Sculpturile de metal au plăcuţe noi

Sculpturile de metal au plăcuţe noi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De ceva timp, sculpturile de pe faleză au plăcuţe noi, pe care se pot distinge numele autorului și al lucrării, dar şi anul în care a fost terminată. De asemenea, tot de pe ele mai putem afla şi că plachetele au fost realizate printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii. Cine a iniţiat proiectul? Asta am încercat să aflăm şi noi.

După ce weekendul trecut am luat la pas toată faleza, pentru a vedea care mai este starea sculpturilor de metal, am observat că pe aproape fiecare dintre ele se afla câte o plăcuţă informativă. Pe plăcuţele mai vechi nu se mai putea distinge mare lucru, aşa că s-a luat iniţiativa să se facă altele, care să fie mari şi vizibile. Se pare că proiectul a fost ideea celor de la Fundaţia "Nicolae Mantu" şi a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional care se află sub egida Ministerului Culturii. De ce nu sunt aceste informaţii pe plăcuţe? Nu ştim.

Pentru a obţine mai multe informaţii am luat legătura cu directorul Fundaţiei "Nicolae Mantu", Costel Voicu, care ne-a spus că proiectul s-a desfăşurat în cadrul Taberei Naţionale de Sculptură în Metal din august 2016 și că face parte dintr-o inițiativă mai mare de reabilitare a sculpturilor metalice. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că există planuri pentru cosmetizarea falezei şi pentru întreţinerea sculpturilor şi că speră ca acestea să fie puse în practică cât de curând.

Proiectul a fost finanțat prin Programul ACCES şi a avut un nivel de finanţare de 124.725,00lei. Partenerii acestei iniţiative au fost Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați şi Asociația CED România Centrul de Excelență prin Diversitate.

Citit 2964 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 15:07

4 comentarii

 • postat de Sunt lucrări frumoase, cu artă și multă muncă, în realizarea lor.
  Duminică, 26 Martie 2017 17:35
  213.233.101.***
  Mie, sculpturile metalice, îmi plac. Chiar mă uitam nedumerit, cum au putut să scape cenzuri comuniste așa lucrări futuriste, pentru că după capul cenzorilor comuniști îndoctrinați, erau de neînțeles.Și cum acea perioadă, era ,,cei trei RRR'', materialul metalic, era adunat de sculptorii în metal, din resturile de tăiere din Șantierul Naval și tablele rebuturi, din CSG., ce și așa ajungeau la topitorie, așa că din resturi și rebuturi, materialul metalic sacrificat la topitorie, a prins viață, prin lucrări de artă deosebite, speciale, frumoase și spectaculoase, de pe malul Dunării, dar excepțional de frumoase, văzute de pe Dunăre, în ansamblul lor, când navighezi pe Dunăre.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Terente
  Sâmbătă, 25 Martie 2017 22:59
  89.137.231.***
  pt@ Tudor...aici postez de cate ori vreau si cand vreau, cap de stiuca. Te ingrop in orice domeniu vrei, tartan obosit si incult. Sa ne intalnim sa-ti arat mormintele bunicilor si strabunicilor mei, aici in orasul in care s-au nascut si au murit. Se rasucesc in mormant vazand ca impostura, prostia si falsul au prins aripi de la comunism si pana in zilele noastre.Ca faci parte dintre promotorii prostiei nu incape indoiala; regretabil este faptul ca venetici asemeni tie au inceput sa-si inchipuie ca si-au depasit conditia de ageamii notorii si-au inceput sa trambiteze despre valorile artei, poeziei, culturii , in general. Ca tine , ingalat cu proptea politica, fara indoiala, este plina Tara. Daca azi suntem de rasul lumii, este din cauza nonvalorii si a lenii. Aici sunteti voi, politicienii si frecangii ca tine ce primesc stipendii babane , din banii muncii mele si a altora , pt ca cei ca tine sa inalte panaramele astea numite arta. Fugi , si promoveaza-te la "alta masa", papitoiule!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 24 Martie 2017 07:19
  5.13.183.***
  @Terente, analfabetule, mereu te trezesti sa postezi comentarii de doi lei. De ce nu te intorci la tine in sat, la sapaliga? Ca acolo nu te sacaie nimeni cu sculptura, pictura, teatru, poezie, arta etc Acolo cresti o gaina, plantezi o ceapa - faci si tu ceva util, nu joci barbut pe seminte in fata blocului.
  5
  4
  Raportează
 • postat de Terente
  Joi, 23 Martie 2017 14:27
  86.34.180.***
  Am auzit adesea posibili turisti romani sau de aiurea, ca ar vizita Galatiul pt. o plimbare pe Dunare, cu vaporul. Dar pe nimeni ca l-ar vizita sa vada nemaipomenitele feroaice pe post de opere de arta. Uite asa, acum cand am devenit cu totii mari cunoscatori in ale artei din feroaica, si turistii astia dom'le le trebuie plimbare cu vaporul. Ca sa vezi, ce-i recunostinta la romani!
  8
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.