Un brăilean, noul prim-ministru al României. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seara
Foto: LIVIU SOVA/AGERPRES

Un brăilean, noul prim-ministru al României. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seara
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, după consultările cu partidele parlamentare, că îl desemnează pe fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, pentru funcţia de prim-ministru al României, acceptând astfel propunerea înaintată de coaliţia de la putere, formată din PSD şi ALDE.

Şeful statului a declarat că este imperios necesar să se pună punct crizei politice, care afectează grav imaginea ţării şi economia. „S-au încheiat consultările cu partidele parlamentare în vederea formării unui nou guvern. Câteva concluzii: PSD şi ALDE susţin că au în continuare majoritate în Parlament. S-au prezentat împreună şi au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziţie, în principal, nu au avut propuneri concrete şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista înţelegere politică între partidele din opoziţie. Această criză politică prin care trecem dăunează grav României: dăunează economiei, imaginii României în lume şi opinia mea e că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem rapid un nou guvern. Luând în considerare toate acestea şi, având în vedere că e nevoie urgentă de guvern, îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor premier. Sugerez partidelor să elaboreze o agendă pentru terminarea procedurilor parlamentare în această săptămână”, a anunţat preşedintele României Klaus Iohannis.

Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Guvernele Ponta şi Grindeanu, are acum sarcina de a-şi forma o echipa pentru Palatul Victoria.

„Pelerinaj” la Cotroceni

Iohannis i-a primit, luni, de la ora 15, pe preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, care au propus ca Mihai Tudose să devină noul prim-ministru. Întâlnirea a durat 15 minute, iar liderii PSD-ALDE nu au făcut declaraţii. După întâlnirea preşedintelui cu delegaţia PNL, formată din preşedintele Ludovic Orban şi cei patru prim-vicepreşedinţi, liberalii neavând propunere pentru postul de premier, Orban a declarat că scopul liberalilor este să blocheze în Parlament formarea unui guvern PSD. Preşedintele a avut mai avut consultări privind formarea unui Guvern şi cu USR, PMP, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor. Doar PMP a mai propus un premier, în persoana europarlamentarului Siegfried Mureşan. Era însă evident că formaţiunea condusă de Traian Băsescu nu ar fi avut vreo şansă, în condiţiile în care nu poate forma majoritate parlamentară.

Cine este Mihai Tudose

Brăileanul Mihai Tudose (50 de ani), propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, este deputat la al cincilea mandat, vicepreşedinte PSD, şi a fost în două rânduri ministru al Economiei, inclusiv în Cabinetul Grindeanu. Potrivit evaluării PSD care a dus la căderea Guvernului, el nu a avut nicio măsură îndeplinită din programul de guvernare. Mihai Tudose a intrat în atenţia presei în 2015, când a fost acuzat de plagiat a tezei de doctorat, obţinută la Academia Naţională de Informaţii a SRI. În martie 2016, Tudose a cerut renunţarea la doctorat. Tudose a fost suspectat în permanenţă în interiorul partidului de legături cu SRI. Acesta este şi motivul pentru care, ieri, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că Mihai Tudose va trebui să demonstreze „că nu are dublă comandă”. „Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligaţia – într-un termen cât mai scurt – să ne arate că nu are dublă comandă. A fost întrebat foarte tranşant de către membrii CExN (Comitetul Executiv Naţional al PSD) şi a dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Citit 9894 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2017 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.