Adio, ceas în Mazepa! (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Adio, ceas în Mazepa! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Ceasului din Mazepa i-a venit, marţi dimineaţă, ceasul sfârşitului. Muncitorii care execută lucrările de modernizare a zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi Trei Star nu numai că l-au pus la pământ! L-au făcut bucăţi! Cadranele sparte, stâlpul de susţinere distrus cu utilajele şi grămada de resturi au rămas mărturie a ceea ce a fost.

„Noi facem doar ce ni se spune!”, ne-au declarat muncitorii de pe şantier, angajaţi de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - BTFarch Ro Company SRL.

Potrivit informaţiilor furnizate la cererea noastră de către Biroul de presă al Primăriei Galaţi, ceasul nu apare în proiectul de modernizare, prin urmare nu va fi pus la loc. Aşa cum a păţit, de altfel, şi ceasul din centrul oraşului. Spre tristeţea multor gălăţeni care aveau numeroase şi frumoase amintiri legate de cele două ceasuri.

Revenind la lucrările de modernizare a zonei dintre Potcoava de Aur și Trei Star, a rămas, deocamdată, în picioare, înconjurat de munţi de materiale de construcţie şi stive de pavele, controversatul monumentul finanţat şi realizat de Asociaţia Cavalerilor Cruciaţi Dunărea de Jos, purtători ai Ordinului Sf. Ioan, cunoscuţi şi sub denumirea de Cavaleri de Malta. Este vorba despre cele trei coloane ridicate în cinstea celor trei eroi căzuţi la datorie pe frontul din Afganistan, sublocotenenţii post-mortem Narcis Şonei, Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig.

Aşa cum "Viaţa liberă" a scris la vremea aceea, edificiul a fost amplasat fără  niciun fel de autorizaţie din partea Primăriei Galaţi, fără certificat de urbanism sau plan de încadrare zonală şi fără avizul Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Adică, ilegal.

Citit 10012 ori Ultima modificare Joi, 02 Septembrie 2021 17:45

22 comentarii

 • postat de Tecucean
  Sâmbătă, 04 Septembrie 2021 08:21
  31.5.156.***
  Un oraş dominat puternic de comunişti , de PSD condus de primarul ales în circumstanţe foarte suspecte Ionuț Betonuț

  Betonează extrem de mult, inclusiv în micro 18 după turnarea asfaltului la blocurile G , partea cu Brăilei AU FOST BETONATE jumătate din scuarurile care existau deja şi aveau spaţiu verde

  De ce betonează aşa agresiv...???

  Betonul, piatra, bordurile costă bani
  Şi el nu ştie decât cum să facă să cheltuie cât mai mult, ca firmele X să aibă buzunarele cât mai pline
  4
  10
  Raportează
 • postat de Galateeean
  Vineri, 03 Septembrie 2021 13:01
  5.13.165.***
  @ Galatean

  Da bre... Chiar așa...cum spui tu/matale...

  "Grav si strigator la cer; nimeni n-a vazut, nu vede, de parca le-a intrat tuturor zilele in sac, dar merg la vot cu capul in galeata!"


  Dar exact asta vroiam să te/vă întreb..."Când tot votați/alegeți/susțineți ca orbii, mereu, pe aceiași ticăloși băsiști/PDL-iști, acum "NOU" PDL(PNL)-iști, cică ei "reformați" fiind, doar cu "eticheta"(sigla) schimbată, punându-și doar alți "chiloți" și prezentându-se oamenilor ca fiind alții, ca fiind "noi-nouți" ;) aceiași ti căloși băsiști/PDL-iști i-ați întrebat de ce "NOU" PDL(PNL)-iștii de GALAȚI, cât și pe US(S)R-iștii de GALAȚI de ce nu au susținut și de ce nu au realizat niciun proiect de infrastructură majoră/vitală AICI ÎN GALAȚI, PENTRU GALAȚI???

  I-ați întrebat pe "găletarii" de la "NOUL ;)" PDL(PNL) cât și pe US(S)R-iștii - acești combinaționiști/încălecați/împreunați "în aliențuri"("succesuri") - ei fiind politicheni GĂLĂȚENI aleși/votați tocmai de către GĂLĂȚENI(și nu de către brăilițeni) de ce ei NU AU SUSȚINUT și NU AU CONSTRUIT NICIUN PROIECT MAJOR DE INFRASTRUCTURĂ DE FRECVENTARE/CONECTARE/TRANZITARE a propriului nostru oraș GALAȚI???

