Liberalul Cristian Dima, în vizorul ANI / Un conflict de interese demn de "cascadorii râsului"

Liberalul Cristian Dima, în vizorul ANI / Un conflict de interese demn de "cascadorii râsului"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consilierul local PNL Cristian Dima a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), alături de alţi 61 de aleşi locali. Potrivit ANI, lui Dima i se reproşează că „a participat la şedinţele Consiliului în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei Andreiana Juventus, în cadrul căreia acesta deţine funcţia de vicepreşedinte”. În opinia ANI, liberalul a încălcat astfel regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă „ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor hotărâri ale consiliului local” contrar prevederilor din Legea administraţiei publice locale. Actul normativ spune că „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, iar „hotărârile adoptate sunt nule de drept”. Conform ANI, Dima este în procedură de evaluare şi riscă să fie sancţionat disciplinar, ba chiar se poate ajunge până la eliberarea din funcţie! Ceea ce a „neglijat” ANI este faptul că la acele şedinţe a fost prezent şi viceprimarul PC Radu Cosca, preşedintele fundaţiei cu pricina, şi, extinzând lucrurile în conflict de interese, în aceeaşi situaţie s-ar putea afla şi alţi aleşi locali, dacă nu chiar întregul Consiliu!
Funcţie neremunerată
Cristian Dima ne-a declarat că nu este remunerat pentru funcţia de la Andreiana Juventus, deci nu există un interes patrimonial, şi nici nu are vreo rudă angajată acolo, pentru a fi un interes personal. Liberalul crede că a fost reclamat de cineva aşa că şi-a pregătit deja dosarul de apărare. Ciudat este că, în fostul consiliu local, Nicuşor Ciumacenco şi Daniel Apetrăchioaie au deţinut funcţii la Andreiana Juventus şi au votat hotărâri care vizau fundaţia şi nimeni nu i-a găsit în conflict de interese! În plus, spune Dima, având în vedere că CL este membru fondator al Andreianei, se cheamă că toţi consilierii ar fi în conflict de interese! Majorarea contribuţiei publice a fundaţiei era necesară pentru plata unor salariaţi ai Bibliotecii V.A.Urechia, deci, pe această linie, directorul Zanfir Ilie, consilier local ar fi putut avea un interes, ca salariaţii săi să-şi primească salariile! „E un conflict de interese demn de desene animate pentru, că nu am interes nici personal, nici patrimonial în fundaţie. De îndată ce voi primi comunicarea ANI, o voi contesta”, ne-a declarat Dima.
Fugi din sală!
La şedinţa de joi a CL, Dima a devenit ţinta glumelor aleşilor. Pentru că s-a aprobat şi o hotărâre privind plata prin Fundaţie a premiilor în bani pentru elevii, studenţii şi sportivii care au primit Premiul Municipiului Galaţi, liberalul a avut grijă să spună că se abţine de la vot. Conservatorul Gheorghe Bugeag i-a replicat că şi abţinerea este considerată tot un vot, şi că ar trebui să părăsească sala, pentru că legea prevede că nu are voie să participe nici la dezbateri! Pe acelaşi mod de interpretare a legii, ar trebui să-şi facă griji privind conflictul de interese şi social-democratul Zanfir Ilie, care s-a abţinut de la votul unor hotărâri privind instituţia pe care o conduce, Biblioteca V.A.Urechia, dar şi Radu Cosca, viceprimarul PC care s-a abţinut de la votul unei hotărâri care privea firma sa de familie, Silvano. Şi cine ştie dacă, în scurt timp, nu ne vom trezi cu întregul Consiliu aflat în conflict de interese...

