„Capcanele” creditului de 150 de milioane de lei pe care îl va lua Primăria

„Capcanele” creditului de 150 de milioane de lei pe care îl va lua Primăria
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cu 14 voturi „pentru” - exclusiv din partea consilierilor locali PSD - şi 11 voturi „împotrivă” - din partea aleşilor PNL, USR şi PACT - creditul de 150 de milioane de lei, pe care Primăria Galaţi vrea să îl contracteze pentru investiţii la UniCredit Bank, a primit undă verde.

Votul a fost precedat de o analiză serioasă a modului în care administraţia locală se împrumută, comparativ cu alte municipalităţi similare, făcută de consilierul liberal Laurenţiu Onose. Primarul Ionuţ Pucheanu a admis că îngrijorările sunt mai mult decât de bun-simţ, însă discuţia s-a încheiat într-o notă ironică şi electorală.

După cum „Viaţa liberă” a anunţat încă din 17 februarie 2023, clientă fidelă a creditelor EximBank, cel puțin în ultimii ani, Primăria Galați va schimba şi banca de la care se împrumută, și obiectivele pentru care se ia finanțarea. Este vorba despre un împrumut de 150 de milioane de lei, aprobat de principiu în vara anului trecut, pe care primarul a fost acum împuternicit să-l negocieze şi să-l semneze, în numele şi pe seama Municipiului Galaţi, cu UniCredit Bank. Lista investiţiilor care ar urma să fie finanţate s-a lungit de la opt la 16, unul dintre obiective rămânând cu zero lei. Dacă schimbarea destinaţiei banilor a devenit o normalitate în Galaţi, îngrijorătoare sunt condiţiile de creditare pe care le acceptă Primăria.

Prudenţă şi circumspecţie

Precizând din start că este unul dintre susţinătorii dezvoltării oraşului prin proiecte finanţate fie prin resurse proprii, fie din surse atrase, consilierul PNL Laurenţiu Onose a arătat că profesia (expert contabil şi economist n.r.) îl face prudent şi circumspect. Politicianul a analizat costurile dobânzii pe care municipii oarecum similare Galaţiului şi le-au asumat în buget, în execuţiile de anul trecut: „Mă refer doar la costul cu dobânda, nu la rambursări. Anul trecut, Iaşiul a avut 10 milioane cost cu dobânda, Braşovul – un milion, Cluj Napoca – 13,5 milioane, Oradea – 6,6 milioane, Timişoara – 15,3 milioane, Aradul – 2,3 milioane, Craiova – 4,9 milioane, Brăila – un milion de lei. Noi, anul trecut, am avut cam 32 milioane de lei costuri doar cu dobânda, fără rambursări”.

Liberalul a mai arătat că gradul de îndatorare, conform documentelor publice pe site-ul Primăriei Galaţi este de 13,35 la sută, iar la municipiile amintite nu depăşeşte 5-6 la sută. „Legea permite, într-adevăr, 30 la sută grad de îndatorare, dar problema mea nu este gradul maxim permis de lege, ci dacă avem de unde să rambursăm în viitor”, a spus consilierul.

Potrivit lui Onose, în cazul creditului de 150 de milioane de lei, la dobânda planificată, înseamnă un cost suplimentar de 13,5 milioane de lei pe bugetul Primăriei: „Pe viitor, mă aştept să ajungă undeva, peste zece la sută din bugetul de funcţionare al Primăriei costul îndatorării şi cu rambursările, ceea ce va greva foarte greu”, a spus consilierul.

Scadenţă anticipată

Expertului contabil i-a atras atenţia o clauză din condiţiile de creditare pe care n-ar fi agreat-o: „Banca are dreptul să declare creditul ca fiind scadent anticipat şi rambursat imediat, împreună cu celelalte sume datorate băncii, fără alte formalităţi prealabile judiciare sau extrajudiciare; fiind autorizată prin contractul de credit să preia toate disponibilităţile existente în contul împrumutatului pentru stingerea debitului. Practic, clauza asta îi dă dreptul băncii, oricând, în funcţie de condiţiile sociale, fără să justifice, să ceară scadenţa anticipată şi să ceară rambursarea întregului credit. E o clauză specifică băncilor comerciale - atenţie!, dar care, din punctul meu de vedere, se poate discuta, pentru că aici este vorba despre o autoritate locală şi despre o sumă destul de mare”, a spus Laurenţiu Onose.

