Romii vor să-şi dărâme sediul

Romii vor să-şi dărâme sediul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Subfilialele de la Frumuşiţa şi Băneasa, ale Partidei Romilor ProEuropa, au fost desfiinţate *

Liderul zonal al romilor, Costel Piţigoi, bulibaşa de la Tg. Bujor, s-a prezentat vinerea trecută, dis-de-dimineaţă, la Primăria Băneasa, informând autorităţile locale că întrucât subfiliala Partidei Romilor ProEuropa din această comună s-a desfiinţat, trebuie să ia bunurile aflate în sediul ei – masă, scaune, lustră, perdele („E directivă de la Bucureşti, iar eu sunt obligat s-o pun în aplicare”).

La acest prim punct, atât primarul Ion Romeu cât şi vicele Aurel Plesnecute n-au formulat obiecţii – „Sunt ale dumneavoastră şi le aveţi pe inventar. Ca atare, le puteţi lua oricând doriţi”.

Odată rezolvată această doleanţă, Costel Piţigoi trece abrupt la următoarea, ceva mai „spinoasă”: „Vrem, a continuat el, să demolăm construcţia. E ridicată din banii şi pe munca noastră. Materialele de la pereţi şi acoperiş ne aparţin”. Auzindu-l, primarul i-a cerut să nu se grăbească.

Construirea sediului, în fapt, prelungirea spre nord a clădirii în care funcţionează căminul cultural, s-a făcut fără autorizare. Neavând „certificat de naştere”, spaţiul în discuţie, din punct de vedere legal, nu există.

În acelaşi timp însă, pentru că dacă treci prin centrul civic al comunei nu ai cum să nu-l remarci, nu poate fi demolat decât dacă obţii autorizaţie în acest sens. Primarul Ion Romeu: „În privinţa demolării, mai aveţi, domnule Piţigoi, puţină răbdare. Să nu ne pripim! Nu e bine când strici un lucru gata făcut…”.

Viceprimarul Plesnecute, câteva ore mai târziu: „Sediul romilor le mai poate fi util chiar lor înşişi. De ce să te grăbeşti să-l demolezi, ca mâine să-ţi pară rău? Ţinând cont de poziţia sa, poate fi transformat cu uşurinţă în spaţiu pentru pus la dispoziţia artiştilor, să nu se mai intre pe scenă prin sala de spectacole. Să aibă unde să se machieze şi să se schimbe”.

Normal ar fi fost ca discuţia să se fi făcut în prezenţa liderului local al romilor, Costică Feraru, chiar dacă este ieşit la pensie de două luni. Ar fi avut şi el un cuvânt de spus, ca unul care a reprezentat ani de zile interesele celor din etnia sa în Consiliul Local. Costel Piţigoi a rămas să ia legătura cu Viorica Gotu, şefa Biroului pentru romi de la Prefectura Galaţi, în vederea clarificării situaţiei ivite la Băneasa.

Explicaţie foto: Sediul pentru statul major al romilor, de la Băneasa, nu cere la nimeni de mâncare şi totuşi bulibaşa din Tg. Bujor susţine că a primit ordin de la Bucureşti să-l demoleze. Ridicat nu de mult, acum se gândesc, pentru o uşă, două ferestre şi câteva scânduri, să-l strice...

Citit 1393 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.