Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

Cu acordul justiţiei şi al Primăriei, Apaterm îşi trage sufletul pe ultima sută de metri care i-a mai rămas până la inevitabilul faliment, amânat pentru începutul anului viitor. Câte zile i-au mai rămas, Apaterm va trebui să plătească municipalităţii pentru reţelele edilitare pe care le foloseşte fără a mai avea contract valabil încă de la finele lui 2011. Aleşii au întocmit deja „testamentul” cu lista bunurilor pe care le va moşteni noul operator regional Calorgal de la viitoarea defunctă Apaterm.

Pe ultima sută de metri

Consilierii locali au stabilit suma pe care Apaterm trebuie să o plătească pentru utilizarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi (reţelele) până la finele anului 2012 - 158.931 de lei, adică 52.977 de lei pe trimestru. Suma se face venit la bugetul local şi trebuia achitată până pe 15 decembrie 2012, în caz de neplată riscând să se plătească şi majorări de întârziere. Suma ar fi purtat numele de redevenţă, dar contractul de concesiune încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Galaţi, inclusiv pentru administrarea şi exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciului, a expirat din decembrie 2011, aşa că s-a găsit această inedită soluţie juridico-economică.

Testamentul e gata!

Aleşii locali au întocmit deja lista bunurilor apartinand domeniului public al municipiului Galati aferente sistemului public de alimentare cu energie termica al municipiului care vor fi concesionate prin contractul de delegare a gestiunii către societatea Calorgal, noul operator regional care va prelua misiunea Apaterm de a distribui apă caldă şi căldură. Este vorba despre clădiri, construcţii speciale şi reţele destinate exploatării în scopul asigurării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice tuturor consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Aceste bunuri au fost preluate din concesiunea SC Apaterm în administrarea Consiliului Local al municipiului Galaţi, pentru că, oricum valabilitatea contractului de concesiune încetase, dar necesitatea asigurării continuităţii serviciului de către SC Apaterm SA a impus soluţia utilizării bunurilor aparţinând domeniului public chiar şi în lipsa unui contract.

Citit 2882 ori Ultima modificare Duminică, 16 Decembrie 2012 16:06

5 comentarii

 • postat de gălățeanu Marți, 18 Decembrie 2012 06:03 Link la comentariu
  0
  0

  Când aud de ștergerea datoriilor, mă ia durerea de cap. Dacă Apaterm a mai funcționat, asta datorită nouă, care am plătit și partea datornicilor. Vreau să aud, când ne înapoiază acești bani?
  Minciuna cu datoriile acumulate și transmise din generație în generație, nu mai merge.

  Raportează
 • postat de X Marți, 18 Decembrie 2012 03:52 Link la comentariu
  0
  0

  Aceiasi Marie cu alta palarie (denumire). Citez :" Aleşii locali au întocmit deja lista bunurilor apartinand domeniului public al municipiului Galati aferente sistemului public de alimentare cu energie termica al municipiului care vor fi concesionate prin contractul de delegare a gestiunii către societatea Calorgal, noul operator regional care va prelua misiunea Apaterm de a distribui apă caldă şi căldură." Sa se fi organizat vreo licitatie pentru aceasta concesionare si nu s-a aflat pana acum ? Nu cumva este o incalcare a legislatiei ? Daca sistemul ramane acelasi in maximum doi ani si Calorgal (era sa scriu calor.gol ,de la calorifer gol ) va acumula pierderi imense ca si defuncta Apaterm .Poate alesii din CL stabilesc de la inceput si cine va plati in cazul ca se inregistreaza pierderi ,sa stie tovarasii de la Calorgal si cei care-l sustin , la ce se inhama.....La Apaterm va plati cineva pierderile acumulate ani de zile ?Alesii ce au pazit ?