  Sau noi gălățenii, votându-i pe "ai voștri aleși" ar trebui să fim mulțumiți cu ce se construiește/modernizează(pod, de traversarea Dunării, la Brăila) prin alte orașe... Iar GALAȚIUL îl lăsăm tot o fundătură, neconectat, doar ca să ne(vă) putem plânge/smiorcăi că nu vine nimeni în orașul ăsta al nostru GALAȚI pentru a creea locurile de muncă(investițiile) mult visate și mult dorite de gălățeni...
  GALAȚIUL îl lăsăm fără nicio rută de traversare a Dunării...ca să ocolească românii tot pe la Brăilița??? Păi ce făcurăți Doreilor susținători ai altor orașe...nu mai construim/atragem rute fiabile de tranzit și către orașul nostru??? Tot prntru Brăilița și pentru brăilițeni facem/susținem, ca apoi să ne prefacem că suntem GĂLĂȚENI și că trăim într-un oraș GALAȚI nefrecventabil, netranzitabil?

  Bă, nu sunteți GĂLĂȚENI dacă nu susțineți construirea/realizarea proiectelor GALAȚIULUI, PENTRU PROPRIUL NOSTRU ORAȘ GALAȚI.

  Când ții orașul ăsta al nostru, închis, nefrecventabil, netranzitabil...normal că și mintea unora de pe aici lâncezește, devine îmbâcsită. De asta nu ați avut nimic în Galați, pentru Galați. Dar vă gudurați(unii) de podul de traversare a Dunării de/pe la Brăila, a brăilițenilor...
  10
  5
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 03 Septembrie 2021 10:00
  78.96.80.***
  oare cum nu s-a gandit nici un "Dorel" din Primarie ca acel ceas ar fi putut fi relocat?!....aaaa,scuze! "Doreii" nu gandesc,ei muncesc.Vechiul slogan din vremea lui Petre Roman si Iliescu......Noi muncim,noi nu gandim!!!! Deci,nu s-a schimbat nimic...
  7
  13
  Raportează
 • postat de galateanulturmentat
  Miercuri, 01 Septembrie 2021 11:59
  136.255.148.***
  Betoane si iar betoane. Mai punem ceva gazon si cate o buruiana fara ”fason” ca asta are in dotare firma de profil a varului primarului. O fantana arteziana , in zonele din Mazepa , ptr un oras la Dunare, nu vom vedea (desi verile au devenit un calvar) . Singura din zona e inchisa de doi ani si sunt curioasa daca va mai ramane si ea in functiune , dupa marea betoniada. La rondou si pe arterele principale, pe scuare nu mai vedem o floare, un trandafir, nimic care sa coloreze cenusiul ci ceva ce seamna a stuf, cativa braduti, si ”aranjamentele ” astea din ”rar in mai rar” asa ca sa nu ne obisnuim cu ceva in plus. Pe marginea trotuarelor, unde a mai ramas spatiu verde, pe sub folia (ramasa de acum un an) se mai zaresc urme de iedera . Mai bine punea din loc in loc tuia, care frumos arajati, in fiecare an, ar fi oprit, un pic , gazele de esapament, ptr cei care circula pe trotuare.
  7
  28
  Raportează
 • postat de gicăcontra
  Miercuri, 01 Septembrie 2021 08:37
  86.124.202.***
  Nu neg o parte din realizările primarului. Dar nu pot înțelege ura lui pentru spatiile verzi ale orașului. Trec zilnic pe lângă șantierul din Mazepa și sunt uimit de suprafața betonată. Nici înainte nu era spațiul verde suficient dar acum a fost înjumătățit. Același lucru s-a petrecut la Spicu. Chiar nu pricep ura acestui primar împotriva spațiului verde.
  8
  37
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 01 Septembrie 2021 06:43
  95.76.2.***
  Cred ca a sunat ceasul pentru orasul asta plin de gropi, praf, lucrari executate la viteza melcului, de proasta calitate, chiar aici unde a fost demontat reperul cartierului, ceasul!

  Poate edilii orasului s-ar orienta ca in spatiile centrale, si nu numai, sa puna statui ale inaintasilor nostri, oameni de cultura si monumente care ar aminti de istorie tarii, eroi si oameni care au contribuit la propasirea tarii, a orasului Galati, asa cum este monumentului Aparatorii Galatiului din zona Stirex - Mazepa!

