Ca nuca-n perete! Grand Hotel - monument istoric, cu uşă de termopan
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ca nuca-n perete! Grand Hotel - monument istoric, cu uşă de termopan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform principiului "nici croitor cu haine noi, nici cizmar cu ghete bune", Primăria Galaţi a avut "strălucita" idee să pună uşă de tâmplărie PVC la un monument istoric. Vorbim chiar despre sediul în care municipalitatea este chiriaşă - fostul Grand Hotel, inclus pe Lista Monumentelor Istorice. Imobilul a fost realizat la începutul secolului al XX-lea, odată cu noul impuls al vieţii comerciale în Galaţi şi mai ales în vestitul lui port, fiind, conform specialiştilor, o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Ei, acum are şi tâmplărie PVC!

Primăria a pornit de la o măsură de bun-simţ, a înlocuit uşile de la intrarea din curtea interioară, care erau atât de degradate şi cu vopseaua scorojită că abia se mai ţineau în balamale. Numai că le-a înlocuit cu o uşă albă de tâmplărie PVC, potrivită ca nuca-n perete cu restul imobilului. Şi n-o spunem doar noi, ci specialiştii Direcţiei Judeţene de Cultură din Galaţi. Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, ne-a declarat că, în cazul imobilelor de epocă sau istorice, se acceptă, în cel mai fericit caz, tâmplăria din lemn stratificat, tocmai pentru a nu strica armonia şi aspectul general al construcţiei.

Ciudat este nu numai faptul că Primăria, care are un arhitect şef şi un compartiment de specialitate nu a ştiut că tâmplăria PVC nu are ce căuta la o clădire monument istoric, ci şi faptul că a ignorat prevederea legală potrivit căreia intervenţie interioară sau exterioară la un monument istoric se face doar cu avizul Direcţiei de Cultură...

Citit 2574 ori Ultima modificare Duminică, 01 Septembrie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.