Matriarhat la Vânători

Matriarhat la Vânători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Primăria comunei Vânători, din 2004 încoace e... gintă matriarhală. Bărbaţii pot fi număraţi pe degetele unei sigure mâini: viceprimarul, juristul, casierul, responsabilul cu situaţiile de urgenţă şi şoferul. Chiar dacă sunt în minoritate absolută, avem garanţia că domnilor li se respectă toate drepturile.

Viceprimarul comunei, Marian Ghinea (foto 1), nu are decât 36 de ani şi spune că se înţelege foarte bine cu doamna primar, liberala Sicuţa Murgu. Dacă nu ştiaţi, vă spunem noi, Marian Ghinea este singurul viceprimar PNG-CD din tot judeţul.

Dar tot minoritar rămâne între atâtea doamne la Primărie: „Din păcate, ceilalţi colegi sunt apropiaţi de pensie. Doar eu şi dl jurist ţinem sus steagul redutei”, ne-a mărturisit vicele. Dacă se lasă cu pensionări, atunci vor rămâne doar doi bărbaţi în toată Primăria.

S-a întors acasă

Marian Ghinea ar putea să joace cu succes în varianta PNG-CD „Iarba verde de acasă”. Ca în filmele cu mesaj de dinainte de `89, s-a întors la ţară ca să facă treabă. Nimeni nu i-a dat vreo şansă atunci când a candidat la Primăria Vânători, dar iată-l viceprimar.

Tânărul politician a absolvit la Vânători grădiniţa şi primele două clase, apoi s-a mutat la Galaţi. A urmat Liceul Mihail Kogălniceanu, apoi Facultatea de Mecanică, secţia Maşini Termice, are masterul în managementul şi gestiunea calităţii, specializări de toate felurile.

„Am lucrat ca inginer în Romportmet nouă ani. Am luat-o de jos, de la dispecer şi am ajuns la şef de secţie. Împins de prieteni şi cunoscuţi care nu aveau un candidat pentru comuna Vânători la alegerile locale, am intrat în politică. Mi-au spus: Du-te tu, că  ai studii superioare. În afară de dna primar mai e o singură doamnă care a terminat facultatea, e criză de consilieri cu studii superioare. A fost criteriul care m-a favorizat. Am fost făcut repede membru... aşa ca de pe stradă”, spune tânărul politician.

Ce faci, cumetre?

Când a început campania electorală, Ghinea a profitat de „arborele genealogic bine dezvoltat” din localitate, descoperindu-şi tot felul de rude, cumetri, verişori. A avut o campanie zgomotoasă şi mulţi se întrebau cine e datorită tămbălăului făcut cu maşina proprie, gătită cu afişe şi steaguri. Dacă ar fi făcut o campanie liniştită, eventual cu un partid cu greutate în spate, nu se ştie câţi l-ar fi luat în seamă.

„Au mai fost cazuri, când mă duceam pe la Odaia Manolache, şi mă întrebau: da` dumneavoastră de unde sunteţi? Dar aveţi rude aici? Da, pe... aa, cumetre!”, povesteşte vicele.

N-a vrut să se facă de râs şi a reuşit să sară procentul de 5 la sută. Putea să bată PD-L la nivel de localitate.

Chiar şi aflând cine este, nimeni nu credea că va ajunge prea departe. 

Dar tot a strâns peste o sută de voturi. Motivele pentru care oamenii i-au dat credit sunt diferite: tinereţe, legături de rudenie, simpatie din copilărie sau chiar curiozitatea de a încerca un politician nou. Şi acum când îl văd pe stradă, copii îi recunosc maşina şi strigă după el „Becali! Becali!”.

Un viceprimar neutru

La Vânători, PSD şi PNL sunt la egalitate, cu câte patru consilieri, PER are doi aleşi, PD-L, PC şi PNG-CD câte unul. „Am fost susţinut la funcţia de viceprimar şi de PD-L şi de PNL şi de PC. S-a căutat omul, nu partidul. Unii nu înţelegeau de ce partide cu patru consilieri nu au câştigat postul de viceprimar. Au fost două propuneri, eu şi un domn de la PER, propus de PSD. Am fost ales eu”, ne-a declarat Marian Ghinea.

„Pentru mine este al treilea consiliu local. Ca în fiecare casă sunt discuţii probleme, dar niciodată nu s-a pus problema de a anula o şedinţă sau o hotărâre. S-au mai discutat hotărâri, au fost divergenţe, dar nu ca la Pechea sau Cudalbi”, ne-a declarat secretarul primăriei, dna Monica Trandafir.

Mai vino, Gigi, pe la noi!

Marian Ghinea a creat „brandul” PNG-CD în comună. Pe liderul cel mare, Gigi Becali, l-a cunoscut la Bucureşti, unde a primit şi o diplomă pentru meritele sale administrative. Un singur reproş ar avea să-i facă lui Gigi - că nu trece prin teritoriu. Gigi Becali e aşteptat la Vânători.

Citit 4169 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.