  Pai ce sa invete istorie tinerii nostri, in scoala istoria se preda la cote reduse, turistii, aceia putini care ne viziteaza orasul, ce sa vada la Galati?!!

  Spunti astea lui Pucheanu, ca s-ar gandi sa-si puna statuia lui mai intai sau a fostilor primari in fata, megalomanicelor cu pereti din sticla in buricul targului, incalcand arhitectura autohtona a orasului!

  Grav si strigator la cer; nimeni n-a vazut, nu vede, de parca le-a intrat tuturor zilele in sac, dar merg la vot cu capul in galeata!
  9
  28
  Raportează
 • postat de un gălățean
  Marți, 31 August 2021 23:11
  81.196.174.***
  Toata lumea sta astazi cu ochii in "smartphone"-uri, iar galatenii plang dupa o relicva comunista. La ce dracu va trebuie vechitura aia de ceas, invechitilor? Doar de dragul amintirilor? Lumea se mai schimba, e timpul sa mai scapam de relicve.
  33
  6
  Raportează
 • postat de Sorin Temelie
  Marți, 31 August 2021 21:05
  213.233.88.***
  Un kitch!
  Cine vrea un ceas ca ăsta,
  Să îl ducă acasă,
  Lângă Răpirea din serai,
  Să vadă lumea ce meltean erai!
  38
  6
  Raportează
 • postat de Blade
  Marți, 31 August 2021 20:00
  89.137.231.***
  pt@Vechiul si noul: mergeti la Londra si vedeti ce inseamna imbinarea corecta a celor doua cuvinte ce compun id-ul dv. in acest comentariu inadecvat si ridicol de pueril!
  Si nu numai acolo...Clujul, Timisoara, Brasovul ar fi suficiente; sa va mai instruiti pe ici pe colo, pe unde aveti lipsuri!
  4
  26
  Raportează
 • postat de Un clopot în loc, ar merge
  Marți, 31 August 2021 17:59
  213.233.88.***
  Ar merge ân locul ceasului, pus un clopot de care să mai tragem de el din când în când, să ne arătăm nemulțumirea, poate ne aude cineva.
  11
  44
  Raportează
 • postat de Citizen
  Marți, 31 August 2021 17:12
  178.138.96.***
  Se poate pune unul nou, modern.... Nu cred că este o ideie rea un ceas într-un parc... Poate și cu un panou de afișaj led care poate oferi informații de orice fel.... Proiectantul nu a avut o viziune în viitor.... Gândirea gri ca dalele parcului... La fel și cu un vechi amplasament de fier în forma de dreptunghi care era în spațiul verde în vechiul parc Trei Star, ulterior a apărut pe aleie cu dale gri in jurul lui..fiind un pericol pentru trecători, copii care se joaca... După ce le-am trimis poze s-a remediat problema... Constructorul a urmat proiectul.
  22
  13
  Raportează
 • postat de pop vasile
  Marți, 31 August 2021 16:57
  5.13.236.***
  Sa stiti ca personalitatea unui oras nu sta doar in dale,pietre si vegetatie de import. In alte localitati din tara anumite lucruri care tin de vechimea urbei sunt protejate(vezi ceasul de la Braila).La Galati nu se poate Pacat! Unii dintre noi ( galateni ceva mai vechi) avem anintiri despre orasul nostru. "Cei mai actuali"au in schimb telefoane,smarturi etc. Noi ne gindim si la orasul nostru cel vechi si demn de reapect. Astazi nimeni nu iubeste cu adevarat orasul. Eu cred ca unii nu iubesc nimic. Oameni fara sensibilitate,fara sentimente,oamenii telefoanelor mobile si a vietii virtuale. Iar PACAT.
  8
  49
  Raportează
 • postat de Maso
  Marți, 31 August 2021 16:46
  86.124.125.***
  Da monumentul mason de ce nu l au daramat?
  12
  36
  Raportează
 • postat de Sorin
  Marți, 31 August 2021 16:16
  82.78.125.***
  Ati atins fin discutia de urbanism,autorizatie,si aprobarea comisiei pentru cultura.Astea sunt pentru prosti.Unul din asta sunt eu.Ma fericit Dumnezeu cu un teren pe langa Castrul Roman.(site istoric)Mi-e frica sa pun un container pe teren,dar azi am fost pe acolo sa vedeti ce sapaturi se fac cu excavatoarele,adanci de 4-5 m,fara descarcare arheologica,fara avize.Pentru binele obstii,cica.Lucrarile se desfasoara de catre o firma privata.Ca un bonus,topometristii au marcat cu vopsea reflectorizanta,reperele direct pe gardul meu.Off Doamne facem proiecte cu fonduri europene pe placari cu polistiren a scolilor si caminelor.Nimic pentru tinerii orasului care sa produca plusvaloare,nimic de viitor.Plantam arbusti!!Atat ne pricepem.
  7
  39
  Raportează
 • Marți, 31 August 2021 16:15
  95.76.3.***
  Doamna Melinte, cu tot respectul, zic să nu exagerăm. Ceasul din zona Trei Star, ca și răposatul de vizavi de fostul Hotel Dunărea, era unul amărât care nu avea nimic spectaculos, în afară de CEL MULT îmbinarea a două arce de cerc cu lungimi diferite... Totuși, nu are rost să facem atâta tam-tam, că nu s-a demolat Big Ben de Galați!

