Licitațiile pentru terminalul Ro-Ro din Port Bazinul Nou vor fi reluate

Licitațiile pentru terminalul Ro-Ro din Port Bazinul Nou vor fi reluate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

APDM Galați a anulat două licitații cu clauză suspensivă privind realizarea unui terminal Ro-Ro în Port Bazinul Nou, acestea urmând să fie relansate luna viitoare, odată cu clarificarea unor aspecte ce țin de regimul juridic al amplasamentului pe care urmează să fie realizate lucrările. Această decizie nu afectează finalizarea procedurilor pentru obținerea finanțării proiectului din fonduri europene, precizează APDM Galați.

Obiectivul general al proiectului "Amenajarea danelor RoRo în Portul Bazinul Nou Galați" îl reprezintă integrarea Portului Galați în fluxul internațional de transporturi mărfuri cu nave tip RoRo sau RoPax, prin modernizarea infrastructurii portuare (danele 39, 40 și 41) și a drumurilor de acces interioare, în vederea dezvoltării capacităților economice ale operatorilor portuari.

În legătură cu acest proiect, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a lansat două licitații - un contract vizează proiectarea și execuția lucrărilor (84,04 milioane de lei), iar al doilea contract se referă la supervizarea lucrărilor de proiectare și execuție (2,3 milioane de lei), o serie de anunțuri în acest sens fiind publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

Aceste licitații erau lansate cu clauză suspensivă, semnarea contractelor fiind condiționată de finalizarea obținerii finanțării prin POIM 2014-2020, aflată în derulare.

În mod normal, depunerea ofertelor în cadrul acestor contracte ar fi trebuit să se facă în cursul acestei luni, însă, chiar pe 1 februarie, licitația pentru proiectare și execuția lucrărilor a fost anulată și, implicit, a fost anulată și procedura pentru contractul de supervizare.

Context general

Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, trebuie să precizăm că documentația pentru licitația privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente terminalului Ro-Ro a fost transmisă către SEAP pe 19 noiembrie 2021, însă în baza unui control ex-ante (înainte de lansarea efectivă a licitației - n.r.), Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a emis un "Aviz conform condiționat", în care erau menționate 29 de modificări ale documentației, ce nu priveau atât esența licitației, cât o serie de clarificări de ordin tehnic/ juridic în redactarea documentației. APDM Galați, în calitate de entitate contractantă a revizuit aceste elemente, iar documentația a fost publicată pe SEAP pe 22 noiembrie 2021.

După publicarea anunțului, pe parcursul procedurii de depunere a ofertelor, APDM Galați, la solicitarea agenților economici, a mai adus o serie de clarificări, acestea fiind inclusiv validate de ANAP.

Problema a fost că, la un moment dat, în perioada de elaborare și depunere a ofertelor, au fost primite din partea agenților economici o serie de solicitări de clarificări suplimentare privind regimul juridic al amplasamentului lucrărilor.

"În urma analizei, s-a constatat că răspunsul la aceste solicitări de clarificare nu se poate elabora fără a se afecta documentația tehnico-economică (studiul de fezabilitate) ce a stat la baza elaborării caietului de sarcini pentru inițierea procedurii de atribuire. Modificările rezultate din clarificarea regimului juridic al amplasamentului executării lucrărilor au impact asupra întregii ”Documentații de Atribuire” postată în SEAP, respectiv se modifică indicatorii principali ce caracterizau rezultatul contractului, iar adoptarea măsurilor corective nu mai putea fi efectuată prin intermediul eratelor la Anunțul de Participare și a răspunsului consolidat la solicitările de clarificări", ne-a explicat directorul general al APDM Galați, Alexandru Șerban.

Ca urmare a acestor aspecte, cele două licitații au fost anulate, ele urmând să fie relansate odată cu refacerea documentației și includerea clarificărilor solicitate privind regimul juridic al amplasamentului lucrărilor.

Pregătiri de relansare

Potrivit datelor comunicate de conducerea APDM Galați, relansarea licitațiilor privind terminalul Ro-Ro ar urma să se realizeze undeva la mijlocul lunii martie. De asemenea, foarte important, această amânare nu afectează obținerea finanțării pentru acest proiect.

"Finanțarea este în curs de obținere, nu are legătură cu procedura, în sine, a licitației. Noi tot timpul dăm drumul la licitații în paralel cu demersurile de obținere a finanțării. Mai exact, imediat după ce se obține avizul tehnico-economic la nivel ministerial ce atestă că un proiect este viabil, iar obținerea finanțării devine doar o chestiune de timp, dăm drumul și la licitații, cu clauză suspensivă. Lucrurile merg în paralel. Nu pierdem finanțarea pentru că am anulat aceste licitații. Procedura pentru obținerea efectivă a finanțării e o chestiune birocratică ce durează cam între trei și șase luni. Vom relansa licitațiile, iar finanțarea se obține în paralel", a mai arătat directorul general la APDM Galați.

Citit 2547 ori Ultima modificare Marți, 15 Februarie 2022 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.