN FAŢA BLOCULUI NU SUNT CURĂŢAŢI DE PE TIMPUL RĂPOSATULUI CEAUŞESCU ..LOCATARII BL F6 SAU SĂTURAT DE 4 ANI DE PROMISIUNI ŞI NU VOR SĂ MAI IASĂ LA VOT .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.