Ia gogoaşa, neamule!

Ia gogoaşa, neamule!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afişe mari şi mici, postere colorate, mită electorală, uniforme de partid, gogoşi calde şi rumene liberale sau democrat-liberale, pe alese, umbrele politice, promisiuni gogonate, adică, pe scurt „Ziua Politicianului” proclamată şi sărbătorită ca de obicei, pe 1 Aprilie, de Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos”. 

Vernisajul tradiţionalei expoziţii de materiale electorale a avut loc ieri, la prânz, în holul Universităţii, oaspeţii fiind întâmpinaţi cu gogoşi rumene şi calde, servite din găleţi de partid cu sigla PD-L şi cu sigla PNL, plus un lighean oranj marca „Mircea Toader”.

Din păcate, nici măcar „momiţi” cu gogoşi – specialitatea lor electorală - politicienii nu s-au înghesuit la Ziua lor. Foarte puţini au semnat condica de prezenţă, un motiv de chiul fiind şi faptul că nu e an electoral.

Pe scurt, au venit la vernisaj: doi PSD-işti -  deputatul Florin Pâslaru şi consilierul local  Daniel Apetrechioaie, doi ţărănişti - Marian Popa şi Ioan Furtună, un PD-L-ist - consilierul local Mihai Alin şi doi conservatori - consilieri locali Răzvan Avram şi Picu Apostol Roman, ajuns pe fugă, la spartul târgului.

Preşedintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, liderul SIP Valeriu Diculescu, şi şeful Serviciului Paşapoarte, comisarul şef Aurelian Păduraru au gustat din plin evenimentul.

Avem di tăti!

Expoziţia pe care o puteţi admira şi următoarele zece zile în holul Universităţii cuprinde o selecţie a materialelor utilizate în campaniile electorale din perioada 1992/2009, completată de un fotoreportaj pe tema modului în care sunt puse în valoare materialele electorale la campaniile recente.

În deschidere, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor, Ticu Ciubotaru, a pus accent pe lipsa de educaţie electorală:

„Nu credem că trebuie învinuiţi doar politicienii pentru mesajele populiste, există şi un electorat de proastă calitate. Dacă tot vorbim de reforma electorală, ne întrebăm de ce ar avea dreptul de a vota cei care nu plătesc impozitul către municipalitate”.

Punând accentul pe campania de bun-simţ, jurnaliştii au oferit privitorilor şi un termen de comparaţie – un panou cu materiale din campania unui partid cu tradiţie din Marea Britanie – Partidul Conservator.

Un rău necesar

Gazda expoziţiei, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu, a apreciat că „politica e un rău necesar”.

Mînzu a comparat expoziţia cu o „supă dulce-acrişoară” care poate stârni nemulţumiri, dar şi zâmbetul. Deputatul Florin Pâslaru a recunoscut că politicienii în general mint, mai ales în campania electorală.

„Multe dintre minciuni le vedem şi pe aceste panouri. Problema este ca partea de adevăr să fie mai mult decât minciuna şi pe cât posibil să rezolvăm parte din promisiuni, că de-aia am fost aleşi”.

După ce s-a înfruptat dintr-o gogoaşă liberală, umplută cu 7 la sută pentru învăţământ, liderul SIP Valeriu Diculescu a mărturisit că ar trebui să mănânce tot pentru că profesorii au adunat cele mai multe gogoşi de când s-a inventat democraţia la noi:

„Noi suntem prieteni cu toţi politicienii din opoziţie. Când ajung la putere, politicienii procedează de maniera femeii care imediat ce se mărită are un singur gând: să schimbe bărbatul”.

„După ce îl schimbă, divorţează, reproşându-i că nu mai e bărbatul pe care l-a cunoscut”.

Diculescu le-a reproşat politicienilor că, după ce au reformat învăţământul în fel  şi chip, acum îi reproşează că nu mai e de calitate.

Preşedintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, nu a putut să spună câţi bani au „investit” firmele în campania electorală, dar a numărat falimentele a peste 5.000 anul trecut şi 500 anul acesta şi oamenii rămaşi pe drumuri: 38.000 anul trecut şi 5.000 anul acesta.

La gogoşi, înainte!

Vernisajul s-a încheiat cu un moment artistic oferit de elevii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.

Ca să nu rămână cu gogoşile „pe stoc”, jurnaliştii au ieşit cu iele în stradă şi au îmbiat trecătorii, apoi au trecut strada, la Primărie şi au făcut cinste primarului Dumitru Nicolae, viceprimarului Nicuşor Ciumacenco şi angajaţilor municipalităţii cu câte o gogoaşă simplă.

Pe criza asta cine să mai dea bani şi de umplutură?!

Explicaţii foto:

1. Gogoşi PD-L

2. Trăiască mita electorală!

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.