Consiliul Local Pechea, în pragul dizolvării

Consiliul Local Pechea, în pragul dizolvării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şedinţa din 30 iunie a Consiliului Local Pechea a fost ilegală * Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brînzan, cere factorilor de decizie - adică primarului, viceprimarului sau secretarului comunei Pechea - să procedeze de urgenţă la sesizarea instanţei de contencios cu privire la dizolvarea Consiliului Local al comunei *

Cetăţenii din comuna gălăţeană Pechea vor fi nevoiţi să-şi aleagă un nou Consiliu Local, dacă actualul legislativ local va fi dizolvat.

După cum „Viaţa liberă” a mai scris, ultima şedinţă a Consiliului Local din Pechea s-a desfăşurat pe 30 iunie, în condiţii absolut bizare. În urma controlului dispus de prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brînzan, privind legalitatea hotărârilor adoptate de aleşii din Pechea, pe 30 iunie, s-a constatat ca respectiva şedinţă nu a fost legal constituită, întrucât nu s-a întrunit cvorumul minim de funcţionare de nouă consilieri.

Mai mult, pentru că vreme de două luni consecutiv aleşii din Pechea nu s-au întrunit în şedinţă ordinară, Consiliul intră sub incidenţa articolului 55 din Legea administraţiei publice locale: dizolvare de drept.

Consiliul Local riscă dizolvarea

La şedinţa din 30 iunie a Consiliului Local Pechea din cei 17 aleşi locali, au participat 7 consilieri PNL, în funcţie, şi alţi 2 consilieri cărora le încetase de drept mandatul, înainte de termen. Este vorba despre 2 aleşi cărora, cu o şedinţă în urmă, PSD le retrăsese sprijinul politic. Dat fiind că cei doi nu aveau calitatea de consilier local, prefectul a constatat că toate actele adoptate nu îndeplinesc condiţia de legalitate.

Mai mult, controlul prefectului a mai scos la iveală un fapt grav. S-a constatat că timp de două luni consecutiv, Consiliul Local Pechea nu s-a întrunit în şedinţă. Având în vedere această situaţie de fapt, se aplică prevederile articolului 55 din Legea 215/2001: „Consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care nu se întruneşte timp de două luni consecutiv".

Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brînzan, cere factorilor de decizie - adică primarului, viceprimarului sau secretarului comunei Pechea - să procedeze de urgenţă la sesizarea instanţei de contencios cu privire la dizolvarea consiliului local al comunei.

„Legea trebuie respectată”

„Astfel de situaţii, în care aleşii locali încalcă legea cu bună ştiinţă, trebuie să înceteze. Legea trebuie respectată şi aplicată ca atare, nu interpretată după bunul plac al unora sau altora. Este o totală lipsă de respect, atât faţă de lege, dar mai ales faţă de cetăţenii care au votat. Mai există, în prezent, două astfel de cazuri de nerespectare a legii de către consilierii locali şi/sau primarii unor localităţi din judeţul Galaţi, care la rândul lor, vor trebui să intre în legalitate. Altfel vor răspunde penal, în nume personal, pentru nerespectarea legii", ne-a declarat prefectul.

Potrivit legii administraţiei publice locale, odată sesizată, instanţa analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea consiliului local. Hotărârea instanţei este definitivă şi se comunică prefectului.

Citit 1758 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.