De ce noii aleşi îşi vor începe mandatele după 27 septembrie

De ce noii aleşi îşi vor începe mandatele după 27 septembrie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar dacă există un proces-verbal încheiat de Biroul Electoral Municipal Galaţi care atestă rezultatele şi mandatele calculate şi atribuite, noii aleşi locali nu vor depune jurămintele şi nu vor forma noul Consiliu Local mai devreme de 27 septembrie 2024. Aşa prevede articolul 35 din Ordonanța de Urgență nr. 21/2024.

Acesta stipulează clar că "pentru intrarea în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, termenele reglementate (…) încep să curgă de la data de 27 septembrie 2024.

Este vorba despre termenele pe care le reglementează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, de la care se face excepţie. Astfel, termenul de cel mult 25 de zile în care trebuie validate mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi nu va curge de la data alegerilor, ci din 27 septembrie. La fel, şi constituirea Consiliului Local în cel mult 60 de zile va avea ca reper data de 27 septembrie, nu data desfășurării alegerilor.

Toate aceste excepţii sunt justificate de faptul că alegerile locale anterioare au avut loc pe 27 septembrie 2020. Şi nu ar fi fost legal şi nici normal ca mandatul actualilor aleşi locali în funcţie să înceteze mai devreme de data corespondentă.

Citit 2462 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2024 17:54

2 comentarii

 • postat de relu
  Joi, 20 Iunie 2024 09:57
  89.136.187.***
  SA FIE PUBLICATE TOATE DECLARATIILE DE AVERE
  ALE ACESTOR ALESI, RESTUL E TACERE!
  2
  1
 • postat de Giovany
  Miercuri, 19 Iunie 2024 09:22
  5.2.209.***
  Multe localitati se afla in situatia paradoxala de a avea doi primari pana in septembrie. Au pus carul inaintea boilor comasand cele doua alegeri, pt a castiga alegerile.
  5
  3

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro