Amnistie fiscală de 12,8 milioane de lei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Amnistie fiscală de 12,8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sporurile şi stimulentele plătite nelegal funcţionarilor publici şi personalului contractual, alături de contractele de achiziţii cu valoarea majorată nelegal, de fondurile neînregistrate în evidenţa contabilă şi de lucrările inventariate formal, sunt „bubele” descoperite an de an, din 2008 încoace, de către Camera de Conturi, în capul Primăriei municipiului Galaţi. De fiecare dată Primăria a atacat în instanţă Raportul Camerei de Conturi, iar funcţionarii au fost ameninţaţi că vor trebui să dea banii înapoi. Ei bine, legea prin care funcţionari publici nu vor mai returna sporurile încasate în 2008-2010 a fost adoptată de Parlament şi trimisă la promulgare. Ştiţi cum se spune în popor, ce-a mâncat lupul, e bun mâncat, în fond, salariaţii municipalităţii nu şi-au luat singuri aceste suplimente financiare, le-au fost acordate. Noi am fost curioşi la cât se ridică această „amnistie fiscală” în cazul Primăriei Galaţi şi dacă din 2008 încoace funcţionarii au returnat vreun leu.

Generozitate maximă la Primărie

Pentru exerciţiul financiar 2010-2011, Camera de Conturi a descoperit că Primăria a cheltuit 5.391.735 de lei pe sporuri şi stimulente nelegale. Camera de Conturi a reţinut aici: spor condiţii grele calculator, spor condiţii vătămătoare, dar şi de stimulente acordate personalului în afara salariului de bază. Aceeaşi instituţie a descoperit că, în 2009, Primăria a plătit nelegal: stimulente, ore suplimentare, spor de mobilitate, spor de confidenţialitate, majorarea de până la 75 la sută a salariului de bază pentru activitatea de scriere şi implementare a proiectelor cu finanţare externă, spor pentru condiţii vătămătoare de muncă/spor de calculator, spor de dispozitiv, indemnizaţie de hrană, ajutor de deces, primă de pensionare, indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă, indemnizaţie pentru o ţinută decentă, indemnizaţie pentru ziua de naştere, inclusiv contribuţii sociale aferente în valoare totală de 6.538.271 de lei. Raportul Camerei de Conturi Galaţi pentru 2008 a dat în vileag indemnizaţii de conducere ilegale şi diferenţe salariale şi drepturi de natură salarială acordate fără bază legală de 881.500 de lei.

Adriana Enache, lidera Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, spune că, de fiecare dată din 2008 şi până acum, Primăria a contestat în instanţă rapoartele Camerei de Conturi şi funcţionarii nu au fost nevoiţi să dea banii înapoi. Singurul pe care l-au returnat a fost impozitul aferent tichetelor cadou de care au beneficiat pentru câteva luni în 2009. Deci, în total, ies la socoteală 12.811.506 de lei. Cum spuneam, ce-a mâncat lupul, e bun mâncat.

Citit 2625 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2012 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.