Politică de weekend/ ALEŞI la vârsta a treia. Pensionarii şi pensionabilii politicii gălăţene
Foto: Nicolae Bacalbaşa şi Eugen Durbacă, doi politicieni care au împreună 141 de ani (Foto: Bogdan Codrescu)

Politică de weekend/ ALEŞI la vârsta a treia. Pensionarii şi pensionabilii politicii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În vreme ce alţi cetăţeni de aceeaşi vârstă îşi plimbă nepoţii şi fac politică doar în parc sau în faţa blocului, 13 gălăţeni ocupă funcţii importante în legislativul ţării, oraşului şi judeţului * Preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, în vârstă de 70 de ani, senatorul PC Eugen Durbacă, de 71 de ani, şi consilierul local Nicolae Rainea, de 81 de ani, sunt cele mai sonore nume ale pensionarilor şi pensionabililor politicii gălăţene


Deşi pensionarii gălăţeni au mereu motive de nemulţumire şi critici la adresa aleşilor sau a autorităţilor, nu s-ar spune că nu are cine să le apere drepturile şi interesele. Nu mai puţin de 14 politicieni gălăţeni de frunte sunt deja pensionari sau au vârsta de pensionare şi nu s-au mulţumit să facă politică doar cu prietenii de vârsta a treia, pe bancă în faţa blocului sau în parc. Ei fac politică la nivel înalt şi au fost aleşi în Parlament, în Consiliul Judeţului şi în Consiliul Local. Iată cine sunt pensionarii sau pensionabilii din politica gălăţeană şi ce venituri le aduce pensia, potrivit declaraţiilor de avere.

Un senator şi un deputat

Liderul PC, senatorul Eugen Durbacă, a împlinit vârsta de 71 de ani în urmă cu o lună. Pensionar încă de pe vremea când poftea să urce din nou pe fotoliul de primar al Galaţiului, Durbacă are un venit anual din pensie de 37.704 de lei.

Mult mai tânăr este deputatul PDL Mircea Toader, în vârstă de 66 de ani, dar tot pensionar. Toader este, potrivit declaraţiei de avere, beneficiarul unei asigurări de pensie privată în valoare totală de 109.865 de lei, iar de la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi primeşte o pensie de limită de vârstă de 36.922 de lei.

Preşedinte la 70 de ani

Nicolae Bacalbaşa îşi va încheia mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi la venerabila vârstă de 72 de ani. Politicianul PSD şi-a prins, în luna martie a acestui an, cel de-al 70-lea trandafir în buchetul vieţii, dar nu şi-a trecut în declaraţia de avere vreun venit din pensie, deşi vârsta îl recomandă pentru aşa ceva. Poate că în declaraţia de avere actualizată anul acesta vom afla dacă Bacalbaşa a devenit sau nu, între timp, pensionar.

Consilieri judeţeni cu pensie

Nicolae Bacalbaşa nu este singurul cu vârsta de pensie din Consiliul Judeţului, dimpotrivă, în Legislativ mai sunt încă şase pensionari şi pensionare. Unul dintre ei este colegul de partid al lui Bacalbaşa, consilierul judeţean PSD Octav Buţurcă, în vârstă de 61 de ani, care, potrivit mărturiei de avere, are o pensie de 17.800 de lei pe an.

Cei mai mulţi consilieri pensionari sunt la PNL. Fosta vicepreşedintă a Consiliului Judeţului, liberala Tania Bogan, în vârstă de 61 de ani, obţine, potrivit declaraţiei de avere, o pensie de 20.688 de lei pe an de la Casa Judeţeană de Pensii.

Pensionară este şi colega ei de partid şi de profesie, Magdalena Gaiu, în vârstă de 62 de ani, cu o pensie de 18.620 de lei pe an.

Potrivit declaraţiei de avere depuse chiar la începutul acestei luni, consilierul judeţean PNL Constantin Grosu, în vârstă de 65 de ani, are o pensie anuală de 7.020 de lei, mai mică decât indemnizaţia anuală de ales al judeţului care îi aduce anual 8.640 de lei.

Un pensionar găsim şi în tabăra PC, pe Gheorghe Dima, de 65 de ani, cu un venit anual din pensie mai mare decât şeful său de partid, Eugen Durbacă - 39.000 de lei.

Cel mai tânăr pensionar din CJ este UNPR-istul Mitică Sandu, în vârstă de 58 de ani, care, însă, primeşte un venit de 23.400 de lei de la Casa Naţională de Pensii a Ministerului de Interne.

Senectute în Consiliul Local

În Consiliul Local al municipiului Galaţi îl găsim pe decanul de vârstă al politicii gălăţene, social-democratul Nicolae Rainea, care va împlini anul acesta 81 de ani. Fostul arbitru internaţional declară că are un venit din pensie de doar 1.830 de lei, cel mai probabil pe lună, pentru că un asemenea venit anual ar fi absurd pentru o personalitate de talia lui Rainea.

Următorul ca vârstă este liberalul Săvel Rotaru, care va împlini, la finele acestui an, 76 de ani şi al cărui venit anual din pensie este de 36.000 de lei. Gheorghe Bugeag, în vârstă de 71 de ani, consilier local PC, are după atâţia ani de activitate medicală doar o pensie de 18.000 de lei pe an. Pensionar este şi consilierul local PP-DD Victor Malinovici, în vârstă de 60 de ani, care obţine din pensie un venit anual de 19.400 de lei. Cel mai tânăr este un pensionar pe caz de boală - Marian Alexandru. În vârstă de 47 de ani, consilierul local PP-DD declară un venit din pensie de 6.112 de lei, la care se adaugă cel al cabinetului individual de insolvenţă de 9.000 de lei.

Citeşte şi: POLITICĂ DE WEEKEND/ Cine sunt tinerii gălăţeni promovaţi politic în funcţii publice

Citit 1816 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.