PNL anunţă NEGOCIERI parlamentare pentru ALEGEREA PRIMARILOR din două tururi de scutin

PNL anunţă NEGOCIERI parlamentare pentru ALEGEREA PRIMARILOR din două tururi de scutin
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Prezentă la sfârşitul săptămânii trecute la Galaţi, unde a participat la lansarea a 58 dintre cei 65 de candidaţi ai liberalilor pentru Primărie, deputatul Alina Gorgiu, copreşedintele PNL la nivel naţional, a afirmat că parlamentarii partidului vor demara o serie de negocieri cu membrii celorlalte formaţiuni din Parlament, pentru alegerea primarilor din două tururi.

"Voinţa parlamentarului, indiferent de unde vine, dacă vine să repare o nedreptate din legislaţia românească şi o lipsă de transparenţă, de democraţie, de competitivitate, este binevenită. O să discutăm cu toţi parlamentarii, să vedem în ce măsură reuşim să generăm majoritatea necesară care să modifice alegerea într-un tur a primarilor. Faptul că PNL nu dorea două tururi de alegeri este fals. Tot anul 2015 ne-am poziţionat în sprijinul acestei modificări legislative", a declarat liberala.

Aceasta a acuzat totodată PSD de ipocrizie, în contextul în care liderii de stânga la nivel naţional au afirmat, în repetate rânduri, că o astfel de modificare ar fi neconstituţională, oferind drept exemplu schimbările din 2008 la nivel legislativ privind alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene, din vot indirect, metodă la care s-a revenit mai nou, în vot uninominal. "Azi stau să văd depeşele pline de indignare ale lui Dragnea cu privire la pozitia PNL pentru două tururi de scrutin. În 2008 s-a schimbat sistemul electoral la alegerea preşedinţilor de CJ, din alegeri indirecte în alegerea într-un singur tur. Cu mai puţin de trei luni înaintea alegerilor locale, PSD a votat fără probleme, deci legea nu s-a încurcat de vreo prevedere, care de altfel nu există, constituţională, cum că n-ar putea să se facă aceste modificări. Este o ipocrizie pe care trebuie să o demontăm. Avem toate dovezile că suntem plini de bună credinţă. Am votat în parlament amendamentul privind două tururi şi suntem dispuşi să dialogăm cu oricine pentru obţinerea acestei modificări legislative", a spus copreşedintele PNL.

De altfel, în urmă cu doar câteva zile, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale a României, citat de Mediafax, a afirmat că "un tur, două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească".

CITEŞTE ŞI: PNL şi-a lansat CANDIDAŢII pentru PRIMĂRIE. Nicuşor Ciumacenco: „Împreună putem să renaştem” (FOTO)

Citit 1639 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.