Cât ne-a mai rămas din credit? Bani de împrumut pentru străzile Oţelarilor şi Traian

Cât ne-a mai rămas din credit? Bani de împrumut pentru străzile Oţelarilor şi Traian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 33,5 milioane de lei sunt prevăzute a se cheltui în 2013 din creditul în valoare totală de 61 milioane de lei contractat în 2011 de Primăria Galaţi * Lista obiectivelor de investiţii care se vor realiza cu aceşti bani a fost modificată, iar sumele repartizate iniţial au fost actualizate în funcţie de valorile contractelor de lucrări * Suma alocată pentru modernizarea străzii Traian între Brăilei şi Metro a crescut de aproape patru ori, şi, mai nou, pe lista de lucrări a fost inclusă modernizarea bulevardului Oţelarilor şi a străzilor Stadionului, Frunzei şi Asachi


Împrumutul bancar în valoare totală de 60.986.599 lei - fără perioadă de graţie şi cu o perioadă de rambursare de zece ani - pe care municipalitatea l-a contractat în 2011 de la BRD a stârnit, la acel moment, vii discuţii în Consiliul Local. În ultima şedinţă a CL, aleşii locali au modificat lista lucrărilor de interes local care vor fi finanţate din acest împrumut, şi au actualizat valorile obiectivelor de investiţii finanţate din credit, în funcţie de valorile contractelor care au fost licitate şi câştigate. Măsura a fost posibilă deoarece, potrivit Primăriei, „în urma derulării procedurilor de licitaţie a contractelor de lucrări au rezultat economii la toate obiectivele de investiţii (faţă de evaluările iniţiale) şi era necesară o actualizare a valorilor”.

Schimbări majore

Modernizarea bulevardului Oţelarilor şi a străzilor Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi (finanţată prin Programului Operaţional Regional 2007-2013) a fost inclusă şi ea pe lista lucrărilor creditate. Investiţia va primi 4.000.000 de lei din împrumut, suma alocată fiind necesară, explică Primăria, pentru plata lucrărilor executate la acest obiectiv în luna octombrie. „Suma va fi ulterior rambursată de către finanţator şi va întregi veniturile bugetului local, pentru asigurarea altor cheltuieli”, se precizează în raportul de specialitate al hotărârii.

Cea mai mare realocare de fonduri vizează, însă, modernizarea străzii Traian pe porţiunea cuprinsă între strada Brăilei şi Metro. Iniţial, investiţia avea prevăzută doar 7.000.000 de lei, diferenţa urmând a fi asigurată de bugetul local, dar, în urma votului consilierilor, finanţarea i-a fost majorată la valoarea de 25.954.375 lei.

Lista finală

Iată cum arată în acest moment lista investiţiilor a căror realizare se bazează pe împrumutul de la BRD. Pentru modernizarea a nouă străzi din Valea Oraşului suma stabilită iniţial – 8.000.000 de lei - scade la 5.002.226,55 de lei. Modernizarea străzii Ana Ipătescu nu va mai beneficia de 8.000.000 de lei, ci de 5.353.173 de lei din împrumut. Asfaltarea celor 29 de străzi ciuruite de lucrările ISPA, care ar fi trebuit să înghită 31.486.599 de lei, va costa doar 18.163.689 de lei din credit. Modernizarea celor zece străzi din cartierul Traian Nord (etapa II) va primi doar o alocare de 2.513.133 de lei în loc de 6.500.000 de lei. Cea mai mare sumă din credit va merge, aşa cum spuneam, pentru modernizarea străzii Traian între Brăilei – Metro -25.954.375 lei, de aproape patru ori mai mult decât îi fusese alocat iniţial. Şi, în fine, modernizarea liniei Oţelarilor – Stadionului - Frunzei - Asachi va primi cei 4.000.000 de lei. În hotărâre se mai precizează că, pe lângă actualizarea valorilor obiectivelor de investiţii "se adaugă cele două comisioane eligibile, respectiv comision Inspectoratul de stat în Construcţii şi comision Casa Socială a Constructorilor".

Ar mai trebui spus că, din 28 mai şi până pe 3 decembrie, Primăria a efectuat şapte trageri, în valoare totală de peste 22,3 milioane de lei, plafonul maxim de cheltuieli pentru anul în curs fiind de 27.507.684 de lei. Creditul ar putea suferi noi modificări din cauza prelungirii licitaţiilor cu tot felul de contestaţii şi reclamaţii în instanţă şi, implicit, a depăşirii termenelor iniţiale ale contractului de împrumut.

 

Citit 1381 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2012 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.