UPDATE/ Sorin Oprescu, SUSPENDAT din funcţia de primar al Capitalei

UPDATE/ Sorin Oprescu, SUSPENDAT din funcţia de primar al Capitalei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

UPDATE, 15 septembrie: Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, după decizia definitivă de arestare preventivă, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care se va întruni în şedinţă, pentru desemnarea primarului interimar, a relatat mediafax.ro.


Primarul Capitalei, acuzat de luare de mită, a fost ARESTAT PREVENTIV

UPDATE, luni, 7 septembrie: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, 6 septembrie, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, a relatat mediafax.ro.

Potrivit avocatului, Sorin Oprescu a contestat măsura arestării.


UPDATE, ora 14,10: Sorin Oprescu ar fi fost filmat de denunţător în timp ce ar fi primit banii drept mită, au declarat surse judiciare, citate de agerpres.ro.

Surse judiciare au declarat, pentru realitatea.net, că o parte din mita de 25 000 de euro, circa 5.000 de euro, au fost inscripționați de procurorii DNA cu cuvântul ”mită". În cursul dimineții, avocatul lui Sorin Oprescu spunea că banii găsiți asupra primarului erau împrumutați de edil ca să își plătească niște taxe.


PRIMARUL Capitalei, REŢINUT DE DNA pentru luare de MITĂ. În acest dosar, au loc PERCHEZIŢII în mai multe judeţe

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 5 spre 6 septembrie, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători, a relatat mediafax.ro.

Procurorii DNA fac în acest moment percheziţii în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv la locuinţa din Ciolpani a lui Oprescu, la Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti", în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabont (PSD).

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând şi că acuzaţiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurori ai DNA - Secţia de Combatere a Corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2013-2015.

Potrivit DNA, primarul ar fi primit 25.000 de euro sâmbătă de la şeful unei instituţii din primărie, care ar fi intermediat mita.

"În  perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti", se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pentru Sorin Oprescu.

"Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar", mai arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, sâmbătă, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea Primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit primul 25.000 euro din 60.000 euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru Oprescu.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008.

Duminică, 6 septembrie, Tribunalul Bucureşti va decide dacă Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va fi arestat preventiv.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 3176 ori Ultima modificare Marți, 15 Septembrie 2015 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.