Se simt nedreptăţiţi: Primarii şi viceprimarii vor lefuri mai mari

Se simt nedreptăţiţi: Primarii şi viceprimarii vor lefuri mai mari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Motivul nemulţumirii? Au subalterni care câştigă mai mult decât ei!


Edilii localităţilor din mediul rural sunt nemulţumiţi că mulţi dintre angajaţii pe care îi au în subordine încasează salarii duble sau chiar triple, faţă de indemnizaţiile ce le revin aleşilor, conform legii, şi solicită Guvernului „aşezarea pe o grilă de salarizare de normalitate” a angajaţilor din primării. Potrivit primarului Ghiorghe Bute, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Comunelor din România, un primar câştigă între 1.700 de lei şi 2.100 de lei, în timp ce lefurile şefilor de serviciu sau ale contabililor din cadrul primăriilor depăşesc cu mult valoarea indemnizaţiei aleşilor, putând depăşi chiar şi 4.000 de lei. „Indemnizaţia este foarte mică. Poliţiştii, profesorii, directorii de unităţi de învăţământ, care se află în subordinea noastră, câştigă mai mult decât noi. Cu atât mai mult cu cât acestora, dar şi altor angajaţi ai Primăriei, le este luată în calcul şi vechimea în muncă. În cazul primarilor nu se întâmplă acest lucru. Noi nu cerem ca celorlalte categorii să le fie reduse salariile, ci solicităm ca indemnizaţiile primarilor şi viceprimarilor, care sunt cam la unul-două procente diferenţă, să fie modificate. Aceasta este o anomalie. Sunt colegi în ţară care au ieşit la pensie cu 1.000-1.400 de lei, alţii cu 700 de lei. Cum este posibil să scoţi un primar la pensie cu 700-800 de lei? Primarul coordonează tot în comună, iar, în final, ajunge să primească o indemnizaţie mai mică decât a altor categorii de angajaţi pe care îi are în subordine”, ne-a declarat Ghiorghe Bute.

Preşedintele filialei locale a Asociaţiei Comunelor din România susţine că acest sistem de remuneraţie îndeamnă edilii localităţilor să încalce legea, întrucât, susţine Bute, primarilor şi viceprimarilor le este interzis să aibă şi alte surse de venit. „Îi obligă, cumva, la încălcarea legii. Ei nu au voie să deţină vreo afacere sau să mai încaseze bani din altă parte. Aşa apar tot felul de afaceri pe numele mătuşii sau a altor rude”, a afirmat Ghiorge Bute.

De altfel, şi în scrisoarea de protest adresată primului ministru, Asociaţia Comunelor din România a solicitat guvernanţilor majorarea remuneraţiilor primarilor şi viceprimarilor. „Această situaţie reflectă starea de suficienţă nejustificată a celor din administraţia publică centrală şi de dispreţ faţă de acele persoane care au cea mai mare responsabilitate faţă de cetăţeni”, potrivit documentului.

Citit 2178 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.