Consilierul s-a întrebat de ce municipalitatea nu se adresează instituţiilor de credit specializat pe investiţii, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, care, probabil, ar avea şi alte condiţii de creditare, dar şi un alt nivel de monitorizare.

Ce a răspuns primarul

„Îngrijorările dumneavoastră - n-am ce comenta - sunt mai mult decât de bun-simţ”, a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef a arătat de ce se apelează la o bancă comercială: „Am lucrat cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare n.r.) şi suntem singura Primărie care a refinanţat un credit BERD. De ce? Pentru că toate instituţiile acestea extraordinar de specializate au de vreo două - dacă nu de trei ori, dobânda unei bănci comerciale. Când am refinanţat creditul BERD, pentru că nu am ajuns la o înţelegere cu dumnealor, am redus de la 3,5 la sută plus ROBOR, la 1,2 la sută. Am obţinut, pe piaţa liberă, 1,2 la sută. În momentul de faţă, luăm un credit cu 1,9 la sută. Eu zic că dobânda este mai mult decât bună. Că oscilează ROBOR şi toate celelalte… investiţiile nu poţi să le faci doar în momentul potrivit. E oricând momentul potrivit să faci investiţii. Dacă vreţi să mai aşteptăm încă alţi câţiva ani până când să avem nişte investiţii pe domeniul public, putem să amânăm la nesfârşit. Şi cu ţârâita, pe româneşte, să vedem dacă reuşim să facem ceva. Eu ştiam că creditarea e motorul dezvoltării”, a spus Ionuţ Pucheanu.

Aluzii electorale

Laurenţiu Onose a reamintit că susţine ideea dezvoltării şi nu a făcut decât să ridice câteva îngrijorări legate de structura datoriilor şi cum modul în care acestea vor greva bugetul pentru viitor: „E chestiune care se rezolvă în timp. Nu de azi pe mâine, eventual un buget de funcționare mai suplu care să mai reducă anumite elemente de cheltuieli şi alte soluţii”.

„Eu sper din tot sufletul, la un moment dat, cel mai probabil din 2028 încolo, să vină şi cineva, în speţă chiar dumneavoastră, să văd o supleţe în cheltuirea banului public cum nu s-a mai întâlnit la Galaţi. Şi, dacă îmi arătaţi şi mie cum o faceţi, eu sunt dispus de acum să învăţ!”, a fost replica ironică a primarului. Din acel moment, discuţia a căpătat tentă electorală.

Întrebat dacă e planificată vreo "rotativă" în 2028, Ionuţ Pucheanu a replicat că, în proporţie de 99,99 la sută, trei mandate de primar îi ajung. În privinţa persoanei sau partidului care îi va lua locul, Pucheanu crede că Galaţiul chiar merită ceva bun.

În ce condiţii ne împrumutăm

Conform documentelor supuse aprobării aleşilor, "perioada de tragere a creditului propus este de 12 luni de la data semnării contractului de credit, termenul de rambursare propus este de 144 de luni de la data terminării perioadei de grație - 36 de luni. Termen de plată rată și dobândă lunar, costurile fiind ROBOR 3M (7,04% în momentul de faţă) + marjă (1,95% pe an, conform ofertei)". "Banca va finanța în proporție de până la sută la sută (inclusiv TVA) valoarea facturilor aferente proiectelor acceptate spre finanțare", se precizează în acte.

