Sculptura „Omagiu lui Brâncuşi” nu mai rugineşte în iarbă
Foto: Andrei Vlad

Sculptura „Omagiu lui Brâncuşi” nu mai rugineşte în iarbă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

O fotografie spectaculoasă a fost realizată vineri, 11 noiembrie 2022, de gălăţeanul Andrei Vlad, care, cu amabilitate, ne-a pus-o la dispoziţie. Imaginea surprinde momentul în care sculptura în metal „Omagiu lui Brâncuși”, opera artistului german Ewerdt Hilgemann, este ridicată din tufişurile în care a zăcut ani în şir, în vecinătatea zonei Trecere bac. După cum am aflat de la agenţii de pază din apropiere, sculptura va fi restaurată pentru a putea fi, în sfârşit, ridicată pe soclu. De altfel, în imediata apropiere a locului în care sculptura a fost abandonată atâta amar de vreme, se află în curs de amenajare fundaţia unui soclu.

Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, era titlul articolului publicat în ediţia din 18 mai 2016 a ziarului „Viaţa liberă”. Jurnalistul Remus Basalic arăta că lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului. Aceasta a fost sculptată la Galaţi, în 1991, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal. Numită „Omagiu lui Brâncuşi”, sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană „turtită”, formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la Potcoava de Aur, ori pe Faleza Inferioară a Dunării, ea a ajuns, ruginită şi abandonată, lângă punctul de Trecere bac.

Pe 30 august 2018, “Viaţa liberă” anunţa că au fost votate studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru punerea în valoare a lucrării lui Ewerdt Hilgemann, „Omagiu lui Brâncuşi”. Concret, lucrarea ar urma să fie restaurată şi ridicată pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu granit şi iluminată ambiental.

Pe 25 august 2021, costurile pentru obiectivul „Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuși»” au fost majorate de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA.

În tot acest răstimp s-au realizat diferite documentaţii, expertize şi proiecte. Primăria a fost nevoită să caute un al doilea constructor care să execute lucrările după ce primul contract a fost reziliat. Asta deoarece costurile calculate ulterior ar fi fost mai mari decât cele prevăzute în contract și nu se mai încadrau în prevederile legale.

Conform datelor de pe portalul Primăriei, pentru execuția lucrărilor de „Amplasare sculptură în metal «Omagiul lui Brâncuși»”, Primăria a atribuit firmei Edilgalcon un contract în valoare de 184.363 de lei fără TVA, cu o durată de execuţie de 180 de zile.

Primăria îşi dorea ca până la finele anului sculptura în metal “Omagiu lui Brâncuși” să fie pusă în valoare aşa cum se cuvine. Rămâne de văzut dacă va reuşi.

Vom reveni cu informaţii oficiale de îndată ce le vom obţine.

Citit 3379 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2022 13:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.