Sute de gălăţeni sunt victimele unui conflict între doi primari / Fără apă potabilă de peste două luni

Sute de gălăţeni sunt victimele unui conflict între doi primari / Fără apă potabilă de peste două luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul a ajuns şi în vizorul Prefecturii Galaţi * Edilii din comunele Suhurlui şi Rediu pasează vina de la unul la altul, în timp ce zeci de familii sunt nevoite să care, zilnic, apă potabilă cu bidoanele, chiar dacă sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă


Deşi sunt cu plata la zi a apei potabile, sute de locuitori din comuna Suhurlui nu au apă, de mai bine de două luni. Consiliul Local al comunei Rediu a decis sistarea furnizării de apă potabilă către aproximativ 300 de locuitori ai comunei pe fondul unor neînţelegeri care există între Gigi Ţuţu, edilul-şef al comunei Suhurlui, şi Fănel Mihai – primarul comunei Rediu. Disperaţi, mai mulţi locuitori din Suhurlui au întocmit un memoriu, intitulat “Vrem apă!”, care cuprinde un tabel cu semnături, prin care oamenii le solicită autorităţilor să reia furnizarea de apă potabilă. „Oamenii merg cu ce pot pentru a-şi procura apă: folosesc căruţe, cărucioare, iar alţii merg pe jos. Este strigător la cer. Eu nu spun că primarul din Suhurlui este vinovat sau cel din Rediu, însă trebuie să se înţeleagă, iar oamenii să primească apă. Am ridicat această problemă şi în Consiliul Local. Sper ca autorităţile să ne ajute”, a precizat consilierul local PDL Andrei Frangulea, din comuna Suhurlui.

Primarul din Suhurlui reclamă „o ranchiună mai veche”

Gigi Ţuţu, primarul comunei Suhurlui, este ferm convins că motivul pentru care locuitorii nu mai primesc apă potabilă îl reprezintă „o ranchiună mai veche” a primarului din Rediu pentru un teren. „Este vorba despre o ranchiună mai veche a primarului… un teren. Eh, acesta cred că este motivul. Am vorbit şi cu prefectul, am vorbit şi cu şefii de partid ai dumnealui. De fiecare dată, dădea semne că se rezolvă, dar, practic, nu s-a rezolvat nimic. Totul a început din anul 2008, atunci când ne-am despărţit de Rediu şi am format comuna Suhurlui. Am avut un proiect comun de alimentare cu apă, a urmat un proiect de extindere a reţelei, dar am refuzat să semnez procesul verbal de recepţie a lucrării din cauza unor nereguli. Acum, ei vor să le plătim pierderi, nu ştiu ce reparaţii, iar valoarea este de 94.000 de lei. Noi nu putem să plătim pentru aşa ceva, nu avem prevăzute asemenea cheltuieli. Riscăm să avem probleme cu inspectorii de la Camera de Conturi. Ne înfiinţăm un serviciu propriu în regim de urgenţă. Acum sunt în stadiul de obţinere a avizelor”, ne-a declarat Gigi Ţuţu.

În replică, Fănel Mihai, primarul comunei Rediu, ne-a spus că aşteaptă un angajament de plată din partea Consiliului Local Suhurlui, după care va furniza din nou apă potabilă localnicilor. „Există un contract de furnizare a apei, nişte clauze. Trebuie să ne plătească 107.000 de lei. Păi, pierderile cine le plăteşte? Ei nu vor să plătească pierderile. Este deja un an de zile de când tot negociem. Ce ranchiună să fie? Eu sunt interzis de toată această treabă cu ranchiuna”, ne-a spus Fănel Mihai.

Cert este că, în timp ce autorităţile aruncă pisica dintr-o ogradă în alta, cetăţenii suferă din cauza lipsei apei potabile. Cu atât mai grav cu cât în Suhurlui 90 la sută dintre fântâni au o concentraţie foarte mare de nitriţi şi nitraţi.

Prefectura ia în calcul un ajutor financiar

Emanoil-Cătălin Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi, ne-a declarat că face demersuri pentru ca locuitorii din Suhurlui să primească din nou apă potabilă. „Această problemă este în atenţia noastră şi căutăm soluţii pentru reluarea alimentării cu apă a populaţiei. Am fost şi eu la primăriile în cauză, am avut mai multe întâlniri cu domnii primari şi sperăm ca această situaţie să îşi găsească rezolvarea în cel mai scurt timp, iar aici mă refer inclusiv la eventualitatea acordării unui ajutor pentru acoperirea pierderilor din reţea,” declară prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu.

Citit 3095 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2013 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.