Nici măcar 100 de milioane de euro n-ar fi de-ajuns! Sistemul de TERMOFICARE are nevoie de "o soluţie radicală"
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Nici măcar 100 de milioane de euro n-ar fi de-ajuns! Sistemul de TERMOFICARE are nevoie de "o soluţie radicală"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)


Catalogată de însuşi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, drept „o formă fără fond”, Strategia de termoficare a oraşului, retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei de joi Consiliului Local, a dat naştere la o întrebare cât se poate de legitimă din partea gălăţenilor dependenţi de apa şi căldura livrate în sistem centralizat: care va fi soarta lor? Mai ales că documentul, promis încă de anul trecut, a părut a fi adus în dezbaterea aleşilor tocmai pentru a fi făcut de ruşine.

„Cred că este o strategie incompletă, fezabilă din punct de vedere tehnic, dar nu şi din punct de vedere economic. Pentru că, în momentul de faţă, aşa cum am făcut calculul, Primăria ar avea nevoie de aproximativ 100 de milioane de euro, cel puţin!, pentru a remedia absolut toate problemele pe care le are acest sistem în momentul de faţă”, a declarat edilul după şedinţă. Mai grav, potrivit acestuia, chiar şi după cheltuirea unei asemenea sume uriaşe, tot ar mai rămâne probleme nerezolvate. Prima vizează modul de facturare la comun, din cauza căruia bun-platnicii pot rămâne în frig şi fără apă caldă din cauza celor care nu plătesc. Dovadă sunt blocurile ANL, care au centrală proprie, dar cu toate acestea locatarii stau în frig pentru că nu există o contorizare pe orizontală.

„A doua problemă majoră pe care nu o rezolvă Strategia este faptul că diferenţa între preţul de producere a gigacaloriei şi cel suportat de cetăţean este în continuare extrem de consistentă. Sumă care se răsfrânge tot asupra bugetului. Ceea ce înseamnă că, după ce investim 100 de milioane de euro, va trebui, lună de lună, an de an, să acoperim tot de la buget nevoile unora dintre cetăţeni. Ba mai mult, e o nedreptate pentru cei care au centrale şi sunt nevoiţi să plătească în continuare cotele comune!”, a spus primarul.

Ce e de făcut? "Luând în considerare aceste elemente soluţia pe care o vom propune trebuie să fie una radicală, care pe termen lung să nu mai aducă în discuţie neajunsurile despre care vorbim astăzi, iar oamenii să beneficieze de un serviciu corect şi de calitate. Până la sfârşitul lunii martie veţi avea răspunsul la strategia pe care Primăria, alături de Consiliul Local, o va adopta de acum înainte", a declarat primarul.

Până atunci rămâne în vigoare strategia privind temoficarea votată de aleşi în 2015, şi neaplicată nici acum...

