INTERVIU Emanoil Cătălin Bocăneanu, un prefect cu ochii pe campania electorală

INTERVIU Emanoil Cătălin Bocăneanu, un prefect cu ochii pe campania electorală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Greaua moştenire lăsată de Paul Florea: facturi neachitate şi restanţe în aplicarea legii * Legea electorală ar trebui modificată

 

- Aţi venit la Prefectură ca să plecaţi?   

- Nu am venit să plec, dar am acceptat acest mandat aşa cum este, pe o perioadă determinată. Misiunea mea este să organizez cât mai bine alegerile locale, să elimin neregulile din Prefectură şi să pregătesc alegerile generale. După, va fi un nou guvern... Dacă mi se va mai propune această funcţie, cred că va trebui să cântăresc mult mai mult şi să iau în calcul mult mai multe situaţii. 

- Veţi ordona o anchetă internă legat de „dosarul Boldea”?  

- Vrând nevrând voi fi nevoit să fac asta, pentru că hotărârile de atunci ne implică şi pe noi, ca instituţie. În plus, sunt multe probleme nerezolvate pe Legea 18. Trebuie să găsim o modalitate să satisfacem cererile cetăţenilor, căci acesta este obiectivul nostru.

- Fostul prefect Paul Florea v-a lăsat o moştenire grea?  

- … Încă mai lucrăm, mai trece o zi, mai iese câte o factură neachitată, o achiziţie fără procedură, referate, dar nu intru încă în amănunte.  Domnul Paul Florea nu mai lucrează la Prefectură. A făcut o cerere de încheiere a activităţii cu acordul părţilor şi i-am aprobat-o. Nu am păstrat pe nimeni din fosta sa echipă, am optat pentru oameni în care pot să am încredere. Remarc, însă, profesionalismul angajaţilor din Prefectură, care ştiu ce au de făcut, indiferent de schimbările de la vârf.

- Cum a decurs campania electorală până acum?

- Cu extrem de mici excepţii, bine. Nu am avut incidente majore. Sigur, nu e normal să se ajungă la spital, dar ţinând cont de numărul şi gravitatea incidentelor pot spune că nu intrăm în categoria judeţelor cu pericol ridicat, ci scăzut spre mediu… Nu am primit sesizări cu privire la ameninţări, dar facem şi ceva verificări, în privinţa conduitei anumitor angajaţi de la două primării comunale… Trebuie analizat, dacă face campanie după ce pleacă de la serviciu, pe timpul său şi maşina sa, legea nu îi interzice... Din acest punct de vedere, mi se pare corectă recomandarea ministrului Dobre, ca funcţionarii implicaţi în campania electorală să îşi ia concediu. Nu cunosc însă astfel de cazuri…

Modalităţi de fraudare a alegerilor

- Aţi participat la multe alegeri, ca membru în birou electoral sau reprezentant al PSD, deci aveţi experienţă vastă. Ce riscuri sunt într-o campanie?  

- Nu mai sunt membru PSD din 2007. Cred că legea electorală ar trebui modificată, ar trebui să fie mult mai precisă. De exemplu, la modul cum se întocmesc listele cu preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare. Legea spune „la propunerea primarilor”, dar unii din ei au impresia că-s nişte mici Dumnezei în comunele lor, ce spun ei, e bătut în cuie. Dar propunerea nu înseamnă că stabileşti definitiv ceva, ci propui! Alt exemplu: asigurarea rezervelor (pentru membrii secţiilor de votare) de 10 la sută, dar nu precizează: pe total comună sau secţie în parte?

- Ambiguităţile legii pot crea posibilitatea de fraudare?  

- Teoretic, nu există hoţ care să nu fie prins şi nici paznic care să nu poată fi înşelat. Multe depind de vigilenţa preşedintelui şi a locţiitorului din secţie. Au mai fost discuţii, în ţară, când s-au găsit procese verbale schimbate, modificate, sau înregistrate prea târziu pentru a mai conta… Se cunosc şi alte proceduri de fraudare, de la suveică la cumpărarea de voturi, motiv pentru care s-au interzis mobilele cu aparat foto în secţiile de votare, căci aici e vorba de o fraudă prin control.

Citit 2374 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.