Ce TAXE şi IMPOZITE locale vor PLĂTI gălăţenii în 2016

Ce TAXE şi IMPOZITE locale vor PLĂTI gălăţenii în 2016
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Află cât vor fi impozitele pe apartamente, maşini şi terenuri, dar şi ce tarife vor fi practicate pentru eliberarea unor certificate sau autorizaţii


Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, Primăria municipiului Galaţi anunţă că a definitivat tabloul de taxe şi impozite pentru anul 2016, iar documentul va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din 26 noiembrie.

În opinia primarului Marius Stan, nivelul taxelor şi impozitelor va fi unul suportabil: ”La stabilirea principalelor taxe şi impozite pentru anul viitor am ţinut cont de mai mulţi factori: de modificările suferite de Codul Fiscal, pe care suntem obligaţi să le punem în aplicare, şi de siguranţa bugetului local pe anul 2016. În acelaşi timp, am luat în calcul contextul economico-social din municipiul Galaţi, problemele cu care se confruntă cetăţenii, dar şi întreprinzătorii locali, astfel încât să putem avea taxe şi impozite suportabile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Interesul nostru este să avem taxe şi impozite rezonabile, astfel încât contribuabilii să le poată plăti, iar gradul de colectare să fie cât mai mare", declară primarul.

Impozit pe clădiri, persoane fizice

Potrivit proiectului de hotărâre, în cazul persoanelor fizice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade de la 0,1 la sută din valoarea impozabilă la 0,08 la sută. La spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare propusă este de 0,3 la sută (Codul Fiscal permite aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,2 şi 1,3 la sută, deci s-a aplicat o cotă aproape de minimum posibil). În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială + nerezidenţială), se propune impozitarea cu o cotă de 0,08 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 0,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie.

Primăria a dat ca exemplu de calcul un apartament cu două camere, cu suprafaţa de aproximativ 50 metri pătraţi, cu toate utilităţile, cu o valoare estimată la 80.000 lei, situat în zona A. Pentru un asemenea apartament cu destinaţia de locuinţă, s-a plătit în 2015 un impozit de 132 lei, iar în 2016 se vor plăti 129 de lei. În cazul în care apartamentul are o altă destinaţie, valoarea impozitului creşte de la 132 de lei, cât a fost în 2015, la 240 de lei în 2016. În situaţia unei destinaţii mixte, valoarea impozitului se modifică de la 132 de lei la 185 lei, în 2016.

Primăria precizează că noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora. Valoarea poate rezulta din: raport de evaluare, devizul privind costul total al lucrărilor de construcţie (în cazul imobilelor construite în ultimii cinci ani), actul de dobândire a proprietăţii (vânzare-cumpărare, donaţie, moştenire, etc.).

Impozit pe clădiri, persoane juridice

Potrivit municipalităţii, în cazul persoanelor juridice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade de la 1,5 la sută din valoarea impozabilă (2015) la 0,2 la sută (2016). Şi la spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare propusă scade, de la 1,5 la sută la 1,3 la sută. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială + nerezidenţială), se propune impozitarea cu o cotă de 0,2 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 1,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie, faţă de 1,5 la sută cât a fost în 2015, pe toată suprafaţa, indiferent de destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 de metri pătraţi, cu valoarea estimată de 80.000 de lei şi toate utilităţile, situat în zona A, cu destinaţia de locuinţă, impozitul scade de la 1.200 de lei cât a fost în 2015 la 160 de lei în 2016. Dacă acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul se diminuează de la 1.200 de lei la 1.040 de lei. Dacă apartamentul are destinaţie mixtă, atunci persoana juridică va plăti jumătate din ce-a plătit anul trecut, respectiv, 600 de lei.

Şi în cazul persoanelor juridice, noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora.

Impozitul pe terenuri

În ceea ce priveşte impozitul pe terenuri pentru anul fiscal 2016, se propune Consiliului Local menţinerea cotei nivelului obligaţiilor fiscale la fel ca în 2015, pentru toate terenurile intravilane, aflate în categoria de folosinţă ”terenuri cu construcţii”. În cazul terenurilor intravilane înregistrate în altă categorie, cu o suprafaţă ce depăşeşte 400 metri pătraţi, impozitul propus pentru 2016 scade cu trei la sută. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani la rând, se propune majorarea impozitului cu 500 la sută, începând cu al treilea an. Important de ştiut este faptul că, pentru anul 2016, noul Cod Fiscal prevede şi impozitarea terenurilor ocupate de construcţii.

Impozit pe maşini

Impozitele pe mijloacele de transport pentru 2016 se menţin ca în 2015, pentru motociclete, tricicluri, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 2.000 cmc, inclusiv, şi tractoare înmatriculate. Impozitul va scădea cu trei la sută pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică peste 2001 cmc şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone inclusiv. Tot cu circa trei la sută va scădea impozitul şi pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Taxe neschimbate

Nu se modifică deloc taxele de eliberare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor pentru 2016, taxele speciale (habitat, ecarisaj, hotelieră, etc). Şi în anul 2016, contribuabilii persoane fizice vor beneficia de bonificaţia de zece la sută, dacă îşi plătesc integral taxele şi impozitele până pe 31 martie 2016. De bonificaţii de trei la sută şi, respectiv, zece la sută vor beneficia şi contribuabilii persoane juridice, cu condiţia să îşi achite integral taxele şi impozitele locale până pe 31 martie 2016.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu aceste valori.

Citit 8474 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 00:24

9 comentarii

 • postat de laur
  Luni, 21 Decembrie 2015 18:11
  89.136.231.***
  Domnu' Vasile, ati fost muscat de cainii comunitari sau se intampla doar in vis?

  Noroc ca sunt mai multi iubitori de animale decat "muscati" ca dumneavoastra!
  2
  0
  Raportează
 • postat de VASILE
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 20:09
  95.76.37.***
  primarul asta .,.,votat.,.,de mine ca un fraier ce sunt,,,,e CULMEA.,.,ne ia o gramada de bani pe impozite si taxe .,.,.,.si ciini tot sunt pe strazi si musca oamenii,,apa tot scumpa este ca deh ! suntem oras dunarean si nu avem apa.,.,iluminat este.,.,.sa vina pe strazile din micro 21 chiar si n alte locatii sa vada domnul stan cum este sa ti fie frica sa vii acasa de la munca noaptea pe la 23 00.,.,si cum spune el ca impozitele scad cind sunt foarte mari ???dar D R U M U R I L E .,.,. cum sunt drumurile domnule stan ca iti rupi masina n doua cu plombele astea ce le pui ?? fa dracului drumurile astea ca e gospodaria ta primare neglijent ce esti.,.,.,vii la anul sa candidezi?? cine dracu te mai voteaza?? stii ca nu ai sa mai fii primar?? caci nu te mai voteaza nici godacul ala din cotet.,.,F A CE T I DRUMURILE ASTEA ODATA CA NE AM SATURAT SA BAGAM BANI IN REPARATII.,.,.,.nu te mai saturi de atita indolenta?? de atita nepasare?? de atita NESIMTIRE?? mincinosi peste tot in tara asta .,.,.,.mai bine..........ma abtin.,.,.sanatate si virtute sa ai DRAGUL NOSTRU GOSPODAR.,.,.,.,.,.,.,.,.,.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Zamfir
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 19:45
  5.13.176.***
  Am vazut ca inalt cotidian local un consilier local a inteles problema comentata in VL. Vomvedea maine realitatea si adevarata fata a celor care vor vota taxele,care ne vor goli fara mila buzunarele!
  0
  3
  Raportează
 • postat de zamfir
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:11
  82.137.10.***
  Referirea la postarea anterioara am facut-o pt.persoanele fizice
  0
  4
  Raportează
 • postat de zamfir
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:09
  82.137.10.***
  Cred ca cine a scris articolul nu a studiat proiectul de hotarare privind taxele pt.2016 : pt cladiri nerezindetiale sau parte din apartament declarat nerezidential ,taxa care se va percepe este de 1,3% di valoarea de impozitare si nu de 0,3% cum este povestita in articol.Pacat ca se dezinformeaza populatia astfel.De altfel si in alte publicatii locale a fost preluata in acelasi mod informatia.Se va adeveri problena maine cand se va vota in Consiliul Local.Atunci vom vedea cum vor trata problema publicatiile
  0
  7
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 10:34
  5.13.153.***
  Consilierii locali si primarul trebuiau sa initieze un proiect de horarare ca pentru cladirile sau terenurile parasite, neingrijite si lasate in paragina sa se platesca impozit dublu sau triplu. Vezi cladirea de langa Modern, casa care sta sa cada de langa blocul Albatros, terenuri pline de gunoaie din oras etc
  1
  17
  Raportează
 • postat de X
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 09:25
  213.233.93.***
  intr-un final a pus si VL un articol care e copy/paste a comunicatului Primariei Galati, dna Melinte nici nu s-a miscat din birou pentru a-si scrie norma;
  -
  Dna "jurnalist" - va rugam noi astia prosti care mai dam si bani pe ziar sau citim pe internet sa va facem trafic, cereti Primariei/Primarului cf. legii 544/2001 si faceti publica, parerea referitor la plata "taxei de ecarisaj" de catre asociatiile de proprietari, daca institutia Primariei considera ca este normal, daca nu ...care este rezolvarea.... si intrebari din astea de bun simt consider eu....
  0
  14
  Raportează
 • postat de sibnet
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 08:11
  82.137.14.***
  Sursa banilor e chiar langa tine: un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de email: sibnet@usa.com
  16
  1
  Raportează
 • postat de pop
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 06:51
  79.116.97.***
  De ce nu scrieti nimic despre taxa de ecarisaj, urmand a fii 'retinuta' de la asociatiile de propritari ,ca dubla impunere asupra prsoanelor fizice pe anii 2010-2015?....Asociatiile au facut contestatie in termenele legale si nu au primit nici un raspuns, din partea institutiilor competente.Mentionam ca in alte orase din tara ,asociatiile nu platesc ...TAXA...
  1
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.