Ritmul de infectare creşte, aglomeraţia din autobuze rezistă! Autorităţile nu au luat nicio măsură pentru transportul public
Foto: Marian Calestru

Ritmul de infectare creşte, aglomeraţia din autobuze rezistă! Autorităţile nu au luat nicio măsură pentru transportul public
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Deşi rata de infectare în municipiul Galaţi, în creştere accelerată, va ajunge mâine - poimâine la 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, autorităţile judeţene şi locale nu au anunţat niciun fel de măsură care să limiteze răspândirea virusului. În condiţiile în care au fost raportate 1.750 de infectări numai în ultimele 14 zile, în mijloacele de transport în comun purtarea măştii de protecţie pare să fie facultativă, iar aglomeraţia împiedică distanţarea între călători. Nici vorbă de suplimentarea mijloacelor de transport pe cele mai solicitate trasee, de reducerea timpilor de aşteptare în staţii, de controale şi amenzi pentru purtarea incorectă a măştii de protecţie, aşa cum se întâmpla în primăvara anului trecut, când erau semnalate doar câteva cazuri de infectare cu coronavirus!

"Cum a «rezolvat» Transurb aglomeraţia din autobuze", editorialul publicat în ediţia de vineri, 8 octombrie 2021, a ziarului "Viaţa liberă", a dat naştere unui val de comentarii din partea gălăţenilor dependenţi de transportul public în comun. Ne-au fost semnalate, prin comentarii şi mesaje, zeci de situații punctuale privind trasee extrem de aglomerate şi grafice nerespectate. Asta în condițiile în care conducerea operatorului de transport susține în documentele oficiale că "Transurb a aplicat legislaţia cu privire la măsurile ce trebuie luate pe perioada stării de alertă, astfel că cetăţenii din municipiul Galaţi pot circula în siguranță cu mijloacele noastre de transport în comun, aglomerația fiind evitată, iar distanța de siguranță între călători asigurată".

Pentru a prezenta realitatea din mijloacele de transport îi dăm cuvântul unei gălăţence care ne-a făcut o radiografie a recentei sale călătorii pe traseul 28.

Realitatea din transport

"Pentru că circul destul de des cu transportul în comun, doresc să vă relatez faptul că regulile ce trebuie respectate acum, la vreme de COVID-19, lasă mult de dorit. Autobuzele sunt foarte aglomerate şi chiar dacă vreau să mă distanţez de o persoană, nu pot, pentru ca nu am spaţiu. De exemplu, pe 8 octombrie 2021, în jurul orei 14,00, pe traseul 28, direcţia de mers către Micro 19, autobuzul era foarte-foarte aglomerat. Nici vorbă de distanţare de măcar 20 de centimetri.

În ceea ce priveşte purtarea măştii de protecţie, fiecare cât şi cum vrea. Dacă o persoană care poartă corect o mască de protecţie atenţionează altă persoană că îşi ţine masca incorect ori sub bărbie, riscă înjurături sau chiar mai rău. E clar, lipsa educaţiei, lipsa civilizaţiei, lipsa bunului-simţ, asociate cu lipsa igienei îşi spun puternic cuvântul.

Cine ar trebui să se ocupe de respectarea regulilor privind purtarea măştii de protecţie şi a distanţării sociale în transportul în comun? Conducătorul auto? Dumnealui trebuie să conducă cu atenţie. Poate că ar trebui ca o persoană desemnată legal să se mai urce prin mijloacele de transport în comun şi să mai dea niscaiva amenzi", ne-a scris gălăţeanca Neti Feodorov, rugându-ne să tragem un semnal de alarmă către cetăţeni, Transurb şi autorităţi.

Termen de comparaţie

Pentru a avea un termen real de comparaţie, vă prezentăm situaţia relatată în ziarul "Viaţa liberă" pe 18 martie 2020, când în Galaţi erau două persoane diagnosticate cu COVID, ambele internate la Bucureşti, 13 persoane suspecte internate în spital, 58 în carantină şi 1.057 în izolare la domiciliu, cifre mult mai mici decât cele actuale.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi (CJSU) a dispus atunci ca Primăria Galaţi să suplimenteze numărul mijloacelor de transport în comun şi să micşoreze timpii de aşteptare, astfel încât să se evite aglomerările de călători. Asta în condiţiile în care Transurb anunţase că va trece la program de weekend. Ei bine, în urma întrunirii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ca o măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, pentru a se evita aglomerația și pentru menținerea distanței de siguranță între călători, Transurb a anunţat că, din data 18 martie 2020, a fost suplimentat graficul de transport cu 22 de autobuze pe traseele: 10, 11, 24, 26, 28, 39, 102, 7 şi 44. În plus, scaunele au fost marcate cu buline şi restricţionate cu benzi de avertisment, astfel încât să fie posibilă distanţarea călătorilor. Mai mult, există şi un program de dezinfectare a mijloacelor de transport la fiecare capăt de traseu, despre care acum nu am mai auzit nimic. De asemenea, controalele privind purtarea corectă a măştii în mijloacele de transport erau la ordinea zilei, la fel şi sancţiunile.

Toate acestea par acum doar poveşti. Poate că ar fi o idee bună ca autorităţile să ia măsuri înainte de a depăşi o incidenţă de 7 cazuri la mia de locuitori în municipiul Galaţi...

Citit 4749 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.