Citit 5142 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 18:47

6 comentarii

 • postat de Dana si Ani
  Duminică, 15 Decembrie 2013 17:23
  84.117.40.***
  Dispret fata de lege, bataie de joc fata de cetateni, aroganta si o asa zisa superioritate de clan... Radeti, radeti, domnilor consilieri, distrati-va pe seama legii. Nici macar nu ati avut prudenta de a va informa asupra ei atunci cand v-ati asezat pe scaune in CL. Va credeti intangibili, un fel de demiurgi... credeti ca nimic nu va va atinge vreodata. O mentalitate tipica pentru membrii CL Galati. Dar pana cand?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zorro
  Vineri, 13 Decembrie 2013 13:21
  86.127.211.***
  @Consilier local: daca esti Consilier local, Primar, Prefect, Deputat, Senator, sau alt demnitar "ales" de catre popor trebuie sa fii un exemplu pentru natiune si sa nu furi, sa-ti faci treaba constiincios, sa fii patriot si sa fii mandru ca vei intra in cartea de istorie ca un personaj pozitiv. Dar pentru asta trebuie sa fii DEMN de functia respectiva, de aia te numesti demnitar!
  Daca esti smecher, ai bani si vrei ca prin functia la care tanjesti sa te imbogatesti, atunci sa nu te miri daca vei fi anchetat de DNA, daca vei fi hulit de oameni, daca vei intra in istorie ca un personaj negativ, daca D-zeu te va pedepsi intr-un mod surprinzator sau daca la inmormantarea ta nu va veni nimeni sau te vor scuipa cei prezenti!
  TU alegi ce vrei sa faci in viata, dar DREPTATEA va exista intotdeauna!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Consilier local
  Vineri, 13 Decembrie 2013 10:42
  86.34.187.***
  Pai atunci pentru ce ne mai batem sa ajungem parlamentari, consilieri, ministri...daca nu mai putem sa furam! Nu mi se pare corect.Odta ce ai ajuns acolo si esti politician, nu, ai voie sa furi. Nu mai sa nu intri in conflict cu ceilalti. Eu de aia am vrut sa intru in politica si daca am ajuns nu pot sa imi recuperez banii pe care iam cheltuit.Nici chiar asa.
  1
  2
  Raportează
 • postat de stefan
  Vineri, 13 Decembrie 2013 09:58
  84.117.40.***
  O explicatie o da ,,un basist'' aici. basistii aia care asupresc ,,alesii''. Ce înseamnă „funcționar public” în Codul penal? Răspunsul este dat de două articole din Cod.
  1. Titlul VIII din partea generală a Codului Penal, se numește „Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală”. Art. 140 prevede „Ori de câte ori legea penală foloseşte un termen sau o expresie din cele arătate în prezentul titlu, înţelesul acestora este cel prevăzut în articolele următoare, afară de cazul când legea penală dispune altfel”. De aici rezultă două consecințe: a) atunci când întâlnim un termen în Codul penal care e explicat în Titlul VIII, suntem obligați să respectăm acea definiție; b) nu se poate face trimitere la nicio altă lege: nici de statut al unei profesii, ocupații, funcții, demnități, nici de organizare sau de funcționare a unor instituții, autorități etc.
  2. Art. 147 alin. 1 definește „Prin functionar public se întelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unități dintre cele la care se referă art. 145” (acest din urmă articol arată că „Prin termenul public se întelege tot ce priveste autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”).
  Cine este „funcționar public”? Din alin.1 al art. 147 C.pen. rezultă că este „funcționar public” directorul unei instituții, președintele unei autorități, profesorul sau doctorul (indiferent că lucrează în sistemul public sau privat, pentru că desfășoară activități de interes public – învățământul și sănătatea), polițistul, judecătorul, procurorul, grefierul, ministrul, deputatul, senatorul. Dar și paznicul, femeia de serviciu, electricianul angajat la Senat, Palatul Victoria, instanță, parchet, școală, spital.
  De reținut: Atât timp cât în legea penală se folosesc termeni și expresii cu înțelesuri distincte, rezultă că, în situația analizată de noi: 1. Nu are importanță dacă cel care comite fapta este personal contractual (încadrat potrivit Codului Muncii), funcționar public (încadrat potrivit Legii nr.188/1999), funcționar public cu statut special (polițist), magistrat (judecător, procuror), demnitar (președintele țării, parlamentar, ministru, membru CSM). 2. Nu are importanță cum s-a făcut recrutarea pe acel post: alegere (președintele țării, parlamentari, primari), numire (miniștri), concurs (profesori, magistrați, polițiști, grefieri). 3. Nu are importanță statutul persoanei respective, adică dacă el își exercită demnitatea, funcția, profesia, ocupația în baza unei legi generale (codul muncii) ori a unei legi speciale (demnitar, diplomat, magistrat, funcționar). Nu are importanță durata mandatului/funcției, salariul/indemnizația primită. Așadar, pentru a fi subiect activ al infracțiunii de conflict de interese, nu are importanță statutul profesional al persoanei care comite fapta, ci doar ca ea să se încadreze în categoriile la care face referire art. 147 alin. 1 C.pen.
