Legea ne dă dreptul! Cum pot iniţia cetăţenii hotărâri de Consiliu Local

Legea ne dă dreptul! Cum pot iniţia cetăţenii hotărâri de Consiliu Local
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În spatele fiecărui consilier local din actualul legislativ stau 3.427 de voturi valabil exprimate * Pentru a iniţia un proiect de hotărâre care să ajungă în Consiliul Local, un gălăţean are nevoie de susţinerea a peste 13.000 de concetăţeni *  Aflaţi în ce condiţii un simplu cetăţean poate face legea în Galaţi


Nu doar primarul şi consilierii locali au dreptul de a decide soarta oraşului, comunei sau a judeţului prin hotărâri de consiliu local, comunal sau judeţean, ci şi simplii cetăţeni pot face asta. Chiar dacă în mandatul trecut 2008-2012 iniţiativa, la nivelul municipiului Galaţi, i-a aparţinut aproape în exclusivitate primarului Dumitru Nicolae - din cele 2.395 de hotărâri votate de aleşii locali nu mai puţin de 2.327 au fost iniţiate de Nicolae şi doar 68 de către consilieri - asta nu înseamnă că situaţia nu ar fi putut fi schimbată dacă locuitorii Galaţiului s-ar fi mobilizat să propună un proiect de hotărâre. Legea administraţiei publice locale rezervă un întreg capitol pentru „Iniţiativa cetăţenească”.

Reguli clare

În articolul 109, actul normativ precizează „Cetăţenii pot propune consiliilor locale şi consiliilor judeţene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri”. De asemenea, se spune că promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective. Semnăturile nu se colectează oricum, ci pe formulare puse la dispoziţie de secretarul unităţii administrativ-teritoriale. Listele de susţinători vor cuprinde numele, prenumele şi domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnăturile celor care îşi doresc ca proiectul să aibă succes. Legea administraţiei publice locale precizează că listele de susţinători pot fi semnate numai de cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza localităţii respective, al cărei consiliu local sau judeţean urmează să dezbată proiectul de hotărâre în cauză. Dacă raportăm procentul de susţinere la numărul cetăţenilor care au avut drept de vot la ultimele alegeri parlamentare din 2012, reiese că un proiect de hotărâre ar trebui semnat de peste 13.152 de gălăţeni. De îndată ce susţinerea este asigurată, proiectul de hotărâre, în forma propusă de cetăţeni, trebuie depus la secretarul unităţii administrativ-teritoriale respective, comună, oraş sau judeţ. Legea spune clar că proiectul va fi afişat spre informare publică prin grija secretarului. Asta spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu proiectele actuale de hotărâri, care, din păcate, nu sunt făcute publice integral nici măcar după adoptare! În fine, potrivit legii, după depunerea documentaţiei şi verificarea acesteia de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale, proiectul de hotărâre va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau judeţean, după caz, urmând să fie dezbătut în comisii, avizat de structurile de specialitate şi eventual, supus votului aleşilor.

Voturi puţine, semnături multe!

În mandatul 2008-2012 nu a existat niciun proiect de hotărâre de Consiliu Local care să ajungă în dezbaterea legislativului local după ce a fost iniţiat de către simplii cetăţeni. Interesant este, însă, alt aspect. Dacă adunăm numărul de voturi obţinut la alegerile locale de formaţiunile politice care formează în acest moment Consiliul Local reiese că în spatele fiecăruia dintre cei 27 de aleşi locali stau câte 3.427 de voturi. Puţine, dacă avem în vedere faptul că, pentru ca o iniţiativă cetăţenească să devină proiect de hotărâre, este nevoie de peste 13.000 de semnături de susţinere. Important este însă că legea dă dreptul cetăţenilor care nu au statut de ales local să se implice şi să-şi ia soarta în mâini!

Citit 14681 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.