Citit 5583 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 00:41

17 comentarii

 • postat de gigi
  Vineri, 03 Martie 2017 18:08
  79.116.107.***
  Ma copii eu zic sa ne apucam de adunat lemne si la iarna facem focul in parcuri si parcari pentru care mereu se gasesc fonduri,iar pentru un sistem centralizat de incalzire nu sunt bani ma nene.Orasul a ajuns o groapa de gunoi,iar dupa cum urmeaza o reactie in lant inchiderea calorgal si electrocentrale inca cateva mii de someri in GROAPA DE GUNOI>.Cum poate fi Romanul legat la ochi si sa se bucure pentru un amarat de parc sau o parcare cand orasul Galati are nevoi mult mai mari??Copii nostri se nasc datori vanduti cu acest sistem.Cum pe vremea lui CEAUSESCU aveam industrie, aveam agricultura,aveam apa calda iar acum nu mai este nimic?
  0
  2
  Raportează
 • postat de cetateanul
  Duminică, 26 Februarie 2017 23:36
  82.78.254.***
  Mai oameni buni, astia mari fura in felul lor dar si astia mici fura exemplu: la un bloc in micro 17 trebuia sa puna anunt ca se vine cu cititul repartitoarelor ca in fiecare luna dar nu s-a pus si s-a efectuat verificarea lunara neanuntata si in urma verificari s-a constat ca anumiti propietari aveau repatitorul dat jos, aveau alte calorifere pregatite cu repartitorul pe 0 si in momentul in care se anunta verificarea schimbau caloriferul,in acele apartamente o caldura de inebuneai proprietari in tricou si pantaloni scurti, alt proprietar era legat ilegal prin subsol trasa teava pana in apartament si legate calorifere pe care le demonta la controlul lunar, alt proprietar nu a dorit sa deschida la usa tinand cont ca initial s-a sunat la acel apartament s-a raspuns la interfon si s-a intrebat cine este apoi la usa nu au vrut sa raspunda. Pentru oameni acestia plateste restul scarii pierderele de caldura si ala cu centrala si ala fara centrala pentru ca sunt hoti. Se fura pe rupte in tot orasul, in toata tara. Azi un ou maine un bou.
  0
  2
  Raportează
 • postat de apropo
  Duminică, 26 Februarie 2017 17:09
  5.13.209.***
  Apropo, la Paris tocmai s-a luat decizia sa se construiasca sistemul centralizat de incalzire (comparabil cu sistemul de incalzire comunist care se pare ca este cel mai eficient SI MULT MAI PUTIN POLUANT). Apropo, stie cineva cat se imbolnavesc copiii de la gazele evacuate ale centralelor de apartament? La etajele superioare intra in balcoane tocmai aceste nenorocite de gaze poluante. De ce trebuie locatarii nevinovati si copiii acestora sa inhaleze asa ceva? Domnul primar ne va asigura si sporul de toxicitate corespunzator? Dar tratamentele pentru copii?
  Cei care au cumparat apartamentele cu tevi comune au fost in cunostinta de cauza. Nu i-a obligat nimeni sa locuiasca / sa achizitioneze un apartament racordat la sistemul centralizat. Puteau sa aleaga alta varianta de a locui. Nu trebuie sa modificam constructiile bazate pe proiecte conforme doar pentru ca vrem alte dimensiuni ale camerelor sau avem chef sa tragem alte tevi etc. Pe baza caror analize de rezistenta sunt permise asemenea modificari?
  Daca domnul primar cade in plasa afacerilor de pe piata centralelor (piata care s-a cam prabusit pe buna dreptate) apoi se poate trezi cu cerinta locatarilor din blocuri care vor sa intre fiecare direct in propriul sau apartament, sa nu mai foloseasca intrarea comuna in bloc. Sau poate sa se blocheze lifturile, de ce sa avem spatii comune? Sau poate sa nu mai avem scari si intram prin balcoane etc. etc. etc.
  Si uite asa vor trece 4 ani in care iar nu se va face mai nimic.
  6
  20
  Raportează
 • postat de Fraier jumulit constant de municipalitate
  Duminică, 26 Februarie 2017 15:25
  5.13.171.***
  Cetatene bun platitor de taxe, am centrala pe gaze din 2003, folosita la maximum. Functioneaza si astazi perfect, a implinit 10 ani inca de acum 4 ani. Specialistul care a verificat centrala a spus ca nu sunt probleme, nici vorba de "bomba", in cazul unei avarii oricum detectorul de gaz isi va face treaba. Nu mi-a facut racord municipalitatea decat la apa si curent electric, prin 1960, in rest toate le-am platit: canalizare (echivalent 1 an munca), racord gaze ( echivalent 2 ani munca), centrala si calorifere ( echivalent 1 an munca), termoizolatie: (echivalent 3 ani munca). Acum municipalitatea a ridicat impozitele pentru ca avem canalizare si gaze, probabil ne jupoaie ca sa cumpere centrale celor care nu au. Socialism pe banii fraierilor care au ghinionul sa lucreze la patron.
  11
  7
  Raportează
 • postat de un cetatean bun platitor, de taxe
  Duminică, 26 Februarie 2017 13:41
  5.13.243.***
  Acum e randul celor care vand centrale de apartament sa faca matul gros....ma intreb cat ar costa sa pui cate o centrala ( bomba) in fiecare apartament, toate o data...centrale care vor trebui inlocuite la 10 ani, mereu si mereu, dintr-un buget care, buget, a adus galatiul, unde este in ziua de azi...
  5
  17
  Raportează
