Primăria se pregăteşte de... DEZASTRE. 2,7 milioane de lei pentru o autospecială de salvare la înălţime

Primăria se pregăteşte de... DEZASTRE. 2,7 milioane de lei pentru o autospecială de salvare la înălţime
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Primăria Galaţi se pregăteşte de... dezastre, iar asta nu e deloc o glumă. Municipalitatea aşteaptă, până pe 13 martie, ofertele pentru achiziţia unei autospeciale pentru intervenţie şi salvare de la înălţime. Valoarea estimativă a contractului licitat este de 2.700.000 de lei, din fonduri bugetare, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Conform documentaţiei postate pe Serviciului Electronic de Achiziţii Publice, se doreşte "achiziţionarea unei autospeciale necesare pentru salvarea persoanelor de la înălţimi şi asigurarea pătrunderii rapide a forţelor de intervenţie în părţile superioare ale clădirilor înalte şi foarte înalte din municipiul Galaţi, când căile de acces devin impracticabile ca urmare a incendiilor de mari proporţii sau dezastrelor”. Pe lângă intervenţie şi salvare de la înălţime „pe timpul stingerii incendiilor, în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamităţi naturale", autospeciala va fi folosită "şi în cazul altor operaţiuni ce presupun lucrul la înălţime".

"700.000 de euro, diferenţa dintre viaţă şi moarte"

Aşa se intitula articolul publicat în ziarul "Viaţa liberă" în anul 2015, care relata cum pompierii gălăţeni au fost nevoiţi să intervină pe scara blocului pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament la etajul zece, în condiţiile în care misiunea ar fi fost mult mai uşoară pe exterior. Pentru că nu aveau o autoscară cu care să intervină cum ar trebuit, pompierii au fost nevoiţi să folosească măştile de oxigen, schimbând de mai multe ori rezervele de oxigen. Şi asta pentru că salvatorii sunt obligaţi să lucreze cu o autospecială veche din 1982 - veritabilă piesă de muzeu - care poate fi folosită doar până la înălţimea de 30 de metri, adică până la etajul şase al unui bloc turn, dar cu condiţia să poată fi amplasată pe asfalt, iar în jur să nu existe obstacole!

Ar mai fi de spus că Primăria a făcut şi în 2015 o licitaţie de 2.300.000 de lei pentru o autospecială, dar fără succes.

Citit 4415 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.