Citit 3949 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2023 06:15

10 comentarii

  • postat de Cetatean
    Miercuri, 01 Martie 2023 13:56
    78.96.81.***
    În afara de analfabete care îndrăznesc sa comenteze fantasmagorii, într-adevăr, comentariile sunt pertinente ptr ca împrumuturile trebuiesc verificate și apreciate mult mai bine.Nu Puchianu le plătește, căruia abia I s a mărit salariul având de unde, ci cetățenii , unii neavând bani de medicam
    0
    0
  • postat de Zap
    Marți, 28 Februarie 2023 16:11
    171.232.85.***
    Pentru "Miruna" :
    Taci dracului de analfabeta! Ca orice votant PSD, analfabeta, tupeista și agramata!
    0
    0
  • postat de Miruna
    Marți, 28 Februarie 2023 13:07
    5.13.158.***
    Bre, postacilor, revoltați... Unde erați bre, când "ai voștri Pîrțov-izați sau chiar și US(S)R-ul prin GuWERRNERele lor au împrumutat și împrumutau miliarde, tot" pe banii voștri"...iar în urma lor nu realizau/nu lăsau realizat/construit nimic? P-atunci nu mai erați recoltați/ultragiați/haștag-scălă
    0
    0
  • postat de Galati
    Luni, 27 Februarie 2023 12:21
    37.163.81.***
    Domnul Puchin își permite să răspundă într-un mod arogant pe banii mei și ai tăi pentru că are o mare majoritate în consiliul local și face orice își dorește. Dacă îl mai enervăm prea mult, ne mai trântește o mărire de salarii pe la directorii calorgal, transurb , apa-canal pe credit, bineînțeles
    0
    0
  • postat de Asally
    Luni, 27 Februarie 2023 11:48
    109.166.132.***
    De ce nu se publica:
    1. Pe ce proiecte se investesc banii si oportunitatea lor
    2. Cum, cand, cat si cine va fi bun de plata pentru rambursare
    Daca din taxa de parcare auto electrice, e clar!
    0
    0
  • postat de Ochiul Public Cu Obiectiv
    Luni, 27 Februarie 2023 10:29
    85.255.236.***
    Ceea ce transpare cu asupră de măsură din toată imaginea de mai sus este siguranța de sine a primarului. Nu doar că i se pare normal să plătim dobânzi de 3 ori mai mari că sumă decât un municipiu, vorba aia, potent și prosper cum e Cluj Napoca, dar el sfidează în discursul său de semidoct cu patalam
    0
    0
  • postat de Obama
    Luni, 27 Februarie 2023 10:05
    82.76.59.***
    Oras fara alternativa la aceasta gasca de profitori ce jecmanesc aceasta urbe, de 30 de ani, ducando la disparitie, la un orasel de pensionari, prostiti, si senili, ce si voteaza cu abnegatie demolatorii, cat despre opozitie, aceasta nu exista, stanga si gasca i .,sunt la fel ca demolatorii, acelas
    0
    0
  • postat de Mircea popescu
    Luni, 27 Februarie 2023 08:41
    86.127.100.***
    Sau hotarat sa cheltuie bani pentru achizitionarea de alte softuri contabile la pret de 50000 RON de la firma S de la Sibiu, la toate institutiile Primariei. Achizitie directa, fara licitatie, fortata, cu banii deja adaugati in buget, cu dedicatie de cateva milioane de Euro in total. Sa speram ca se
    0
    0
  • postat de Xyz
    Luni, 27 Februarie 2023 06:53
    51.179.36.***
    Nu știați cum de tăietorii de frunze la câini au obținut măriri de salarii? Mă refer la inutila poliție locală, plină de sinecuristi. Să scrieți ce salarii au directorii de acolo, cu cât li s-a mărit salariul și ce pensii speciale încasează unii. Sunt sume pornografice și pe lângă asta nu fac ni
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 27 Februarie 2023 00:46
    5.13.144.***
    Capcanele... sunt de fapt creditele care le va plati tot galateanu' de rand...pucheanu si angajatii primariei tocmai si-au marit salariile si-i doare la basca!!!...In prima fotografie apare un ales supradimensional...a lucrat vreo data undeva ???
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.