Nici măcar 100 de milioane de euro n-ar fi de-ajuns! Sistemul de TERMOFICARE are nevoie de "o soluţie radicală"
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Nici măcar 100 de milioane de euro n-ar fi de-ajuns! Sistemul de TERMOFICARE are nevoie de "o soluţie radicală"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Catalogată de însuşi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, drept „o formă fără fond”, Strategia de termoficare a oraşului, retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei de joi Consiliului Local, a dat naştere la o întrebare cât se poate de legitimă din partea gălăţenilor dependenţi de apa şi căldura livrate în sistem centralizat: care va fi soarta lor? Mai ales că documentul, promis încă de anul trecut, a părut a fi adus în dezbaterea aleşilor tocmai pentru a fi făcut de ruşine.

„Cred că este o strategie incompletă, fezabilă din punct de vedere tehnic, dar nu şi din punct de vedere economic. Pentru că, în momentul de faţă, aşa cum am făcut calculul, Primăria ar avea nevoie de aproximativ 100 de milioane de euro, cel puţin!, pentru a remedia absolut toate problemele pe care le are acest sistem în momentul de faţă”, a declarat edilul după şedinţă. Mai grav, potrivit acestuia, chiar şi după cheltuirea unei asemenea sume uriaşe, tot ar mai rămâne probleme nerezolvate. Prima vizează modul de facturare la comun, din cauza căruia bun-platnicii pot rămâne în frig şi fără apă caldă din cauza celor care nu plătesc. Dovadă sunt blocurile ANL, care au centrală proprie, dar cu toate acestea locatarii stau în frig pentru că nu există o contorizare pe orizontală.

„A doua problemă majoră pe care nu o rezolvă Strategia este faptul că diferenţa între preţul de producere a gigacaloriei şi cel suportat de cetăţean este în continuare extrem de consistentă. Sumă care se răsfrânge tot asupra bugetului. Ceea ce înseamnă că, după ce investim 100 de milioane de euro, va trebui, lună de lună, an de an, să acoperim tot de la buget nevoile unora dintre cetăţeni. Ba mai mult, e o nedreptate pentru cei care au centrale şi sunt nevoiţi să plătească în continuare cotele comune!”, a spus primarul.

Ce e de făcut? "Luând în considerare aceste elemente soluţia pe care o vom propune trebuie să fie una radicală, care pe termen lung să nu mai aducă în discuţie neajunsurile despre care vorbim astăzi, iar oamenii să beneficieze de un serviciu corect şi de calitate. Până la sfârşitul lunii martie veţi avea răspunsul la strategia pe care Primăria, alături de Consiliul Local, o va adopta de acum înainte", a declarat primarul.

Până atunci rămâne în vigoare strategia privind temoficarea votată de aleşi în 2015, şi neaplicată nici acum...

Citit 5767 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.