PUG-ul, criticat din toate părţile

PUG-ul, criticat din toate părţile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi autorităţile, arhitecţii şi urbaniştii veniţi de la Bucureşti se aşteptau ca sala Teatrului Dramaticul să fie neîncăpătoare la dezbaterea publică a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Galaţi, la discuţiile de ieri după-amiază nu au participat mai mult de 70 de persoane (noi am numărat la un moment dat. fix 61).

Printre cei interesaţi de viitorul urbanistic al Galaţiului am remarcat mai mulţi directori din Primărie, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi consilieri veniţi, însă, în calitate de simpli cetăţeni. Discuţia a durat mai bine de două ore, timp în care PUG-ul a fost ţinta numeroaselor critici, întrebări şi nelămuriri formulate deopotrivă de gălăţenii fără pregătire de specialitate, dar şi de arhitecţi (re)cunoscuţi ai oraşului.

Timp de 45 de minute, moderatoarea dezbaterii, Claudia Pamfil, arhitect şi urbanist, a bătut cu graţie apa în piuă despre Faleza Dunării – principalul reper al oraşului şi despre faptul că gălăţenii îşi doresc în primul rând spaţii verzi şi apoi locuri de joacă pentru copii şi parcări pentru maşini.

Viceprimarul liberal Mircea Cristea a pus capăt discuţiilor pregătitoare şi a dat startul întrebărilor, observaţiilor şi sugestiilor. Surprizător, la întrebarea viceprimarului legată de existenţa unui studiu de trafic care să rezolve problema unei centurii ocolitoare de care Galaţiul are nevoie ca de aer, urbaniştii nu au avut un răspuns clar. Aşa cum nu au avut nici la o altă chestiune şi mai importantă: dacă pe Coşbuc regimul de înălţime stabilit va fi de P+1.

În vreme ce urbanista Andreea Popa căuta pierdută pe hartă Coşbucul în zona Rizer, Mircea Cristea a atras atenţia că dacă la mijloc nu e o eroare materială, este o aberaţie care va bloca dezvoltarea unei axe importante a oraşului. Critici au avut şi specialiştii: arhitectul Dan Ujeucă şi fosta arhitectă şefă a municipiului Galaţi, Florentina Iugan.

Arhitecta Iugan şi-a exprimat speranţa că  regulamentul local de urbanism va fi refăcut pentru că nu încurajează dezvoltarea intensivă a Galaţiului, ci din contră. Iar asta presupune, a spus Florentina Iugan, o muncă uriaşă care trebuie făcută într-un timp relativ scurt.

Vom reveni cu amănunte despre ceea ce cuprinde PUG-ul şi  despre observaţiile formulate în cadrul dezbaterii publice.

Citit 1592 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.