Amnistie fiscală de 12,8 milioane de lei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Amnistie fiscală de 12,8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sporurile şi stimulentele plătite nelegal funcţionarilor publici şi personalului contractual, alături de contractele de achiziţii cu valoarea majorată nelegal, de fondurile neînregistrate în evidenţa contabilă şi de lucrările inventariate formal, sunt „bubele” descoperite an de an, din 2008 încoace, de către Camera de Conturi, în capul Primăriei municipiului Galaţi. De fiecare dată Primăria a atacat în instanţă Raportul Camerei de Conturi, iar funcţionarii au fost ameninţaţi că vor trebui să dea banii înapoi. Ei bine, legea prin care funcţionari publici nu vor mai returna sporurile încasate în 2008-2010 a fost adoptată de Parlament şi trimisă la promulgare. Ştiţi cum se spune în popor, ce-a mâncat lupul, e bun mâncat, în fond, salariaţii municipalităţii nu şi-au luat singuri aceste suplimente financiare, le-au fost acordate. Noi am fost curioşi la cât se ridică această „amnistie fiscală” în cazul Primăriei Galaţi şi dacă din 2008 încoace funcţionarii au returnat vreun leu.

Generozitate maximă la Primărie

Pentru exerciţiul financiar 2010-2011, Camera de Conturi a descoperit că Primăria a cheltuit 5.391.735 de lei pe sporuri şi stimulente nelegale. Camera de Conturi a reţinut aici: spor condiţii grele calculator, spor condiţii vătămătoare, dar şi de stimulente acordate personalului în afara salariului de bază. Aceeaşi instituţie a descoperit că, în 2009, Primăria a plătit nelegal: stimulente, ore suplimentare, spor de mobilitate, spor de confidenţialitate, majorarea de până la 75 la sută a salariului de bază pentru activitatea de scriere şi implementare a proiectelor cu finanţare externă, spor pentru condiţii vătămătoare de muncă/spor de calculator, spor de dispozitiv, indemnizaţie de hrană, ajutor de deces, primă de pensionare, indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă, indemnizaţie pentru o ţinută decentă, indemnizaţie pentru ziua de naştere, inclusiv contribuţii sociale aferente în valoare totală de 6.538.271 de lei. Raportul Camerei de Conturi Galaţi pentru 2008 a dat în vileag indemnizaţii de conducere ilegale şi diferenţe salariale şi drepturi de natură salarială acordate fără bază legală de 881.500 de lei.

Adriana Enache, lidera Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, spune că, de fiecare dată din 2008 şi până acum, Primăria a contestat în instanţă rapoartele Camerei de Conturi şi funcţionarii nu au fost nevoiţi să dea banii înapoi. Singurul pe care l-au returnat a fost impozitul aferent tichetelor cadou de care au beneficiat pentru câteva luni în 2009. Deci, în total, ies la socoteală 12.811.506 de lei. Cum spuneam, ce-a mâncat lupul, e bun mâncat.

Citit 2546 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2012 10:10

7 comentarii

 • postat de ionut66
  Miercuri, 06 Iunie 2012 16:02
  Daca e asa, atunci sa plateasca cei care au gresit. Nu cred ca ar trebui sa-i afecteze si pe ceilalti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ramona
  Marți, 05 Iunie 2012 11:20
  pana acum au existat tot felul de nereguli, sper ca de acum incolo sa nu mai fie asa. Dar pentru acest lucru trebuie sa votam pe 10 iunie cu cei care in agendal ori se afla bunastarea cetatenilor si dorinta de realizari.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 05 Iunie 2012 09:35
  Din articol, ma asteptam sa citesc si numele persoanelor cu functii de conducere, care au avizat si aprobat aceste sporuri salariale. Ar fi interesant de aflat ce venituri lunare brute se incasau din Primarie de catre directorii de directii comparativ cu eficienta si performanta lor in aceste functii. Poate aflam, cu aceasta ocazie, si persoanele care si-au completat studiile tot pe banii adm. publice locale, eventual si cheltuielile cu deplasarile in strainatate precum si eficienta implementarii noului bagaj de cunostinte cu care se presupune ca s-au "imbogatit" cei plecati in schimb de experienta. Eventual si ce personaje stau in spatele unor fundatii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Legea conducatorilor
  Marți, 05 Iunie 2012 08:22
  Dezbina si condu !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 05 Iunie 2012 05:30
  Sa plateasca cine a aprobat sporurile. Scaderea de salarii compensata cu sporuri ,birocratii restructurati trimisi pe la societatile subordonate Consiliului Local ,haraso reducere a cheltuielilor.Acest mod de aplicare a legilor ,ma duce cu gandul la metodele din timpul cand erau tot ei la putere dar sub numele de pcr si in numele clasei muncitoare.Cand se primeau indicatorii de plan ,potrivit cararora, an de an , se prevedea si reduceri la personalul TESA si auxiliar ,ca numar si pondere, din total personal,incepea nebunia manariilor ,femeile de seviciu deveneau sapatori , maturau insa incontinuare , maistri deveneau muncitori ,ramaneau insa tot cu mapa nu cu sapa ,tehnicienii ,subinginerii ,inginerii deveneau maistri , toata lumea era multumita ,sarcinile trasate de Babulica indeplinite . Toat asa s-a facut si restructurarea in Primaria Galati. Daca nu este adevarat de ce sau marit impozitele si taxele cu 5% in acest an ?Pe cand o lege de iertat si pe cei care nu pot sa-si plateasca taxele si impozitele ,daca tot sunt pusi pe facut pomeni? Consider ca este corect ca functionarii sa nu dea banii inapoi ca doar nu ei au facut si aprobat statele de plata .In legea aia cu scutirea de returnare, trebuiau si prevederi de recuperare a prejudiciului de la vinovati. , in caz contrar fiecare va da salarii si sporuri cum il duce capul ,stiind ca nu raspunde ......sa plateasca din avere iar daca nu au ,sa plateasca cu libertatea ,spre invatatura de minte...
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 05 Iunie 2012 01:33
  Rusine, parlamentari si guvernanti!
  Dati drumul la Legea Fortei sau la Forta Legii?
  S-ar putea ca poporul sa faca la fel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bugetarul nepereche
  Marți, 05 Iunie 2012 00:28
  Asta e... la astia s-a putut. De populime, gen profesori, doctori, artsiti si alti nenorociti nu-i pasa nimanui. Functionarii sa traiasca, ca fara hartiile lor plimbate aiurea cum naiba sa mai fure tartorii cei mari?...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.