  Dacă nu s-a înțeles Mai sus am făcut o expunere juridică și clară. Dacă totuși nu m-am făcut înțeles, am o soluție alternativă: Să uităm pentru câteva momente de cuvintele „funcționar (public)” și să folosim „calitatea X”, de asemenea, să găsim exemple de astfel de calități. Prin urmare, explicația de mai sus se reduce la: Infracțiunea de conflict de interese se sancționează penal când e comisă de cel care are „calitatea X”. Conform definițiilor obligtoriu de respectat date de art. 147 rap. la art. 145 C.pen parlamentarul are „calitatea X”. De aici rezultă că infracțiunea de „conflict de interese” poate fi comisă de un parlamentar.
  Concluzie: toată discuția din spațiul public este nu artificială, ci falsă de-a dreptul. Nimeni nu a spus că parlamentarii ar fi funcționari publici (adică au calitatea reglementată de Legea 188/1999, ci doar că ei răspund ca „funcționar public” (calitatea „X”!) pentru infracțiunile din Codul penal care privesc „funcționarul public” (art. 147 alin.1 C.pen).
  PS Problema de mai sus de soluționează în baza cursului de penal general din anul II la facultatea de drept si, eventual, drept penal special din anul III. Orice student la Drept știe astea. Teoretic, ar fi trebuit să le știe și absolvenții. Din ce am văzut zilele astea, constat că doar unii se pricep, restul își dau cu părerea. Și totuși, consultarea unor specialiști sau cel puțin citirea Codului penal – nimeni nu poate invoca necunoașterea legii – s-ar fi impus mai înainte de adoptarea oricăror poziții publice.
  0
  2
  Raportează
 • postat de stefan
  Vineri, 13 Decembrie 2013 09:56
  84.117.40.***
  ANI are dreptate. Sifonarea banilor publici se face si prin dirijarea lor catre fundatii, ONG-uri, unde vezi doamne, nu se dau salarii sau nu exista profit pentru a plati impozit. In realitate este SIFONARE!! O fi acest domn prieten cu Viata Libera (judecand dupa articolul foarte, foarte favorabil) dar este vinovat!!! Legea exista si era cunoscuta. Au dormit liistiti convinsi ca schima ai lor codul penal in codul cel mai penal. NU SE POATE!! Cei care candideaza la un post din organigrama statului, post finantat din dugetul statului, indiferent daca ei candideaza prin concurs sau prin alegere publica, raspund toti ca functionari publici. ,, Toată discuția din spațiul public este nu artificială, ci falsă de-a dreptul. Nimeni nu a spus că parlamentarii ar fi funcționari publici (adică au calitatea reglementată de Legea 188/1999, ci doar că ei răspund ca „funcționar public” (calitatea „X”!) pentru infracțiunile din Codul penal care privesc „funcționarul public” (art. 147 alin.1 C.pen).
  PS Problema de mai sus de soluționează în baza cursului de penal general din anul II la facultatea de drept si, eventual, drept penal special din anul III. Orice student la Drept știe astea. Teoretic, ar fi trebuit să le știe și absolvenții. Din ce am văzut zilele astea, constat că doar unii se pricep, restul își dau cu părerea. Și totuși, consultarea unor specialiști sau cel puțin citirea Codului penal – nimeni nu poate invoca necunoașterea legii – s-ar fi impus mai înainte de adoptarea oricăror poziții publice.''
  1
  3
  Raportează
 • postat de Haplea
  Vineri, 13 Decembrie 2013 08:16
  5.13.145.***
  Ce-i mai trebuie astuia ? Lacomia mare...
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.