 • postat de No name..
  Duminică, 26 Februarie 2017 12:31
  5.13.128.***
  Blocurile ANL stau in frig fiindca gazul e foarte scump si o sa fie si mai scump...nimeni nu spune ca a avea centrala proprie ca sa ai confort scoti bani frumosi din buzunar...a mai existat o centrala de cartier in tiglina 1 langa scoala 2 si dupa un an au trecut din nou la sistemul centralizat..iar nimeni nu spune nimic...randamentul este scazut fiindca 'calorgalul"a taiat acele recirculatii de la blocuri si le a dus la fier vechi...si asteapta omul sa ii vina apa calda si 10 min ..iar nimeni nu spune nimic....cat de avariile din oras ?..luati toate diagramele si vedeti incompetenta....in loc sa porneasca imediat" pompele "ma refer la cei de la calorgal....ei le pornesc dupa cateva min creste presiunea...(0,5 bari) si teava cedeaza...daca nu am dreptate imi tai o mana....au IT IST...de valoare deh....temperatura ...pe retur e undeva la 56- 57 grade de ce nu macar 50... ce schimb de caldura fac ..daca in functie de temperatura mediului ambiant turul pleaca cu ..eu stiu 80-90 grade de la CET..iar ptr cei cu salarii mici sa plateasca PSD-UL SAU partidul de la putere fiindca nu e vina lor ca romanul are salariul mic...nimeni nu spune nimic despre acel simulacru de proces care daca sar fi judecat la HAGA..ar fi castigat cu brio...in care apaterm a fost iertata de 80 milioane de euro?..despre ce vorbim....?traim in ROMANIA,....nu.!
  9
  5
  Raportează
 • postat de Balint V
  Duminică, 26 Februarie 2017 07:53
  93.122.249.***
  100 de milioane de euro? Ce se dorește oare? În niciun oraș din România și cu peste 40-50.000 de apartamente racordate în sistem centralizat nu s-au cheltuit asemenea sume. Investițiile s-au făcut fie cu fonduri europene, fie cu fonduri de la ministerul dezvoltării, care subvenționează orice asemenea investiție cu 70%, iar autoritățile locale contribuind doar cu restul de 30%. Acest program de cofinanțare este valabil și în curs pana în 2020.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Nordicul
  Duminică, 26 Februarie 2017 07:11
  5.13.249.***
  Raditorule ai capul ca spațiul dintre elemente ,adică gol
  6
  1
  Raportează
 • postat de ELLA
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 15:51
  89.137.136.***
  Daca se facea treaba cu desfiintarea incalzirii centralozate de acum 2 ani,nu se mai p[erdeau atitia bani.Tot ce se duce pe apa simbetei erau dati la cei cu venituri mici drept subventii .De ce nu a luat exemplul orasului vecinBraila?Ei au fost intotdeauna cu 2pasi inaintea galatenilor,probabil au avut oameni care au gindit mai bine.Si sint multe orase la noi in tara care au facut acest lucru.La noi sint niste interese mari ale unor indivizi ,care tin cu dintii de scaune caci sint calde si bine platite.Daca vreti sa faceti un lucru bun pentru acest oras,inchideti Calorgalui si cu aceasta ocazie ati inchis si robinetul de pirdut bani.
  20
  20
  Raportează
 • postat de realist
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 15:29
  84.117.40.***
  Nu toti isi permit centrala pe gaz de apartament si costurile au devenit aceleasi dar daca ne punem tot orasul pe gaz devenim dependenti de gazul rusesc si suntem la mana lor. Macar de l-ar da mai ieftin ca sa fim iar prieteni ca pana acum occidentul doar ne-a indatorat prin imprumuturi, ne-au taiat padurile si ne-au jefuit. Cu ce a ajutat uniunea europeana Romania?
  21
  18
  Raportează
 • postat de Cineva
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 11:27
  109.103.136.***
  An de an sistemul centralizat de termoficare genereaza probleme ce nu se mai termina:
  cheltuieli de la bugetul primariei pentru subventionarea gigacaloriei , colectarea sumelor facturate, contorizarea , avariile repetate in reteaua primara , parametrii de furnizare a agentului termic , randamentul foarte scazut al sistemului etc.
  In pretul gigacaloriei intra: materia prima ( gaz metan sau pacura ), salarii angajati la Electrocentrale , reparatii retea distributie , cheltuieli interne, investitii ,profit, pe care consumatorii si primaria trebuie sa le sustina.
  Cred ca solutia cea mai corecta ar fi ca primaria sa acorde prin subventie 500 euro / apartament celor care doresc sa-mi monteze centrala.
  In acest caz bugetul primariei va fi afectat doar o singura data ,apoi cu banii din bugetul primariei s-ar putea face alte lucruri.
  Da , la Braila aceasta solutie s-a aplicat cativa ani si problemele au disparut.
  Pentru cazurile sociale primaria va trebui sa aiba o abordare separata a acestui mod de rezolvare.
  16
  14
  Raportează
 • postat de afacere la cheie
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 11:11
  5.13.209.***