  sescu și terente - două slugi de postaci trompetiști care au descoperit Sfântul Graal al săptămânii... Măcar, au și ei acuma bani de două felii de pizza de la pnl sau usr-+. Cu puțin noroc, poate este și ultima masă! @sescu Preetenaș, praful s-a ales și se va tot alege de pnl și usr-+ la Galați! Nu mai câștigă ăștia nici dacă domnii Pucheanu și Fotea își iau concediu permanent până la începutul lui 2024 și se mai apucă abia de atunci de treabă! Încă o dată, minte-scurtă, acești doi oameni au ACCELERAT apropierea Galațiului de lumea civilizată!! Iar dacă am scăpa de ăștia ca tine și de "marele" tineret al lui pește expirat prăjit în ulei de motor uzat, atunci chiar am deveni în pas cu Occidentul!

  Nu în ultimul rând, doi comentatori au spus foarte bine! În epoca noastră rapidă cu du-te-vino la foc continuu și în care oricine are mobil și ceas, nu mai stă nimeni priponit zeci de secunde să vadă ora, după mesajul de informare al primăriei și temperatura de afară... Totuși, dacă chiar se vrea pentru a satisface pe cei nemulțumiți, se poate aduce un alt ceas în loc, dar care să aibă trăsături ISTORICE, de secol 18-19. Atunci, chiar ar fi ceva deosebit!

  PS Posibilul viitor ceas istoric poate fi produs într-o fabrică prin aceleași metode cu care se realizau acum decenii bune, pentru a spori și contura caracterul istoric. Nu e musai ca primăria să caute pe glob un ceas produs acum 1-2 secole!
  55
  14
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 31 August 2021 16:15
  5.13.165.***
  Incet, incet, pucheanu ne baga in epoca betoanelor... distruge identitatea orasului !!!
  17
  50
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Marți, 31 August 2021 16:13
  81.12.150.***
  RUSINE SA VA FIE !!!! RUSINE !!!
  13
  45
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 31 August 2021 16:12
  5.2.205.***
  Hai sa spunem ca problema nu este ca l-au daramat ci ce o sa fie ridicata in locul lui ( ca daca apare vreun sf sau nimic mai bine il reabilitau si il lasau ).
  8
  36
  Raportează
 • postat de sescu
  Marți, 31 August 2021 13:21
  92.85.61.***
  Ceasul ala era un reper, vechi de zeci de ani, generatii intregi isi dadeau intalnire sau se plimbau in zona si priveau ceasul, care desi nu era cine stie ce monument, nu merita sa fie distrus asa in sila...prafu sa se aleaga de administratia asta
  22
  91
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Marți, 31 August 2021 12:55
  86.34.180.***
  Daramati, daramati, daramati...
  Apoi, puneti in loc, lucrari cu parandaratul luat de voi, cei ce conduceti marele si preafrumosul oras Galati.
  17
  79
  Raportează
 • postat de Ion T.
  Marți, 31 August 2021 12:35
  81.196.55.***
  O rablă hidoasă de ceas comunist, nu cred că plânge nimeni după el.
  83
  29
  Raportează
 • postat de Vechiul si noul
  Marți, 31 August 2021 12:33
  82.76.133.***
  Ceasul din Mazepa,pentru cei mai mari era cunoscut "la mincinosul" nu puteai sa-ti pui baza in el, acolo era locul de intalnire de acum 40 de ani ,pentru ca nu erau mobile.Asa ca si cu si fara tot un drac.Acum avem telefoane si smartwatch uri numai sta nimeni dupa ceasurile publice .
  66
  44
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro