Prezidenţiabili, pe meleagurile Galaţiului

Prezidenţiabili, pe meleagurile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De Înviere, mirosul cozonacilor copţi, al micilor la grătar şi al mielului fript a fost întrecut de o aromă cu mult mai puternică. Atotcuprinzătoare. Campania electorală.

Şi nu vorbim de campania alegerilor europarlamentare, unde s-a trecut deja la joc de glezne pe marginea terenului, ci la propaganda pentru prezidenţiale.

Iată numai două argumente: în Bucovina, unde-a sărbătorit preşedintele Băsescu, Lumina a fost „portocalie”, iar premierul Boc a căutat un ou portocaliu ca să spargă, pardon, ciocnească oul roşu (PSD).

Deocamdată, patru prezidenţiabili, dintre care unul e deja certitudine dau târcoale funcţiei supreme în stat. Încep lungile turnee preelectorale şi asta se vede. Haideţi să vedem împreună când ne-au călcat ultima dată cei patru „apostoli” ai unei potenţiale preşedinţii:  

Flori pentru Crin

O „floare” graţioasă, cu picioare lungi de fotomodel, îi oferă flori unei alte flori, politice, Crin Antonescu (foto 3). Noul lider al liberalilor a călcat zona prin excelenţă galbenă a judeţului, unde colegii i-au pregătit trei inaugurări şi o sfinţire, apoi o masă la restaurant.

Crinul liberal a ţintit către „concurenţă”.  „În vreme ce domnul Mircea Geoană încerca să se prezinte ca alternativă la actualul preşedinte va fi, practic, în continuare, primul adjunct al lui Traian Băsescu”, a spus Antonescu. După ce a acuzat „intrarea interlopilor la primul etaj al politicii PD-L”, i-a prezis şefului statului că a început spectaculos, dar sfârşeşte lamentabil.

Republică monarhistă sau monarhie republicană?

Întâiul înscris în cursa prezidenţială, Alteţa Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen s-a aflat la Tecuci în aprilie 2007 (foto 4), exact la ora la care parlamentarii votau pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Întrebat atunci dacă monarhia poate salva România, principele Radu a răspuns că, „dacă România vrea, o poate face”.

Mărturia trecerii sale prin Tecuci şi prin Parcul lui Pazvante există şi pe blogul „princeradu”: „Parcul oraşului este unul original. Omul are bunătate, e populat de ideea de a face să trăiască parcul oraşului lui, scrie maxime pe care le încrustează în lemn, dă noroc cu papagalii lui şi este mândru de urbea natală”, scrie Alteţa Sa despre Pazvante.

Ehei, între timp, Pazvante e consilier, Alteţa Sa se vrea preşedinte. Oricum, la vremea aceea, Principele era Reprezentant Special al Guvernului. O dilemă am: România ar putea fi monarhie prezidenţială sau republică monarhică?

Băsescu, între o problemă şi o speranţă

Preşedintele Traian Băsescu ne-a vizitat la finele anului trecut, cu prilejul crizei. Important este că a venit la Combinatul Siderurgic ArcelorMittal pentru prima oară după ce a fost ales în fruntea ţării. A venit de la Bucureşti cu elicopterul, a aterizat la Aviasan, apoi cu BMW-ul, nu cu Dacia, cum promisese, s-a dus pe platformă. După vizita din Combinat, şeful statului a plecat direct la Şantierul Naval Damen Galaţi (foto 1).

La final, a sintetizat situaţia: „Combinatul este o problemă, Şantierul ﷓ o speranţă”. „Dictonul” e valabil şi azi, ba chiar s-a acutizat. Cine rezolvă oare problema de la ArcelorMittal?

Uite, vine Geoană

Liderul PSD Mircea Geoană nu ne-a mai călcat din primăvara anului trecut, când, taman de Sfântul Gheorghe, i-a lansat pe candidaţii social-democraţi gălăţeni în cursa pentru alegerile locale (foto 2). Pentru că iată, s-a împlinit un an, Mircea Geoană vine sâmbătă, 25 aprilie, la Conferinţa Judeţeană a PSD, împreună cu vicepreşedintele partidului, ministrul Ilie Sârbu.

Cei doi demnitari, însoţiţi de vicepremierul României, Dan Nica, vor participa la două întâlniri, cu localnicii, în oraşul Tg. Bujor  şi în comuna Schela, apoi vor aplauda realegerea lui Dan Nica în fruntea filialei judeţene a PSD.

Concluzie: legal, campania n-a început, dar se simte.    

Citit 1132 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.