  Solutia perfecta: sa desfiintam tot ce au construit inaintasii primarului si sa nu punem nimic in schimb (asa cum am desfiintat atatea intreprinderi si n-am mai facut nimic in loc). Sa se vanda, deci, totul la fier vechi si apoi sa se cumpere centrale (cat mai multe, eventual pentru fiecare apartament, chiar si pentru cele care au, caci nu-i asa? acestea nu mai sunt conforme si trebuie inlocuite) de la firmele care deja s-au imbogatit enorm prin aceasta afacere tare. Oare ce comision se va negocia? Sau, oare ale cui sunt aceste afaceri? Au terminat clientii si acum il obliga / conving pe primar sa le cumpere centralele nevandute?
  Asa este si in alte tari din UE? Fiecare apartament dintr-un bloc are centrala montata dupa ce proiectul blocului nu a prevazut asa ceva? Ati verificat si in zonele civilizate din lume cum anume este cel mai bine? Doamna viceprimar din Viena asa s-a laudat? Are in orasul ei fiecare familie cate o centrala proprie? Doar am trecut si pe acolo...vezi diurna, transportul etc.
  5
  24
  Raportează
 • postat de Mișu
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 09:58
  5.13.242.***
  De acord cu IC. Nu are importanță culoarea politică, ai început bine d-le Primar. Ne trebuie un om competent, capabil, care să aibă curajul unor soluții radicale, dar cu efect asupra bunăstării orașului. Câte nu s-ar putea face cu banii risipiți pentru subvenționare celor care consideră că totul li se cuvine, singura lor grijă fiind programul cârciumii din cartier.
  8
  12
  Raportează
 • postat de Bula
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 09:15
  82.137.8.***
  Apropo. Daca nu a platit pana acum caldura. Daca momtati centrala din banii primariei vor plati la gaze? Alta investitie moarta. Vor vinde centralele subventionate de primarie si apoi se vor plange ca stau in frig. Iar primaria nu poate face nimic, pentru ca nu are o lege la indemana.
  Nu ai platit trebuie executat in regim de urgenta. Vandut apartamentul da e proprietar, oprirea datoriei si sa se mute la sate. 5km la apa 5 km la magazin 5 km la primarie pentru ajutor social. Credeti ca psd o sa faca acest pas? Eu nu cred. Pentru ca isi pierde electoratul de pomanagii. Asteptam sa va vedem la treaba domnu primar.
  6
  14
  Raportează
 • postat de Bula
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 09:08
  82.137.8.***
  Da. Subventionati centrale de apartament. Apoi mariti pretul la gaz. Eventual platim si pierderile la gaze cum am platit la apometre si repartitoare.
  Macar la centrala am dreptul sa decid daca stau sau nu in caldura.
  Dar ii convine Psd-ul sa dezfiinteze sacul cu bani?
  De unde mai platiti campaniile electorale?
  Gozillagaura de pe faleza ar fi o sursa?
  La chiriasii primariei ce faceti cu ei? Le puneti centrala? Si utilitatile le platim tot noi?
  Alta prosteala ieftina si unii pun botu.
  Desfiintati imediat calorgalul. Supravegheati asociatiile si platile. Si lasa prosteala pentru alta data nenea pucheanu.
  Apropo, nu ai fost in stare sa rezolvi problema maidanezilor. Crezi ca rezolvi incalzirea orasului care e mult mai complexa?
  Doar praf in ochi. Chiar vreau sa vad cum rezolvati problema incalzirii.
  6
  18
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 08:02
  100.99.75.***
  La recentele alegeri locale,nu l-am votat pe actualul primar si ,evident ,ca de fiecare data, nici stanga . De data asta incep sa-l apreciez pe domnul primar ,trecand peste culoarea politica, ,se pare ca, in Primaria Galati ,bate si vantul tineretii si sper , al competentei si curajului in decizii . Simplul fapt ca a spus ;"asa nu se mai poate continua " este un pas mare pentru Galati si galateni.Ehei ,daca se lua taurul de coarne cu douazeci de ani in urma ,cate probleme si pagube nu se puteau evita ,era rezolvata si problema spinoasa a incalzirii si apei calde iar fiecare platea cat consuma .Domnule primar ,cu tot riscul pierderii a o parte din alegatorii pomanagii electorali ,mergeti inainte cu reforma sistemului de termoficare ( va asigur ca ii castigati pe alegatorii care vor aprecia implicarea Dvs constructiva ) scoateti orasul de sub monopolul falimentarei CT ,renuntati la enorma retea de aductiune si distributie ( indiferent in propietatea carei entitati este ) retea care nu mai este rentabila nici daca-i data la fier vechi si care genereaza pierderi enorme ,Poate ar fi bine sa va inspirati din experieta municipiului Braila ,oricum fara racorduri si contracte individuale ,cu cheia la furnizor ,nu platesti ,nu primesti ,ca la energie electrica ,gaze ,telefon ,cablu si mai recent ,dar din pacate numai partial ,la apa rece si de ce nu ca in oricare magazim , orice solutie va fi sortita esecului si rau platnicii vor fi din ce ince mai obraznici......
  9
  39
  Raportează
 • postat de Radiatorul
  Sâmbătă, 25 Februarie 2017 07:40
  108.245.201.***
  Mda , solutia e -desfiintarea, si inceperea subventiilor pt centrale de apartament pt cei ramasi de caruta ...Asta e solutia .
  Treaba cu cazanul , burlanul sau ceaunul ...e o mare tampenie . Apaterm/Calorgal same shit .
  12
  43
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.