Primăria se pregăteşte de... DEZASTRE. 2,7 milioane de lei pentru o autospecială de salvare la înălţime

Primăria se pregăteşte de... DEZASTRE. 2,7 milioane de lei pentru o autospecială de salvare la înălţime
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)


Primăria Galaţi se pregăteşte de... dezastre, iar asta nu e deloc o glumă. Municipalitatea aşteaptă, până pe 13 martie, ofertele pentru achiziţia unei autospeciale pentru intervenţie şi salvare de la înălţime. Valoarea estimativă a contractului licitat este de 2.700.000 de lei, din fonduri bugetare, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Conform documentaţiei postate pe Serviciului Electronic de Achiziţii Publice, se doreşte "achiziţionarea unei autospeciale necesare pentru salvarea persoanelor de la înălţimi şi asigurarea pătrunderii rapide a forţelor de intervenţie în părţile superioare ale clădirilor înalte şi foarte înalte din municipiul Galaţi, când căile de acces devin impracticabile ca urmare a incendiilor de mari proporţii sau dezastrelor”. Pe lângă intervenţie şi salvare de la înălţime „pe timpul stingerii incendiilor, în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamităţi naturale", autospeciala va fi folosită "şi în cazul altor operaţiuni ce presupun lucrul la înălţime".

"700.000 de euro, diferenţa dintre viaţă şi moarte"


Aşa se intitula articolul publicat în ziarul "Viaţa liberă" în anul 2015, care relata cum pompierii gălăţeni au fost nevoiţi să intervină pe scara blocului pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament la etajul zece, în condiţiile în care misiunea ar fi fost mult mai uşoară pe exterior. Pentru că nu aveau o autoscară cu care să intervină cum ar trebuit, pompierii au fost nevoiţi să folosească măştile de oxigen, schimbând de mai multe ori rezervele de oxigen. Şi asta pentru că salvatorii sunt obligaţi să lucreze cu o autospecială veche din 1982 - veritabilă piesă de muzeu - care poate fi folosită doar până la înălţimea de 30 de metri, adică până la etajul şase al unui bloc turn, dar cu condiţia să poată fi amplasată pe asfalt, iar în jur să nu existe obstacole!

Ar mai fi de spus că Primăria a făcut şi în 2015 o licitaţie de 2.300.000 de lei pentru o autospecială, dar fără succes.

Citit 4109 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 23:08

6 comentarii

 • postat de Iancu din Hunedoara
  Joi, 16 Februarie 2017 08:04
  91.208.234.***
  @Adina
  Problema nu e ca se cumpara acea scara. Problema e cum se cumpara.
  La noi in general se cumpara lucruri proaste, depasite, dar foarte scumpe.
  Problema nu e cand dai doua milioane pe o autoscara de doua milioane.
  Problema e cand dau doua milioane pe o autoscara de 500 de mii, iar restul banilor intra in alte buzunare.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Este nevoue de o scară de intervenție, la mare înălțime.
  Joi, 16 Februarie 2017 00:42
  213.233.101.***
  Este nevoie. Avem clădiri înalte și intervenția, mai facilă și mai eficientă, este de pe scară, fără riscul de pierderi omenești, atât din partea pompierilor, dar și pentru salvarea vieți, unor eventuali oameni, izolați în incendiu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Adina
  Miercuri, 15 Februarie 2017 21:05
  82.79.114.***
  Va poftesc pe toti cei carcotasi de ziua portilor deschise la sediu Isu din Galati sa vedeti autoscara cu care actioneaza pompierii. Va spun eu ca v-ar fi frica doar sa stati pe langa ea, nu mai vb sa o si utilizati. Toata lumea doreste performante dar aceastea se pot realiza si cu o tehnica buna. Da, autoscara actiona pana la 30 metri poate acum 20 ani dar acum este un adevarat pericol pentru pompieri, care sunt si ei oameni normali cu familii acasa nu niste supereroi. Nu este nici o problema sa cumpere primaria o autospeciala din banii publici care va fi folosita tot in folosul comunitatii.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Pandele
  Miercuri, 15 Februarie 2017 13:14
  81.12.149.***
  Nu înţeleg de ce trebuie să cumpere Primăria o astfel de autospecială pe care o vor folosi pompierii, în loc să o cumpere Ministerul de Interne în subordinea cărora sunt cei de la ISU? Ia uitaţi ce nr de inmatriculare au specialele din foto!
  Nu cumva e o deturnare de fonduri cu anumite scopuri dubioase?
  Întreb şi eu ca fraierul..
  5
  3
  Raportează
 • postat de Ury
  Miercuri, 15 Februarie 2017 09:47
  82.79.114.***
  Aproape 3 milioane. De unde scot banii ăștia in condițiile in care Galatiul nu a fost cuprins in împărțirea bugetului. Avem 7 'aleși', unul e ditamai ministru de finanțe si nici unul nu a avut singe in vene sa ceară bani pentru Galați. Macar niște 'firmituri'. Traiasca șefu' Dragnea ca a avut grija de județul lui si psd-isti galateni care au votat cu ochii inchisi pentru 30-40 lei.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Miercuri, 15 Februarie 2017 08:50
  91.208.234.***
  Se vede ca numai specialisti avem in zona...
  30m - etajul 6 al unui bloc turn....
  daca numaram inclusiv parterul, inseamna 7 nivele.
  30m/7 inseamna 4.28m per nivel.
  Pentru cultura generala, un apartament are aproximativ 2,5 m, iar planseul dintre nivele are aprox 30 cm. deci sa rotunjim la 3m per nivel.
  Rezulta ca o scara de 30 de metri ajunge pana la etajul 9 al unui bloc turn.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.