Duel la Primărie

Duel la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Aparatului Propriu de Specialitate al Primăriei municipiului Galaţi, Marcel Gurzu, îl acuză pe primarul Dumitru Nicolae că a făcut dezmăţ pe banul public în profitul şefilor din Primărie * Primarul Dumitru Nicolae respinge toate acuzaţiile, cu documente legale * Paradox: deşi a depus jurământ de confidenţialitate şi a câştigat în instanţă sporul de confidenţialitate de 25 la sută, Marcel Gurzu face publice, nominal, veniturile obţinute din stimulente şi premieri de cadrele de conducere din Primărie * Acestea se gândesc să-l dea în judecată pentru încălcarea confidenţialităţii *

Liderul Marcel Gurzu atacă - acuzaţii peste acuzaţii

Liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Aparatului Propriu de Specialitate al Primăriei municipiului Galaţi, Marcel Gurzu, îi aduce primarului Dumitru Nicolae o serie de acuzaţii grave.

Marcel Gurzu îl acuză pe primar că a angajat în cadrul Primăriei 230 de persoane (din care 100 în perioada 2007-2008), ceea ce reprezintă 50 la sută din numărul de angajaţi ai Primăriei.

Acest fapt, potrivit lui Gurzu, a dus la dublarea numărului de salariaţi, înfiinţarea artificială de noi posturi de conducere şi creşterea exponenţială a cheltuielilor cu salarizarea.

Cheltuieli nejustificate

Gurzu acuză şi cheltuieli nejustificate făcute cu prioritate pentru plata persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei. „În timp ce un salariat cu funcţie de conducere avea un venit între 60 de milioane şi 100 milioane lei vechi lunar, un salariat cu funcţie de execuţie avea venituri între 7 milioane şi 25 milioane lei vechi lunar la nivelul anilor 2007-2008”.

„Veniturile salariale au fost rotunjite prin acordarea lunară de stimulente şi premieri, într-un cuantum nepermis de mare, ajungându-se la dublarea salariului, fapt ce a condus la situaţii în care personalul de conducere să aibă venituri de patru şi chiar de zece ori mai mari decât personalul de execuţie”, se arată în comunicatul trimis presei de Marcel Gurzu.

Liderul afirmă că stimulentele acordate lunar, „preferenţial şi discriminatoriu persoanelor cu funcţii de conducere” ca şi premierile „într-un cuantum ce sfidează bunul simţ” erau ilegale, acordate fără consultarea sindicatelor, „risipind nejustificat banul cetăţeanului”.

Concluzii

„Toate persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei au beneficiat lunar atât de salariu, stimulente şi premieri, cât şi de salariu de merit. Acest dezmăţ pe banul public de care au profitat persoanele cu funcţii de conducere, cu complicitatea Primarului Dumitru Nicolae este motivul principal pentru care astăzi suntem nevoiţi să facem reduceri masive de personal, măsuri ce vor afecta doar personalul cu funcţii de execuţie”, afirmă Marcel Gurzu.

Reducerile de personal sunt impuse de Guvernul Boc prin OUG 63, lucru cunoscut de toată lumea.

Sindicalistul anexează comunicatului de presă o listă nominală cu stimulentele şi primele primite de fiecare dintre şefii din Primărie în 2006, 2007 şi 2008.

„Media sumelor primite cu titlu de stimulente şi premieri, în afara salariului, de către directorii din Primărie în anul 2008 este de aproximativ 300 milioane lei vechi, unii ridicând chiar şi sume de peste 400 milioane lei vechi. Aceasta în condiţiile în care media salariului unui funcţionar de execuţie este de 15 milioane lei vechi lunar”, afirmă Gurzu.

La finalul comunicatului de presă, preşedintele Gurzu solicită reducerea cu două treimi a posturilor de conducere, afirmând că în acest fel se diminuează semnificativ numărul de persoane ce urmează a fi disponibilizate din cadrul Primăriei.  

De ce acum?

L-am întrebat pe dl Gurzu de ce scoate la iveală abia acum fapte petrecute în 2006, 2007 şi 2008. Marcel Gurzu ne-a explicat că sindicatul pe care îl conduce s-a înfiinţat în martie 2008.

Acest sindicat s-a judecat pentru a obţine, în baza Legii 544 privind dreptul la informaţiile de interes public, lista beneficiarilor de prime şi stimulente.

Hotărârea instanţei prin care Primăria a fost obligată să-i pună la dispoziţie lista nominală cu persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei Galati, care au beneficiat de prime şi stimulente pe perioada 2005  - 2008 a rămas definitivă şi irevocabilă în aprilie 2010.

„Este frustrant pentru funcţionarul de la ghişeu, care e scuipat de cetăţeni să ştie că şefii lui au o sută de milioane de lei lunar, iar el nu ia mai mult de 15 milioane. Cetăţenii şi consilierii locali trebuie să ştie cum se cheltuiesc banii publici”, ne-a declarat Marcel Gurzu.

CITEŞTE AICI şi Primăria Galaţi, cu banii la vedere

CITEŞTE AICI şi Primarul Dumitru Nicolae: "Nu am făcut risipă de bani publici!"

Citit 2024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.