  Raportează
 • postat de dan Luni, 17 Decembrie 2012 20:55 Link la comentariu
  0
  0

  Calorgal? O alta hotie si golanie, vom vedea ca statele de plata ale noii capuse Calorgal vor fi aceleasi cu cei ce umplu azi organigrama nesimtita a Apataerm. Electrocentrale produce energia termica, astia o vand cu un pret la Apaterm (viitoare Calorgal) si capusa asta aproape dubleaza pretul final.
  La Bucuresti a intrat pe linie dreapta fuziunea dintre Elcen si Radet, avand ca rezultanta scaderea pretului energiei termice la consumatorul final, la cetatean adica.
  Din "Ziare com" citire :
  "RADET va fuziona cu ELCEN. De anul viitor bucureştenii vor plăti mai puţin pentru încălzire, iar datoriile regiei se vor şterge
  Odată aprobat acest memorandum, edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, are undă verde pentru a semna memorandumul, urmând să fie trimis către aprobare ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu. După primirea tuturor avizelor necesare, memorandumul urmează să ajungă pe masa Guvernului, care va da aprobarea finală acestui proiect.
  ELCEN este producatorul de caldura al Capitalei si este detinut de Ministerul Economiei. RADET, distribuitorul de caldura, este in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Intre cele doua companii exista un contract semnat in 2009 in baza unui ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu, PDL. Contractul expira in 2014 si prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 500 milioane euro, deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie.Contractul mai prevede ca presedintele ANRE decide cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, pe care apoi o vinde catre RADET, care la randul sau o vinde bucurestenilor. RADET este obligata sa cumpere energia termica de la ELCEN indiferent de ce pret impune ANRE.
  Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost invitat miercuri 12 septembrie 2012 la sedinta de Guvern pentru a discuta despre mai multe probleme legate de Bucuresti. Una dintre ele se refera la datoriile uriase pe care le inregistreaza RADET catre Elcen. Cele doua parti au ajuns la o intelegere in sensul ca RADET si Elcen vor fuziona, iar penalitatile uriase acumulate de-a lungul anilor vor fi anulate. In acest context, Oprescu a facut o declaratie surprinzatoare: "S-a discutat de faptul ca se va interveni si pe regulamentul ANRE (n.red-Autoritatea Nationala de Reglemenare in Domeniul Energiei)", astfel incat sa nu se mai apara noi penalitati. Conform viceprimarului general al Capitalei, proiectul privind constituirea serviciului public integrat de alimentare cu energie termica va fi pus in aplicare din al doilea semestru al anului viitor."
  Nulitatile astea de pe la noi de ce tin mortis sa mentina in viata capuse gen Apaterm, Calorgal, care nu fac decat sa umfle substantial pretul pentru asazisele servicii furnizate? Raspunsul il stim cu toti si oricine isi da seama cand vedem organigrama Apaterm intesata (de TESA vorbesc in mod deosebitr) cu fel de fel de golani si atarnati politic, amante, neamuri, fini, cumetri, pusi acolo la loc caldut pe orice numai pe criterii de competente reale nu. Pentru ce o veriga intermediara in acest lant al hotiilor? De ce nu se incearca solutia similara cu cea adoptata de cei din Bucuresti?

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 17 Decembrie 2012 13:46 Link la comentariu
  0
  0

  Poate aflam si cine sunt noii actionari ai noului Apaterm, numit Calorgal. Ar fi interesant de stiut...

  Raportează
 • postat de Cetateanul Gheorghe Luni, 17 Decembrie 2012 10:33 Link la comentariu
  0
  0

  Stati linistiti, datoriile nu... moare! Calorgal va mosteni tot, inclusiv pe legendara emblematica administratora Hotescu!
  Plus ca, din punct de vedere tehnic, Calorgal e o ineptie: faci o societate de termoficare regionala, cu gestiunea la comun, dar sistemele de termoficare, profilul clientului, deci si ritmul de plata al datoriilor mult diferite - un sistem e la Galati, altul aiurea, la Tecuci etc.
  De fapt, ce s-a schimbat e ca si-au facut liberalii operator de termoficare dupa ce al pesedeilor a dat faliment. Dar dac-or sa-l conduca la fel cum l-au creat, ca pe-o strutzo-camila, tot acolo vor ajunge, la faliment pe bani publici. Si poate chiar mai curand...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.